Re: Diari de la Independència de Tirant
Mirant les dues darreres setmanes, i fent una anàlisi de com van les coses, em quede astorat dels moviments dels partits, caldria analitzar les estratègies de cada partit, això sí hem de reconéixer que alguns juguen amb l'avantatge de tenir els mitjans de comunicació a les seues ordres.
Començaré per SI: fan una campanya clàsica, xarles, presentacions i el boca-orella de la gent del partit, molt bona feina, tot i tenir els mitjans de comunicació majoritaris en contra han aconseguit fer forat i entrar als titulars. El seu discurs clar i concís: independència i regeneració democràtica.
La CUP: em pensava que no entrarien i farien suport a algú dels altres partits. M'ha sorprés la rapidesa per a trobar una llista electoral i això em fa dubtar doncs no resta molt clar com va ser triada. Essent un partit dividit en diversos feus, el mecanisme d'elecció no va semblar gaire participatiu. La campanya en la seua línia: combatiu i a l'atac, sense cap proposta concreta, però.
ERC: la seua campanya la veig a remolc de CyU i en la línia d'arrimar-se al cavall guanyador per traure rèdit. Poc original i sense propostes, sense propostes al tema social, sense propostes al tema nacional, guanye qui guanye, ells faran costat a CyU, en resum, la marca blanca de CyU.
I per últim CyU: els caníbals de la política. Un partit fracassat amb el seu pacte fiscal, que mai ha estat independentista, quan els dos següents anys serien un desgast del partit i una pluja constatnt de crítiques, els tios s'apunten al carro de la independència el dia 12 de setembre, és a dir uns aprofitats. Els mitjans espanyols fent publicitat tots els dies de CyU, fent creure que estem davant un partit independentista, centrant tota la política catalana al voltant de CyU i els diaris catalans gairebé el mateix. Uns enquestes manipulades per fer creure que seran majoria, ells i la marca blanca ERC. I quan veien que no avançaven, els espanyols els converteixen en màrtirs: gran jugada. Si apliquem allò de qui es beneficia?
La resta de partits no els tinc en compte, perquè són partits espanyols i no m'interessen pas.
Siguem sincers i crítics. Com a català del Sud, no puc votar, ara si algú té dubes jo li propose SI,
Re: Diari de la Independència de Tirant
Re: Diari de la Independència de Tirant
Bé, Gustau...No sé quin ha estat el nombre de votants de SI però ha estat una pèrdua en qualsevol cas. Pot ser hagués estat més útil demanar el vot per ERC o presentar-se junts sense cap condició. Això ho dic amb la perspectiva i després de les eleccions, i veient l'atual composició del parlament.
Tot i que el bloc sobiraniste suma majoria aclaparadora (no incloc ICverds que encara que estan a favor del referèndum no són sobiranistes sinó federalistes, però de cara al referèndum ens faran costat).
Catalunya viu moments històrics que demanden una Siritza Catalana ara més que mai. D'altra banda, Ja sabem que CiU és la puta i la ramoneta però continua sent una opció molt vàlida per portar el procés endavant.
Què penses?
Última edició per TirantLoNegre (18-12-2014 21:16:33)
___________________________________________________________________________________________ http://acatalunyallenguavehicularelcatala.blogspot.com/Ramon Muntaner, Crònica, cap. CCXCVI: «E divenres matí venc, la gràcia de Déu,de bona pluja, que pres tot Aragon e Catalunya e Regne de Valencia e de Murcia e durà entrò per tot lo dicmenge tot dia»
Re: Diari de la Independència de Tirant
Bé, Tirant, la primera impressió és una decepció per dues coses, la pérdua dels escons de Solidaritat i la percepció de l'espanyolisme. El nivell de colonització del Principat és molt alt i els escons dels partits espanyols és important: PP, Psoe, Ciutadans i ICV. Incloc ICV car al meu parer mai apostaran per una Catalunya lliure i el seu federalisme està superat com a Espanya no en tenen cap interlocutor i ja s'els ha dit que per part espanyola de federalisme res de res. en resum una pedra en la sabata per als catalans. Traure conclusions de com resta el Parlament, cosa difícil, hem d'esperar una o dues setmanes fins al dia per formar govern i esbrinar les complicitats o les enemistats. Ço si, depenem de dues persones o de dos partits: Mas-Junqueras, CyU-Erc. I en cap de les dues formacions en tinc confiança, al recer que demostren si de veritat estimen Ctalunya o tenen d'altres interessos. Quan veja que convoquen el referèndum clar i concís: Independència SÍ o NO i disposats a complir el que diga el poble, aleshores m'els creuré. De moment històric, hi som, i haurem de vore si formem part de la història o passem a la història. Ara et pregunte a tu, Tirant? Quan de temps hem de trigar per aconseguir la Independència? Podrem suportar-ho?
Última edició per gustau_1975 (29-11-2012 17:34:56)
Re: Diari de la Independència de Tirant
Bé, entrem en un nou procés de l'anomenada Transició Nacional Catalana.
Després que les clavegueres de l'estat estiguin intentant reventar el procés sobiranista durant aquests darrers mesos, treient tota la merda que tenien acumulada als calaixos dels serveis secrets desde fa anys, fent surar els casos de corrupció, tant els reals com els inventats (diari El Mundo, ja sabeu, el de l'11 M va ser ETA), el President Mas ha nomenat els membres del Consell assesor per a la Transició Nacional. Aquest organisme serà l'encarregat d'orientar el govern en el procés de celebració de la consulta/referèndum i la creació d'estructures d'estat.
El Periodico escrigué:Presidido por el exmagistrado del Tribunal Constitucional Carles Viver Pi-Sunyer, el consejo se constituirá después de Semana Santa, pero el Govern ya ha avanzado 13 de los 15 integrantes de este organismo. Formarán parte del mismo el catedrático de Derecho Constitucional de la Universidad de Barcelona (UB) Enoch Albertí, el catedrático de Economía de la misma universidad Germà Bel, el catedrático de Ciencia Política de la Universidad de Princeton (EEUU) Carles Boix, y la catedrática de Hacienda Pública de la UB Núria Bosch.
También estarán el periodista y profesor de Sociología de la Universidad Autónoma de Barcelona (UAB) Salvador Cardús, el director de la cátedra de Liderazgos y Gobernanza Democrática de ESADE Ángel Castiñeira y la profesora de Derecho Internacional de la Universidad de Girona Francina Esteve.
La lista la completan el empresario Joan Font Fabregó, la periodista y tertuliana Pilar Rahola, el profesor de Ciencia Política de la UB Josep Maria Reniu, el catedrático de Ciencia Política de la Universidad Pompeu Fabra (UPF) Ferran Requejo, y el catedrático de Derecho Constitucional de la UB Joan Vintró.
D'altra banda, l'ANC (Assemblea Nacional Catalana) està marcant el full de ruta, intentant afegir pressió al govern perquè s'avanci la data de la consulta. L'ANC té marcada com a data el Maig de 2014. Segons l'ANC, en cas que el govern espanyol no permetés fer la consulta, el parlament català s'hauria de disoldre i s'haurien de fer noves eleccions, aquest cop plebiscitàries. En aquest context, serien unes eleccions en que els partits de l'ala sobiranista haurien de declarar una DUI (Declaració Unilateral d'Independència) si guanyessin.
La DUI és una possibilitat que el mateix govern de CiU i el seu soci ERC no descarten.
Personalment, he estat parlant amb membres de l'ANC aquest cap de setmana. Estan fent tasca de passar pels barris d'espanyols per explicar-los el procés. Crec que tindran molta feina per endavant en aquest sentit. Jo visc en un d'aquests barris i us asseguro que no veig a la gent gens engrescada amb el procés independentista. Només veig gent gran als bars prenent el carajillo, el vinito i la copita de Magno (per ser gràfic). També veig joves (espanyols i marroquins) remenant les escombraries per mirar de trobar quelcom que dur-se a la boca. Sobre tot dones amb mucadors al cap, ben vestides, mirant de trobar menjar...Us asseguro que això és un drama.
Creieu-me si us dic, que per Catalunya ara mateix fora millor posar-se del costat del govern Rajoy per mirar de traure una mica de calerons per sota ma (com passa amb les altres CCAAs que viuen del cuento).
Salutacions desde el Principat.
Última edició per TirantLoNegre (18-12-2014 21:18:54)
___________________________________________________________________________________________ http://acatalunyallenguavehicularelcatala.blogspot.com/Ramon Muntaner, Crònica, cap. CCXCVI: «E divenres matí venc, la gràcia de Déu,de bona pluja, que pres tot Aragon e Catalunya e Regne de Valencia e de Murcia e durà entrò per tot lo dicmenge tot dia»
- Webmestre
- Administrador
Re: Diari de la Independència de Tirant
No m'agrada gens la idea que en aquest consell estiga la vividora-cantamanyanes-oportunista de Pilar Rahola. No sé què collons pinta en tot això. Com no siga que l'ha posada el lobby jueu que ella tant defensa (potser s'ha convertit al judaisme i tot).
Amic Tirant, jo també estic d'acord amb tu que el que s'hauria de fer potser és intentar treure diners per millorar la condició dels ciutadans en aquests moments. Al PV la situació també és dramàtica.
Re: Diari de la Independència de Tirant
Hola a tots,
Entrem en una nova fase del procés i del conflicte institucional que s'apropa. El CATN (Consell Assesor de Transició Nacional) de la mà d'en Carles Viver Pi-Sunyer (exmagistrat del Tribunal Constitucional) ha emès el seu primer informe respecte a una propera convocatòria de Referèndum (o pla B si l'Estat Espanyol no ens deixa anar a votar).
Els punts principals queden resumits en aquesta notícia de l'ARA:
ara.cat escrigué:"Catalunya ha de ser independent?": l'opció dels experts
El Consell Assessor per a la Transició Nacional avala una declaració unilateral com a pla B
"Catalunya hauria de ser un país independent?" Una fórmula ben clara, neutra i sense cap ambigüitat. Aquesta podria ser la pregunta de la consulta d'autodeterminació a Catalunya, a criteri del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN), que ahir va lliurar el seu primer informe al Govern d'Artur Mas. En 220 folis, deu capítols i quatre annexos, el document, titulat La consulta sobre el futur polític de Catalunya i elaborat pels experts que formen l'organisme assessor, desbrossa els camins jurídics que han de permetre als catalans exercir el dret a decidir en aquesta mateixa legislatura.
La legitimitat del procés
La nació catalana té dret a decidir en una consulta democràtica
A banda de recordar que, segons les dades demoscòpiques més recents, prop d'un 75% dels catalans defensen poder decidir a les urnes el seu futur col·lectiu, l'informe desgrana un seguit d'arguments que legitimen la consulta. N'hi ha un d'històric: Catalunya és una "realitat nacional diferenciada" amb voluntat de ser. Però, a més, els acadèmics destaquen els principis democràtics que fonamenten la reivindicació d'una consulta amb plena cobertura legal.
Les vies legals
Esprémer les lleis catalanes i provar sort amb les espanyoles
El CATN posa l'èmfasi en la necessitat d'esprémer els procediments previstos en l'ordenament jurídic per fer possible la consulta, perquè quedi clar que l'Estat, en tot cas, la veta per motius polítics i no de legalitat. Però aconsella no eternitzar el procés esgotant, una rere l'altra, totes les vies possibles. Proposa començar aplicant o bé la llei catalana de referèndums aprovada pel tripartit o bé la llei de consultes populars que el Parlament preveu tenir enllestida a la tardor. Són les vies que donarien "més celeritat i més protagonisme" a les institucions catalanes, que tindrien així més poder per fixar l'orientació de la pregunta. Abans convindria crear una Sindicatura Electoral catalana, per tutelar el procés i no deixar-lo en mans de la Junta Electoral espanyola.
En segon terme, els experts suggereixen treure suc de la Constitució, invocant l'article 92 -que regula els referèndums-, o el 150.2, per traspassar-ne la competència. No existeix, segons l'informe, cap disposició del dret internacional a què la Generalitat es pugui acollir per convocar una consulta. No obstant això, els estats i organitzacions internacionals podrien reconèixer la consulta i legitimar-ne el resultat.
La pregunta
Una qüestió clara, directa i neutra, que no porti a confusions
Claredat i neutralitat. Aquests són els dos principis que ha de respectar la pregunta de la consulta. Els ciutadans han de ser interpel·lats sense ambigüitats, amb una qüestió fàcil d'entendre que no indueixi cap de les respostes. Un cop estudiats els precedents al món, el CATN destaca la idoneïtat de la fórmula triada pel referèndum escocès de l'any vinent: "¿Escòcia hauria de ser un país independent?" L'informe evita concretar el redactat que hauria de tenir la pregunta catalana, però sí que en dóna totes les pistes: la fórmula "més apropiada" seria una "pregunta directa sobre el vot favorable o no que Catalunya esdevingui un estat independent". Per reforçar la seva constitucionalitat, s'hi podria afegir una breu clàusula per explicitar que el procés es farà "d'acord amb les vies legals pertinents".
Els experts esmenten així mateix altres alternatives no tan directes, amb preguntes i respostes més complexes que permetrien, per exemple, escollir entre el manteniment de l'actual statu quo -com pretenen el PP i Ciutadans-, un model federal -com proposa el PSC-, un estat confederal -com suggereix Unió- o la independència. Però el CATN hi troba pegues: el fraccionament dels resultats dificultaria molt l'acció posterior a emprendre. A més, no aconsella preguntar sobre un "estat propi", per les diferents lectures que amaga l'expressió.
La data
Segon semestre del 2014, si pot ser abans que Escòcia
El Consell Assessor no es mulla amb una data específica, però sí que acota el període més convenient per celebrar la consulta. Atès que l'acord d'estabilitat entre CiU i ERC preveu fer-la l'any vinent, es diu quin seria el millor moment: la segona meitat del 2014. L'informe hi aprofundeix. Els escocesos es pronunciaran sobre la seva independència el 18 de setembre i, per evitar que el resultat -tots els sondejos vaticinen una derrota del sí- condicioni el vot a Catalunya, es recomana convocar la consulta abans d'aquesta data o esperar fins al desembre, quan s'hagin "esvaït" els efectes contaminants d'Escòcia. També desaconsellen fer coincidir la consulta amb l'Onze de Setembre perquè es vulneraria el principi de neutralitat. Les europees del 25 de maig també condicionarien la data d'un eventual referèndum, que no es podria celebrar fins transcorreguts tres mesos.
Majories suficients
No cal imposar-se mínims de participació ni de vots favorables
Serà de ben segur un dels debats que més bulliran a l'hora de plantejar una consulta: ¿cal que el sí guanyi amb un marge excepcionalment ampli o n'hi ha prou amb la meitat més un dels vots? A parer del CATN, no seria una bona idea exigir-se un percentatge de majoria reforçada, perquè en cas que el sí es quedés a unes dècimes d'un llindar hipotètic del 55% dels vots, es generaria una situació política gairebé explosiva, amb una victòria sobiranista molt àmplia però insuficient. L'informe tampoc veu adequat fixar un mínim necessari de participació, perquè podria desencadenar l'efecte pervers de comptar totes les abstencions com a vots pel no.
Què passa si guanya el sí?
S'ha d'obrir un procés negociador entre la Generalitat i l'Estat
En cas que vencés el no a la independència, el procés es frenaria -com a mínim per un temps "raonable"-, però res no impediria tirar endavant altres projectes per ampliar l'autogovern. La cosa canviaria si les urnes referendessin l'opció secessionista. La Generalitat, apunta l'informe, hauria d'iniciar un procés negociador amb l'Estat, acompanyant-lo si pot ser d'una mediació internacional, a través de les Nacions Unides o la Unió Europea. També seria el moment de sol·licitar l'admissió de Catalunya com a nou soci de la Unió Europea. L'Estat estaria "obligat" a obrir una reforma constitucional o una negociació directa. Si s'hi negués, per raons purament "polítiques i no jurídiques", caldria internacionalitzar el conficte, mirant de trobar suports.
Plebiscitàries: el pla B
Programes electorals pel sí o pel no, la millor de les alternatives
La bel·ligerància estatal amb el dret a decidir obliga a preguntar-se quines alternatives tindria Catalunya per poder expressar-se a les urnes. Els experts descarten una consulta informal sense garanties legals impulsada per la societat civil, perquè seria presa fàcil per a qualsevol campanya de desprestigi. Sí que troba "adients" unes eleccions al Parlament en clau plebiscitària, on els partits del sí es presentin amb el compromís explícit d'impulsar la independència en cas d'obtenir majoria. El president de la Generalitat tindria potestat per convocar-les com unes eleccions normals i el resultat tindria una connotació històrica. Permetria conèixer amb "simplicitat i rapidesa" la voluntat del poble.
Declaració unilateral
Proclamació d'independència al Parlament si s'esgoten les vies
És un dels aspectes més controvertits del text dels experts. I malgrat això el CATN es mulla de debò: les declaracions unilaterals d'independència "no són contràries al dret internacional si són el resultat d'un pronunciament democràtic portat a terme en un context pacífic". No és una opció prevista en l'ordenament jurídic vigent a Espanya, però estaria carregada de "legitimitat política" si fos conseqüència d'unes plebiscitàries guanyades per les forces del sí. Fins i tot seria legítima sense uns comicis previs, si l'Estat dinamités les altres vies. Un dels procediments adequats seria presentar-la com a proposició de llei "urgent", per agilitzar els tràmits.
Estat: resposta implacable
Vetos, recursos, escapçament de l'autonomia o accions penals
En una primera fase, per torpedinar el procés, el govern espanyol en tindria prou negant-se a autoritzar un referèndum o presentant recurs d'inconstitucionalitat contra la llei catalana de consultes. Però si la Generalitat no afluixa i pren camins alternatius s'arribarà a un xoc institucional sense precedents en democràcia. Tot i tenir arguments molt "febles", l'executiu central podria brandar l'article 155 de la carta magna i escapçar l'autonomia catalana. En el cas extrem d'una declaració unilateral, podria estar temptat d'emprendre accions penals contra els màxims dirigents catalans. La batalla política està servida.
___________________________________________________________________________________________ http://acatalunyallenguavehicularelcatala.blogspot.com/Ramon Muntaner, Crònica, cap. CCXCVI: «E divenres matí venc, la gràcia de Déu,de bona pluja, que pres tot Aragon e Catalunya e Regne de Valencia e de Murcia e durà entrò per tot lo dicmenge tot dia»
Re: Diari de la Independència de Tirant
Com a consequència de l'informe del CATN esmentat anteriorment, el President de la Generalitat, Artur Mas, ha escrit una carta al President Rajoy demanant-li que doni via lliure a la Consulta per la Independència.
Us deixo aquí la còpia:
President Mas escrigué:Apreciado Presidente
Es conocida la voluntad de autogobierno del pueblo catalán, reiteradamente ejercida o reclamada a lo largo de los siglos. En el último periodo democrático iniciado a finales del siglo pasado, dicha voluntad de autogobierno fue canalizada inicialmente a través del Estatuto de Autonomía de 1979.
El parlamento catalán aprobó en 2005 una nueva propuesta de Estatuto de Autonomía, que fue posteriormente asumida en 2006 primero por las Cortes generales y finalmente en referéndum por el pueblo de Catalunya. Mi implicaciión personal, aún sin responsabildades de gobierno en ese momento, para facilitar un nuevo encaje de Catalunya en España, durante toda la negociación, es de sobras conocida.
La sentencia posterior del Tribunal Constitucional diluyó y en gran parte anuló la voluntad democrática de los catalanes expresada en las urnas, y evidenció la imposibilidad de continuar desarrollando la capacidad de autogobierno de Catalunya por la vía transitada hasta ese momento.
Más recientemente, durante la pasada legislatura, la negativa a cualquier tipo de negociación en referencia a la propuesta de Pacto Fiscal, promovida por el Govern de la Generalitat y aprobada por una amplia mayoría del Parlament de Catalunya, evidenció, una vez más, la incapacidad de dar respuesta por parte de las instituciones del Estado a las propuestas presentadas desde Catalunya.
Esta situación de bloqueo y la manifestación más numerosa de la historia llevada a cabo en Catalunya el pasado 11 de septiembre, me llevaron a la conclusión de la convocatoria de elecciones anticipadas para que el pueblo de Catalunya decidiera libremente y democráticamente su futuro político.
Las últimas elecciones al Parlament de Catalunya dieron como resultado un amplio apoyo popular, con una muy elevada participación, la más elevada de la historia en este tipo de elecciones, a aquellas distintas fuerzas políticas que presentaban en su programa electoral la necesidad de ejercer el derecho a decidir.
El Parlament de Catalunya ha manifestado en diversas ocasiones durante la presente legislatura, y a través de mayorías cualificadas, el apoyo al derecho a decidir de los catalanes, y ha establecido el mandato del diálogo y la negociación con el Gobierno de España con el fin de llevarlo a cabo mediante una consulta democrática. La reciente constitución del Pacte Nacional pel Dret a Decidir evidenció, asimismo, el amplio apoyo del que también goza este planteamiento entre instituciones, agentes económicos y sociales, y sociedad civil en toda Catalunya.
El Consejo Asesor para la Transición Nacional, organismo del que se ha dotado el Gobierno de la Generalitat y del que forman parte destacadas personalidades, argumenta en su primer informe la existencia de vías legales que posibilitan llevar a cabo la consulta. En la medida que se trata de un informe que juzgo de alta calidad y de contenido muy interesante creo oportuno hacérselo llegar dentro de unos pocos días.
Es por todo lo expuesto que entiendo que se dan las condiciones favorables para plantear la celebración de una consulta en Catalunya: amplio apoyo ciudadano y parlamentario, voluntad de diálogo y negociación y existencia de vías legales para llevarla a cabo. Entiendo que cuando se dan todas estas circunstancias, fruto seguramente de toda la trayectoria histórica que le describía al principio de este escrito, es deber de los responsables públicos y gubernamentales forjar la voluntad poítica que permita dar respuesta a la legítima, pacífica, democrática y mayoritaria aspiración de la sociedad, en nuestro caso, la catalana.
En nuestro último encuentro le planteé la necesidad de una respuesta política a la demanda de democracia del pueblo de Catalunya. Hoy se la reitero por escrito, con el mismo espíritu de diálogo y negociación de nuestro último encuentro. Soy consciente de su oposición contraria a la celebración de la consulta, tal como me la manifestó en aquel encuentro. Sin embargo, entiendo que de la misma forma que otros países – también de la UE- encuentran vías para solucionar democráticamente y legalmente este tipo de retos y de realidades, España no debería ser la excepción en sentido contrario. En consecuencia, le planteo nuevamente la necesidad de abordar el diálogo y la negociación, que permitan de forma pactada la celebración de una consulta al pueblo catalán, en el plazo más breve posible, con los marcos legales que establezcamos.
Cordialmente,
Última edició per TirantLoNegre (26-07-2013 23:49:08)
___________________________________________________________________________________________ http://acatalunyallenguavehicularelcatala.blogspot.com/Ramon Muntaner, Crònica, cap. CCXCVI: «E divenres matí venc, la gràcia de Déu,de bona pluja, que pres tot Aragon e Catalunya e Regne de Valencia e de Murcia e durà entrò per tot lo dicmenge tot dia»
Re: Diari de la Independència de Tirant
Macos,
Doncs estem a un dia de l'Onze de Setembre i tot està preparat per a la gran cadena humana que ha de travessar el Principat, desde Vinaròs fins a França. L'ANC està treballant de valent, fent que tothom als PPCC puguin apuntar-se als trams en aquest link
Sembla ser que la majoria de trams ja estan plens, així que l'ANC ha preparat un Tram 0 per tots aquells que no s'han apuntat. El Tram 0 consisteix en formar cadenes paral.leles a la cadena principal, arreu del Principat.
D'altra banda, el PP està movent fitxa. Al País Valencià el govern espanyol ha prohibit que el Tram passi per Vinaròs. I a més, s'està preparant una caravana d'ultres PPeros que començaria a alacant i que té com a objectiu trencar la possibilitat que es formin cadenes humanes al País Valencià. Tot plegat una vergonya Espanyola.
D'altra banda semblaria ser que la CUP està preparant quelcom perquè la gent al País Valencià també hi pugui participar. N'heu sentit alguna cosa???
En fi. Esperem que l'Onze de Setembre sigui altre cop un èxit que faci que l'estat espanyol i el món mundial es quedin sense paraules una volta més.
Bona diada! a tots els Catalans i Valencians arreu dels PPCC.
Última edició per TirantLoNegre (11-09-2013 11:16:23)
___________________________________________________________________________________________ http://acatalunyallenguavehicularelcatala.blogspot.com/Ramon Muntaner, Crònica, cap. CCXCVI: «E divenres matí venc, la gràcia de Déu,de bona pluja, que pres tot Aragon e Catalunya e Regne de Valencia e de Murcia e durà entrò per tot lo dicmenge tot dia»
Re: Diari de la Independència de Tirant
Macos,
Acabo d'arribar de la #ViaCatalana. No tinc paraules per definir el que ha passat avui. I amb aquesta ja van 3 MANIS que han impactat el món:
ARA.CAT escrigué:Barcelona | Actualitzada el 11/09/2013 21:34
El ressò de la via catalana a la premsa internacional El ressò de la Via Catalana a la premsa internacional
Els mitjans de comunicació internacional destaquen la cadena humana que ha tingut lloc arreu de Catalunya. Diferents diaris, revistes, ràdios i cadenes de televisió parlen sobre els moments previs de la cadena humana i les repercussions que pot tenir a partir de dimecres. El més destacat és que la majoria ho fan des de Barcelona mateix, on s'han desplaçat els seus corresponsals, col·laboradors o enviats especials. Hi ha 200 periodistes estrangers acreditats.
A aquestes portades s'afegeix l'article que el president de la Generalitat, Artur Mas, ha escrit al 'New York Times', i el del conseller de la Presidència, Francesc Homs, al diari britànic 'The Guardian'. Aquí fem un repàs de les diferents notícies i dels articles que apareixen a la premsa de fora:
'The Guardian' (Regne Unit): "Els catalans es donen les mans per la independència en una gran cadena humana"
El diari britànic parla de la Via Catalana a través d'assistents a la cadena. "Vaig a la Via Catalana perquè crec que hauríem de ser consultats en un futur. Crec que la causa independentista ve de la gent, mentre que els polítics prefereixen estancar-se abans que canviar", diu Maria Solé Bundó, des del Baix Penedès.
'The Washington Post' (Estats Units): "Els catalans a favor de trencar amb Espanya formen una gran cadena per reivindicar-se"
"Tot i compartir alguns trets culturals amb la resta d'Espanya, la majoria dels catalans creuen que existeixen profundes diferències culturals com la llengua".
'The Telegraph' (Regne Unit): "400.000 persones es donen la mà durant 400 quilòmetres per la independència de Catalunya"
"La protesta massiva durant la Diada per part de gent vestida de color groc i onejant la bandera regional demostra la força del moviment independentista que demana un referèndum com el d'Escòcia. Una enquesta publicada dimecres mostrava que el 52% dels catalans votarien a favor de trencar amb Madrid i crear un estat català".
Reuters (Internacional): "Els catalans formen una cadena humana per demanar la independència" "Volem un referèndum per veure si hi ha una majoria que dóna suport a la indpendència. El problema és que Espanya no ens escoltarà. La nostra única esperança és que Europa i la resta del món pressionin el govern espanyol", diu Ester Sarramona, de 39 anys.
BBC (Regne Unit): "Els catalans marquen el dia de la independència amb una gran cadena humana"
"Diferents pobles i ciutats, Barcelona inclosa, s'han donat les mans per segellar el dia de la independència de Catalunya".
'Die Welt' (Alemanya): "400 quilòmetres de cadena humana per la independència"
"Els catalans, amb bona salut econòmica, es veuen ofegats i enganyats, ja que paguen cada any més impostos però reben menys del que aporten".
'The Wall Street Journal': "Els separatistes catalans s'enfronten al repte del referèndum"
"Mas havia estat apartat pels activistes independentistes i ERC, i ara crec que està intentant recuperar el control del procés", explica Joan Botella, analista polític de la Universitat Autònoma de Barcelona.
'La Tercera' (Xile): "Una cadena humana creua Catalunya per demanar la independència" "Tot i els intents del govern d'anar en contra de la voluntat del poble, volem demostrar que aconseguirem la independència de manera pacífica", assegura al text Albert Garcia, de 60 anys.
'Der Spiegel' (Alemanya): "Cadena humana: Centenars de milers de catalans es manifesten per la separació d'Espanya"
"L'independentisme català augmenta la pressió sobre el govern central a Madrid. Centenars de milers de manifestants s'han manifestat amb una cadena humana per ser independents. La cadena s'ha basat en el model de la Via Bàltica de 1989".
CNN (Estats Units): "Els catalans s'uneixen en una cadena humana per demanar la secessió d'Espanya"
"Centenars de milers de catalans del nord-est d'Espanya volen augmentar la pressió a Madrid per una secessió i la creació d'un estat independent formant una cadena humana de 400 quilòmetres".
Al Jazeera (Internacional): "Els separatistes catalans es manifesten a Espanya"
"Catalunya és una regió industrial rica al nord-est d'Espanya que representa una cinquena part de la producció econòmica del país. [...] No és només una qüestió econòmica. També senten que la seva cultura és diferent".
'Le Monde' (França): "Una cadena humana de 400 km per una Catalunya independent"
El principal diari francès destaca l'esforç dels catalans que s'han desplaçat a les Terres de l'Ebre perquè la cadena tingui èxit. També ha publicat un conjunt de fotografies de diferents llocs de la cadena.
'Sverigeradio' (Suècia): "La manifestació d'independència catalana"
"Els catalans estan molestos per haver de pagar tants impostos a Madrid, una situació en la qual estan en desavantatge i que els arrossega a problemes econòmics".
'Le Figaro' (França): "Els catalans desafien Madrid"
"Des del Pertús, a la frontera francesa, fins a Alcanar, a l'extrem sud de la regió, els catalans reclamen la independència de Catalunya".
'Financial Times' (Regne Unit): "Els catalans formen una cadena humana per demanar la independència"
"Mariano Rajoy diu que està preparat per negociar amb Catalunya però deixa clar que no permetrà als catalans que duguin a terme un referèndum per la independència".
'Berliner-Zeitung' (Alemanya): "Agafats de la mà cap a la independència"
"Aproximadament 350.000 nacionalistes demostren amb una cadena humana a Catalunya que poden demanar la independència d'Espanya".
'Mediapart' (França): 17.14, l'hora de Catalunya
Catalunya està dins la ruta de la independència. Una ruta lliure, necessària i inevitable.
'La Nación' (Argentina): "El separatisme català torna a desafiar el govern de Rajoy"
"L'independentisme català llança el desafiament més gran al govern d'Espanya amb una cadena que li ha costat mesos d'organitzar i amb la qual pretén impactar el món".
'Milenio' (Mèxic): "Una cadena humana a favor de la independència travessarà Catalunya"
"Una cadena humana formada per milers d'independentistes catalans travessarà aquest dimecres Catalunya per reclamar la celebració d'un referèndum d'autodeterminació en aquesta regió del nord-est d'Espanya, desafiant el govern conservador central".
'L'Indépendant' (França): "La Via Catalana vol mantenir el rumb"
"El malestar dels catalans va començar el 2010, després que el Tribunal Constitucional tombés l'Estatut d'Autonomia de Catalunya".
'France Info' (França): "Catalunya: una cadena humana gegant per la independència"
"L'objectiu d'aquesta gegant manifestació és fer pressió al president de la regió, Artur Mas, perquè convoqui un referèndum per a l'autodeterminació de Catalunya el 2014, malgrat l'oposició de Madrid".
'Euronews' (Internacional): "Catalunya celebra el dia nacional entre les demandes d'independència"
"La Diada d'aquest any a Catalunya ha comptat més que mai amb el teló de fons de la independència".
'Il Sole 24 ore' (Itàlia): "Ha començat el canvi al país ibèric"
'Politiken' (Dinamarca): "Els catalans formen una cadena humana per la independència"
'DH' (Bèlgica): "Catalunya: els argument a favor i en contra de la independència" "A través d'arguments històrics, econòmics i polítics, partidaris i opositors d'un referèndum per la independència s'enfronten des de fa anys sobre una idea rebutjada en bloc pels governs espanyols socialistes i conservadors".
'Público' (Portugal): "Catalunya exigeix un referèndum d'autodeterminació amb una cadena humana de 400 quilòmetres"
"El dia en què es recorda la pèrdua de la independència de Catalunya, milers de catalans es donen la mà aquest dimecres per formar una cadena humana de 400 quilòmetres a través de tot Catalunya, per donar suport a un referèndum d'autodeterminació que el govern de Madrid es nega a autoritzar".
'Libération' (França): "Cadena humana a Catalunya, nou repte dels independentistes"
El rotatiu francès explica la naturalesa de la Via Catalana, recollint les declaracions dels organitzadors i posant en context les reclamacions de Catalunya en la situació política del Principat i de l'estat espanyol. 'Libération' assegura que la intenció dels manifestants és "pressionar el líder nacionalista conservador, Artur Mas", perquè organitzi un referèndum d'autodeterminació "malgrat l'oposició de Madrid".
'Time' i Fox News (Estats Units): "Catalunya es prepara per a una cadena humana que travessa la regió"
La cadena nord-americana de notícies Fox News reprodueix un teletip de l'agència Associated Press que destaca l'optimisme de la societat catalana davant un èxit de la cadena humana arreu de Catalunya. La informació afegeix que les enquestes donen al voltant d'un 50% de suport a la independència, tot i que aquest percentatge podria veure's reduït en cas que Catalunya quedés fora de la Unió Europea. La revista 'Time' recull el mateix teletip, que també fa referència a la voluntat d'Artur Mas de trobar una solució perquè es faci el referèndum. La informació afegeix que s'han inscrit més de 300.000 persones a la cadena que ha transcorregut per 400 quilòmetres d'arreu de Catalunya.
'SAZ-Aktuell.com' (Alemanya) “Els catalans es manifesten per la independència en una cadena humana de 400 quilòmetres”
El diari digital alemany destaca que la cadena humana vol aconseguir la secessió de Catalunya d'Espanya i també compara la iniciativa amb la dels països bàltics el 1989. Destaquen que són necessàries 300.000 persones per tancar una cadena de 400 quilòmetres. L'article fa referència a la cadena i a la consulta com un repte polític per al govern de Madrid, que s'afegeix al de la crisi econòmica i el cas Bárcenas.
'Radio France International' (França): “Una cadena humana per la independència de Catalunya”
Un reportatge de la ràdio francesa recorre a diferents participants de la cadena humana d'entre 20 i 65 anys perquè donin la seva visió sobre la Via Catalana. “L'objectiu de la Via és pressionar la classe política catalana perquè en prengui nota i organitzi una consulta. L'altre objectiu és demostrar al món que Catalunya vol establir el seu camí per ser un nou estat d'Europa", diu Joan Moya, professor d'història.
Última edició per TirantLoNegre (11-09-2013 23:33:18)
___________________________________________________________________________________________ http://acatalunyallenguavehicularelcatala.blogspot.com/Ramon Muntaner, Crònica, cap. CCXCVI: «E divenres matí venc, la gràcia de Déu,de bona pluja, que pres tot Aragon e Catalunya e Regne de Valencia e de Murcia e durà entrò per tot lo dicmenge tot dia»
Re: Diari de la Independència de Tirant
Doncs sembla que la #ViaCatalana a obert els ulls de països com Estònia i Lituania, que han manifestat la seva voluntat de no oposar-se a un procés d'autodeterminació de Catalunya, inclús de donar-hi suport en cas que Catalunya sorti Estat Independent.
Però com no podia ser d'altra manera, el govern espanyol continua actuant com si no hagués passat res. Per ells, la #ViaCatalana ha estat una MANI minoritària. Els Catalans que no estan en aquesta ona sobiranista (6 Milions de persones) s'han quedat a casa, i el govern espanyol vetllarà per l'interès d' aquesta majoria silenciosa. El portaveu Homs ha contestat dient que les majories es guanyen o es perden votant.
No només això sinó que en Rajoy ha retornat resposta a la carta que Mas li va enviar, demanant al govern espanyol que donés llum verda a un Referèndum a Catalunya. I aquí us deixo la missiva:
Mariano Rajoy" escrigué:Estimado President:
En respuesta a su carta en la que me plantea la necesidad de abordar un proceso de negociación para la celebración de una consulta en Cataluña, y sin perjuicio del exhaustivo análisis que exige el informe jurídico y político que me ha enviado con posterioridad, paso a manifestarle mi criterio respecto a las cuestiones que plantea.
Siempre he sido —y creo haberlo demostrado—una persona comprometida plenamente con el diálogo como forma de resolver las diferencias políticas o de cualquier otra índole.
Este compromiso con el diálogo adquiere su verdadero sentido desde la exigible lealtad institucional y desde el respeto al marco jurídico que a todos nos protege y que a todos nos vincula, en especial a quienes ejercemos responsabilidades de gobierno. Por mi parte, el diálogo no tiene fecha de caducidad cuando se trata de atender al interés general de los españoles y, por ello, de todos los catalanes.
En este sentido, considero que el mejor servicio a la legitimidad democrática que usted invoca es precisamente respetar ese marco jurídico en el que los gobiernos hallan su fundamento y legitimidad y los ciudadanos encuentran la garantía para la convivencia y la concordia.
Estoy convencido de la extraordinaria relevancia que Cataluña tiene para el conjunto de España y de la riqueza, pluralidad y singularidad de la sociedad catalana. Pienso asimismo que los vínculos que nos mantienen unidos no pueden desatarse sin enormes costes afectivos, económicos, políticos y sociales. Y por supuesto, quiero también transmitirle la firme convicción de mi Gobierno de que hemos de trabajar en el fortalecimiento de esos lazos y huir de los enfrentamientos. Debemos hacerlo desde la lealtad recíproca y el fomento de la corresponsabilidad en las dos direcciones.
Convencido de que juntos ganamos todos y separados todos perdemos, le invito a que ejerzamos responsablemente nuestra función como gobernantes democráticos con lealtad hacia los ciudadanos y las instituciones que representamos en estos momentos de dificultad económica y social que padece nuestra sociedad.
Desde el profundo afecto que siento por la sociedad catalana en su conjunto y el respeto institucional a la Generalitat de Cataluña que usted representa hoy, quedo a su disposición para trabajar conjuntamente y ofrecer así la mejor respuesta a las necesidades reales de todos los ciudadanos.
Última edició per TirantLoNegre (14-09-2013 18:35:38)
___________________________________________________________________________________________ http://acatalunyallenguavehicularelcatala.blogspot.com/Ramon Muntaner, Crònica, cap. CCXCVI: «E divenres matí venc, la gràcia de Déu,de bona pluja, que pres tot Aragon e Catalunya e Regne de Valencia e de Murcia e durà entrò per tot lo dicmenge tot dia»
Re: Diari de la Independència de Tirant
Doncs diria que acabem d'entrar en una nova fase del procés a on els partits comencen a definir millor les posicions. A la federació CiU veiem clarament una escissió a la vista. En Duran i Lleida (Unió Democràtica) és incapaç d' incloure's en el projecte independentista de Convergència Democràtica d'en Mas. Això farà que les properes eleccions (molt probablement plebiscitàries) Unió i Convergència es presentaran per separat i cadascú amb el seu programa. Convergència ho farà clarament per la Independència, mentre que Unió (Duran) ho farà per un estat Confederal (o Federal).
En aquests dies han passat moltes coses a la Federació CiU, i cada cop que Duran parla és per fer trontollar tot el procés cap al dret a decidir. Unilateralment i sense consultar al President Mas, Duran ha presentat el seu programa propi, que res te a veure amb l'estat propi. Més aviat, està utilitzant el joc de paraules que tothom coneix "estat propi" per a justificar que "en cap moment hem demanat la Independència en el nostre programa...aquesta no està en el programa de Convergència i Unió..."
Podriem dir que molts votants de CiU senten que Duran els ha ensarronat i robat el vot, perquè s'està apropiant de l'Estat Propi a la seva manera, desviant l'atenció cap a no se sap ben bé què ni a on es va (tercera via).
En aquests dies s'estan veient moviments a Unió i PSC, per tal de posar en comú la seva proposta federal (la tercera via malaïda). El President Rajoy es fa el Gallec, dient que no sap que caram és aquesta tercera via, i en Rubalcaba el critica dient-li que si us plau escolti als impulsors d'aquesta tercera via (Duran i Lleida-Unió, Pere Navarro-PSC i PSOE).
Total, que si no anem llestos, en Duran ens arrosegarà cap al CAFÉ PARA TODOS 2a part, amb l'ajut del PSC-PSOE. I després ja sabem el que passarà. Tothom dirà que ells són els que han salvat Espanya i la gent aplaudirà...I els catalans ens ensorrarem definitivament en les nostres misèries.
Tot això passarà a menys que el govern aconsegueixi fer la consulta peti qui peti. El conseller Homs diu que les properes eleccions europèes seran un bon banc de proves. No sabem ben bé per a què, però semblaria que Convergència està preparant una plataforma al Parlament Europeu a on pretén presentar-se com a marca blanca, per atraure a totes les forces Catalanes sobiranistes.
De moment, aquesta marca blanca estaria formada per Convergència i Esquerra Republicana. La CUP sembla que no n'està gaire pel tema ( per ell és incompatible el seu programa marxista amb el dret a l'autodeterminació de Catalunya).
Semblaria que Convergència també estarà amb Reagrupament (Carretero) per tal de presentar-se junts (Convergència necessitarà equilibrar la pèrdua d'Unió d'alguna manera).
D'altra banda, en el sector Unionista tenim al PPC (Alicia Sanchez Camacho) que no para de perdre vots en favor de C's (Albert Rivera i Jordi Canyas). Aquests últims no paren de créixer (ara aconseguirien 6 diputats segons les enquestes). Per la seva banda, l'Alicia Sanchez Camacho, veient l'enfonsament PPero a Catalunya, se n'ha anat a Madrizz a dir-los que si el tema del finançament no canvia corren el risc que s'acabi fent una Declaració Unilateral D'independència (DUI). Pero el PP de Gènova no fa ni cas al PPC, i continuen amb el mateix posat d'aquí no passa res i tots continuarem a dins la LOFCA.
Total, que l'escenari és clar. Xoc de trens a la vista!
¿I com quedarien la resta de forces polítiques? Doncs El PSC i el PP quedarien residuals, ICv pujaria.
I què passaria en cas que s'arribés a fer una consulta. Jo diria que si bé el parlament té majoria aclaparadora a favor del dret a decidir (CiU, ERC, ICv, CUP), la consulta estaria 50/50. S'ha de tenir en compte com quedaria la cosa en cas que els catalans fóssim convocats a Referèndum:
En el sector Sobiranista tenim: Convergència (amb Reagrupament), Esquerra Republicana i la CUP.
En el sector Unionista tenim: Unió, PP, C's, ICv (que tot i estar pel dret a decidir, són espanyolistes),
Diria que serà un empat (pot ser que inclús el NO fos encara majoritari).
Última edició per TirantLoNegre (31-10-2013 23:27:08)
___________________________________________________________________________________________ http://acatalunyallenguavehicularelcatala.blogspot.com/Ramon Muntaner, Crònica, cap. CCXCVI: «E divenres matí venc, la gràcia de Déu,de bona pluja, que pres tot Aragon e Catalunya e Regne de Valencia e de Murcia e durà entrò per tot lo dicmenge tot dia»
Re: Diari de la Independència de Tirant
Macos! entrem en una nova fase. Ara els partits catalans ja s'han definit, i el bloc a favor de la consulta (ICv, CiU, ERC i la CUP) s'han posat d'acord en demanar la transferència per fer referèndums a l'estat espanyol (via article 150.2 de la Constitució). D'altra banda també estem a punt de decidir quina serà la pregunta.
Evidentment, el PSC s'ha desmarcat totalment del "Dret a Decidir" i s'acosta a les postures del unionistes del PSOE. En Pere Navarro va anar al Congrés del PSOE espanyol i va plorar d'emoció quan en Rubalcaba va dir allò de - "Pere, te queremos...Pere, sin el PSC no podemos ganar...Pere, sin Catalunya no podemos ganar..Pere! Pere! Pere!...no somos nacionalistas, somos Socialistas...Pere!" - i en Pere es va emocionar tant que ha posat el PSC potes enlaire. I dic potes enlaire perquè hi ha un sector del PSC anomenat #Avancem amb diputats díscols al Congrés dels Diputats espanyol, que s'està pensant votar a favor de la resolució a favor del bloc sobiranista "Dret a Decidir". Aquests diputats díscols estarien en la linia d'Angel Ros, Joan Ignasi Elena i d'altres que ja van marxar del PSC, com Ernest Maragall, la Montse Tura, etc, etc...Es comptabilitzen per milers els simpatitzants i càrrecs del PSC que ixen del partit en no estar d'acord amb el Consell Nacional (que és majoritàriament botifler).
D'altra banda, i tornant a la Pregunta, Joana Ortega (Unió Democràtica - CiU) ha parlat, assegurant que hi haurà acord entre els partits sobre quina serà la pregunta i la data de la consulta. I també com s'exposarà a Madrit. No obstant, Ortega li ha dit a ERC (Oriol Junqueres) que no pot imposar la pregunta perquè hi ha d'haver el màxim consens...És a dir, que la pregunta pinta que no anirà sobre Independència sinó que serà una cosa semblant a aquesta:
Vol vosté que Catalunya sigui un Estat lliure i sobirà a dins la Unió Europea?
Doncs resulta que en aquesta pregunta molts catalans s'hi veurien ben representats i molt probablement el SI guanyaria per majoria aclaparadora.
Però evidentment, la pregunta anterior no exposa amb claredat la Independència d'Espanya. ERC no estarà mai d'acord amb una pregunta així. Què penseu?
Jo diria que en ARTUR MAS i en general CiU va cap a la construcció d'un estat lliure (en gaire bé tot) però a dins de la Corona d'Espanya. Amb la qual cosa, tindriem un País independent (en impostos, polítiques lingüístiques, exteriors, etc) però en cap moment ens podrien expulsar ni d'Espanya ni d'Europa. Brillant!
I el PP està rabiant i ja parla de fotren's fora d'Europa si ens independitzem. Però no podran fer-ho. Ni ens podran fotre fora d'Espanya ni ens fotaran fora d'Europa. Ni tan sols ens podran fotre la Guardia Civil.
La veritat és que el procés s'està posant molt interessant...No creieu?
Última edició per TirantLoNegre (27-11-2013 21:56:33)
___________________________________________________________________________________________ http://acatalunyallenguavehicularelcatala.blogspot.com/Ramon Muntaner, Crònica, cap. CCXCVI: «E divenres matí venc, la gràcia de Déu,de bona pluja, que pres tot Aragon e Catalunya e Regne de Valencia e de Murcia e durà entrò per tot lo dicmenge tot dia»
Re: Diari de la Independència de Tirant
Doncs arriba la fase final...Ahir es va anunciar la pregunta:
¿Vol que Catalunya esdevingui un Estat?" i "En cas afirmatiu, ¿vol que aquest Estat sigui independent?
Sembla una pregunta feta especialment per a un suport informàtic. Si votes NO a la primera ja no t'hauria de deixar continuar. En votar si a la Segona et surt la següent pregunta que és la clau de la questió.
El govern espanyol i els mitjans espanyolistes estan que treuen fum. Ningú no s'esperava una fòrmula com aquesta que donarà abast a totes les sensibilitats.
No obstant, ja comencem a tenir reaccions a l'estranger que ens situen a fora de la Unió en cas d'independència:
vilaweb.cat escrigué:La vice-presidenta de la Comissió Europea i responsable de Justícia, Drets Fonamentals i Ciutadania, Viviane Reding, ha demanat que a l'estat espanyol s'imposés 'el sentit comú' per resoldre el problema de Catalunya. En una intervenció des de Vílnius, Lituània, ha admès: 'Des del punt de vista constitucional, això que volen fer els catalans és molt difícil. És veritat, i en aquest punt el govern espanyol té raó, que la constitució espanyola no permet a una regió de separar-se.' Amb tot, Reding ha demanat una solució: 'Crec que s'ha de resoldre a Espanya.'
Reding ha dit que durant la seva carrera política havia hagut d'intervenir molt sovint en 'el problema' de Catalunya; per exemple, al Parlament Europeu, sobre la situació de la llengua catalana, 'llengua materna de vuit milions de persones'.
Ha repetit el discurs que la situació catalana és un 'afer intern', com també ha dit avui la portaveu, Pia Ahrenkilde. 'És un afer espanyol, sobre el territori d'Espanya, deixem que els espanyols se n'encarreguin.'
Viviane Reding també ha repetit que un territori que se separi d'un estat membre quedarà fora de la UE: 'És clar que si Catalunya esdevé independent, no serà automàticament membre de la UE. Haurà de demanar-ho i seguir tot el procediment.' I ha volgut comparar-ho amb el camí que segueixen Ucraïna i Turquia. 'Catalunya hauria de fer tot el procés. Espero que no s'arribi aquí --ha afegit--. Espero que el sentit comú s'imposi a Espanya per resoldre aquest problema.'
S'acosta l'hora de la veritat que ha de ser el 9 de novembre de 2014, 300 anys després de la fi de la Corona d'Aragó.
Última edició per TirantLoNegre (13-12-2013 18:21:44)
___________________________________________________________________________________________ http://acatalunyallenguavehicularelcatala.blogspot.com/Ramon Muntaner, Crònica, cap. CCXCVI: «E divenres matí venc, la gràcia de Déu,de bona pluja, que pres tot Aragon e Catalunya e Regne de Valencia e de Murcia e durà entrò per tot lo dicmenge tot dia»
Re: Diari de la Independència de Tirant
Sortim a primera plana a The Economist
the economist escrigué:RISING tension between Madrid and Catalonia reached a new peak yesterday with the announcement by the Catalan president, Artur Mas, that he plans to hold an independence referendum on November 9th next year. Flanked by leaders of parties that hold two-thirds of seats in the region's parliament, Mr Mas launched the biggest challenge to Spain's internal structure in recent history. The Catalans, he said, are “a people who want to decide for themselves on their own future”.
But those expecting Catalonia to follow Scotland, which votes in September on separation from the United Kingdom, into a formal and binding decision on independence must think again. Unlike Britain's prime minister, David Cameron, the Spanish prime minister, Mariano Rajoy, does not want a referendum or any other kind of vote that Mr Mas, who terms his proposal a “consultation”, might organise. The government of Mr Rajoy’s conservative Popular Party (PP) government can and will block it. “I guarantee this referendum will not happen,” Mr Rajoy said. He has the backing of Spain's main opposition party, the socialists, and will have the proposed referendum suspended by the constitutional court as soon as it is formally approved by Catalonia's government or parliament.
Mr Mas is expected to bow to the court's decision and, so, cancel the referendum. He can then be expected to declare that the next Catalan regional elections will be, in effect, a plebiscite on independence. But those elections might not be held until 2016. It is impossible to predict the result or what would happen afterwards, especially as the Madrid government may have changed by then. Spain's thorniest issue, in other words, will not be resolved for years.
The new stand-off takes the Catalan problem into uncharted waters. The vast majority of Catalans favour a referendum. But Spain's constitution from 1978 does not offer them a right to self-determination. Nor, insists Mr Rajoy, does it allow any kind of consultation or referendum that is not approved by Madrid.
Polls show that, in the space of just a few years, support for independence has shot up to 56%. But pollsters also see a significant number of waverers. Enric Juliana, an influential columnist of La Vanguardia, a Barcelona newspaper, says many Catalans fluctuate daily, waking up separatist and going to bed federalist. The latter is a solution proposed by Spain's socialists, but frowned on by Mr Rajoy. And even within Mr Mas's nationalist Convergence and Union (CiU) coalition there is a strong sector opposed to outright independence.
With his coalition divided, Mr Mas is increasingly dependent on the separatist Catalan Republican Left (ERC) party for support. ERC currently props up his minority government and would have forced elections if Mr Mas had reneged on his promise to call a referendum on independence next year. Polls also show that ERC is now more popular than CiU and could oust it from its historic position as Catalonia's most popular party. The independence row has fractured the Catalan political panorama, driving voters towards parties more clearly defined as pro or anti independence.
There is nothing like the word “no”, pronounced from Madrid, for inflaming separatist passions. And blocking the referendum does nothing to resolve the growing pressure from Catalans for a change in their relationship with Spain. Mr Rajoy has no plan for fixing the problem. The socialist proposal for constitutional reform to turn Spain into a federal country (a fix that suits some Catalans) would eventually require backing from the PP. Solutions, it seems, will have to wait until after a general election in 2015. In the meantime, the fractures appearing in Catalan society, and between Catalans and other Spaniards, will grow.
___________________________________________________________________________________________ http://acatalunyallenguavehicularelcatala.blogspot.com/Ramon Muntaner, Crònica, cap. CCXCVI: «E divenres matí venc, la gràcia de Déu,de bona pluja, que pres tot Aragon e Catalunya e Regne de Valencia e de Murcia e durà entrò per tot lo dicmenge tot dia»
Re: Diari de la Independència de Tirant
Gran resum de la nostra història. D'on venim i cap a on anem... un recull de la nostra història comuna que vull compartir amb els meus germans valencians en aquests dies de gran incertesa i pors davant el moment tan important que estem visquent al Principat.
Que ho gaudiu!
___________________________________________________________________________________________ http://acatalunyallenguavehicularelcatala.blogspot.com/Ramon Muntaner, Crònica, cap. CCXCVI: «E divenres matí venc, la gràcia de Déu,de bona pluja, que pres tot Aragon e Catalunya e Regne de Valencia e de Murcia e durà entrò per tot lo dicmenge tot dia»
Re: Diari de la Independència de Tirant
Doncs segint la darrera fase del procés i com a consequència del tracte del govern espanyol, totalment tancat en la legalitat localista constitucional, el President MAS torna a internacionalitzar el conflicte polític enviant cartes i memoràndums als liders polítics europeus...Aquí un exemple de la carta enviada a la Cancellera Merkel...
carta a Merkel, enviada pel president escrigué:Dear Cancellor, I wanted to let you know personally the latest very important developments in Catalonia. On 12 December political parties representing 65% of the parliament of Catalonia agreed to hold a Referendum on the future of Catalonia.
The referendum will ask the two-part question "Do you want Catalonia become a state?" and if so "Do you want to be a state independent?" the Referendum will be held on 9 Nov 2014.
This process is the demand of Catalan people, expressed in the mandate given at the last elections on 25 Nov 2012 and demonstrated repeatedly by popular action.
Contrary to some reports, there are a number of legal and constitutional options wich allow this referendum to take place in catalonia. We have identified 5 of those ways at least, and I have written to the goverment of spain oulining them.
We seek dialogue and agreement with the goverment of spain on the future of our country.
I am confident that I relay on you to encourage the peaceful, democratic, transparent and European process to which I and a vast majority of the catalan people are fully committed.
Yours faithfully.
Que bàsicament vol dir quelcom com això:
Estimada Cancellera,
M'agradaria fer-li saber personalment els darrers i molt importants esdeveniments esdevinguts a Catalunya. El 12 de desembre els partits polítics que representen el 65% de l'arc parlamentari català, es van posar d'acord en fer un Referèndum sobre el futur de Catalunya.
El Referèndum farà dues preguntes "Vol que Catalunya sigui un estat?" si és que sí "Vol que sigui un estat independent?" El referendum es farà el dia 9 de Novembre de 2014.
Aquest procés és la demanda del poble català, expresada en el mandat donat a les darreres eleccions del 25 Nov 2012 i demostrades repetidament per l'acció popular.
Contràriament a alguns informes, Hi ha un cert nombre d'opcions legals i constitucionals que permeten fer aquest referèndum a catalunya. Hem identificat 5 camins almenys, i he escrit al govern espanyol subratllant-les.
Busquem el diàleg i l'acord amb el govern espanyol sobre el futur del nostre pais.
Confio i l'encoratjo a fer seu el pacífic, democratic i transparent proceś Europeu que jo i la majoria dels catalans hem iniciat.
Atentament seu...
Us deixo el link al memoràndum enviat a 45 responsables d'afers exteriors al món
Última edició per TirantLoNegre (04-01-2014 11:25:05)
___________________________________________________________________________________________ http://acatalunyallenguavehicularelcatala.blogspot.com/Ramon Muntaner, Crònica, cap. CCXCVI: «E divenres matí venc, la gràcia de Déu,de bona pluja, que pres tot Aragon e Catalunya e Regne de Valencia e de Murcia e durà entrò per tot lo dicmenge tot dia»
Re: Diari de la Independència de Tirant
Bé, de fet el Sr. Mas, Molt Honorable President, de Catalunya, en dues fulles resumeix i informa, als líders del Món lliure, de l'irrevocable anhel de la nació Catalana i catalans a ser lliures i sobirans.
El Sr. Margallo ha precisat 200 fulles per adoctrinar als srs. ambaixadors d'espanya, per anar contra l'indestriable desig , d'un poble, EL NOSTRE. el que vol ser lliure. de la castellana opressió, de l'extorsio colonialista del tardo imperialisme-PPero- nacional-socialista , de las FAES i de tot blavero mal-vivent..
Re: Diari de la Independència de Tirant
Almogaver_cat escrigué:Bé, de fet el Sr. Mas, Molt Honorable President, de Catalunya, en dues fulles resumeix i informa, als líders del Món lliure, de l'irrevocable anhel de la nació Catalana i catalans a ser lliures i sobirans.
El Sr. Margallo ha precisat 200 fulles per adoctrinar als srs. ambaixadors d'espanya, per anar contra l'indestriable desig , d'un poble, EL NOSTRE. el que vol ser lliure. de la castellana opressió, de l'extorsio colonialista del tardo imperialisme-PPero- nacional-socialista , de las FAES i de tot blavero mal-vivent..
Exacte! Almogàver,
La clau de tot el procés català resumit en 2 fulls expresa una intel.ligència suprema per part de la Presidència de la Gene. És com el que envia un currículum, i ho resumeix tot en un full, que és el que demanden els departaments de recursos humans. Poder tenir-ho tot a cop d'ull per no perdre-hi gaire el temps llegint i destriant.
En la meva opinió, el procés s'està portant a terme de manera britllant, tot i que soc conscient que un País petit com Catalunya no té gaires possibilitats en el context de les presions internacionals (UE, OTAN, etc), però és inquestionable que el President Mas està seguint tots els passos per fer-lo creïble desde el punt de vista internacional...Primer iniciar un procés, després intentar pactar-ho amb el govern espanyol cremant totes les vies per fer una consulta legal (desde el punt de vista constitucional) i si això no pot ser, eleccions plebisicitàries.
Si en darrer terme no s'ha pogut dur a terme la consulta pels motius que siguin, Catalunya podrà expresar-se en llibertat en unes eleccions, que encara que no sigui el millor escenari, és el que al cap i a la fi estem demanant els catalans.
___________________________________________________________________________________________ http://acatalunyallenguavehicularelcatala.blogspot.com/Ramon Muntaner, Crònica, cap. CCXCVI: «E divenres matí venc, la gràcia de Déu,de bona pluja, que pres tot Aragon e Catalunya e Regne de Valencia e de Murcia e durà entrò per tot lo dicmenge tot dia»
Re: Diari de la Independència de Tirant
Estimat Webmestre ... La batalla als blavers fa temps que l'heu guanyada. Ara ja actua, directament el CECIT
Ara, la batalla germans, són/es:
Los Països Catalans. ( La Nostra Confederació) Una eterna i romantica quimera,(de fet) com l'Hel·lenisme. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Font www.vilaweb.cat ===============
Cesk Freixas: 'Els Països Catalans són un país que ens han amagat però que no és invisible'
cesk freixas, la remor Cesk Freixas respon aquest divendres les preguntes de La Remor. El cantautor de Sant Pere de Riudebitlles no veu malament la pregunta de la consulta però sí que opina que "pot dur-nos a un terreny fangós, sobretot si tenim en compte que les interpretacions dels resultats [...] poden ser molt diferents de qui les faci". Per això es mostra més partidari de la pregunta que s'ha fet a Escòcia. I més enllà d'entrar en debats sobre dins o fora de la Unió Europea, Freixas aposta per "fer apologia de la Unió Mediterrània". Llegiu-ne a continuació l'entrevista sencera. Per a tu els Països Catalans són… Com deia Joan Fuster, un fantasma polític. Però també una realitat palpable. I un país que ens han amagat, però que no és invisible.
Qui o què consideres imprescindible per continuar avançant cap a la sobirania? L'element fonamental de tot aquest engranatge són les persones. La societat, tants cops adormida i observadora passiva de la realitat política, ha sabut organitzar-se i capitanejar el procés. Per a mi, es tracta del fet més remarcable. Per primera vegada des de fa molts anys, ha sigut el poble qui ha marcat l'agenda política. I és imprescindible que la mobilització segueixi tenint el mateix protagonisme. Tornar a delegar per complert la gestió del camí cap a la independència als representants polítics seria un error, una irresponsabilitat que, com a país, no ens podem permetre. En un moment on la legitimitat dels professionals de la política es troba més en dubte que mai, ha de ser la gent, el poble, qui empenyi per tal d'aconseguir l'objectiu que hem fixat col·lectivament.
Quina és la teva proposta per la pregunta de la consulta? Entenc que la pregunta actual ha sorgit per l'interès de trobar l'equilibri i el consens entre diverses forces polítiques. En aquest sentit, és el màxim d'inclusiva possible. Però també és veritat que una pregunta dual com la que s'ha acordat pot dur-nos a un terreny fangós, sobretot si tenim en compte que les interpretacions dels resultats, de les respostes, poden ser molt diferents depenent de qui les faci, depenent dels interessos partidistes i econòmics de cada sector ideològic. Per a mi, la pregunta més senzilla, directa i possible hauria sigut la mateixa que s'ha fet a Escòcia.
Creus que el Principat s'acabarà independitzant? En cas afirmatiu, quan? Si ho analitzem des de la realitat sociològica, és evident que sí. El que passa és que la política no només és sociologia, i en aquest nou pervenir que li espera al Principat hi ha en joc infinitat d'interessos. Més enllà dels dels partits, el gruix de la classe burgesa i benestant és la que no s'acaba de decidir. És trist fer-ne aquesta lectura, perquè, per a mi, la independència s'ha de llegir en clau democràtica i cultural. La lectura feta des de l'economia sempre m'ha semblat molt superficial, poc arrelada a la voluntat d'un territori i la seva gent a exercir el dret d'autodeterminació per motius estrictament democràtics, de justícia i d'equivalència, però entenc que, en definitiva, pel context en el que ens trobem, és la que ha fet que moltíssimes persones reflexionessin vers les opressions dels estats moderns, i la seva exemplificació en l'Estat espanyol. Si bé és cert que molts empresaris també han sabut fer aquest gir en favor de la defensa de la llibertat nacional del nostre poble, n'hi ha molts d'altres que conserven els llaços amb les estructures de poder espanyoles, per convicció sentimental o per la xarxa d'interès econòmic a la que no estan disposats a renunciar. No tinc gaire clar que es pugui fer la consulta i, en conseqüència, tampoc tinc gaire clar quan podrà dur-se a terme la independència de Catalunya. Però penso en la necessitat de no frenar la mobilització popular. I en la coherència de la desobediència cap a les estructures econòmiques i institucions polítiques espanyoles. Mobilització i desobediència. Amb elles, segur que la independència quedarà més aprop.
En cas que Catalunya arribi a ser independent, quina relació mantindrà amb la resta dels Països Catalans? Aquest és un tema que em preocupa enormement. Sovint hem criticat a la resta de territoris del país per les seves realitats i, des de Catalunya, sovint ho hem fet amb paternalisme i centralisme. Jo sóc molt crític amb això. Cal conèixer el país, trepitjar-lo, analitzar-lo, per poder-lo criticar i entendre que és divers, que té matisos, però que es tracta d'una sola unitat. Cal educar-nos en benefici de la defensa del marc cultural i lingüístic que compartim amb els altres territoris dels Països Catalans. Cal ser conscients que compartim una mateixa manera d'entendre el món, que és la de la nostra llengua, i que no és ni millor ni pitjor, sinó que diferent, única. Em preocupa, perquè m'hi uneix un llaç sentimental i emocional molt fort, no només professional, sinó que també personal, i fins a dia d'avui no hem sabut crear cap estructura, a escala administrativa, que respecti i assumeixi com a propi aquest marc comú que són els Països Catalans. Més enllà de l'Institut Ramon Llull, no hi ha hagut res més. Per això hem de fer un esforç per a educar-nos en aquesta realitat compartida, ser capaços i capaces d'eliminar els prejudicis i evidenciar tot allò que ens uneix amb una persona de Ciutadella, d'El Pinós, de Pena-roja, o de Prada. Els Països Catalans existeixen, i cal que establim aquest lligam si no volem veure com la nostra cultura és atacada i massacrada sota el paraigües de la modernitat i la globalització. El capitalisme no respecta a les minories, siguin del tipus que siguin: per això és tant important la independència, per a fer-nos respectar. Cal que sentim nostre qualsevol atac a la nostra llengua i a la nostra cultura arreu del país, sigui a Eivissa, Castelló o Perpinyà. Així es construeixen els Països Catalans. Així serem capaços de respectar aquest marc cultural únic que compartim. Així serem capaços de construir-los políticament. Unió Europea, dins o fora? Sempre m'ha fet molta gràcia la reivindicació europeista de la nostra terra. A mi m'agradaria poder fer apologia de la Unió Mediterrània. Ens uneixen més coses amb Grècia, Algèria i Tunísia, que no pas amb Anglaterra, Finlàndia o Alemanya. La meva ideologia no és la del capitalisme. No em sento còmode amb les decisions de la UE, i no percebo que siguin institucions democràtiques. L'última constitució, per exemple, que es va referendar a diversos estats, no va tenir la resposta esperada. La van convertir en tractat, sense el vist-i-plau de la societat civil i, tot i així, ens regim amb les seves premisses. Considero que formar part de la UE, de la mateixa manera que de la OTAN o qualsevol altre organisme d'aquest nivell, per la capacitat que tenen les seves polítiques en incidir i canviar les nostres vides, és una decisió que s'ha de poder escollir a través d'una consulta ciutadana que sigui vinculant. I jo votaria que no hi vull ser, seria la meva expressió democràtica, perquè tenim la oportunitat de crear institucions noves, que respectin la voluntat popular, i que generin la justícia i la proximitat que la nostra societat vulgui. És a les teves mans dissenyar el nou país. Quines tres coses que tenim actualment eliminaries només posar-t'hi? Quines tres hi afegiries? Eliminaria: 1) Totes les concessions que s'han atorgat a empreses privades dels recursos, equipaments i infraestructures que són públiques. 2) Les subvencions i els regals tributaris que se li fan a l'Església. 3) La BRIMO, brigada d'antiavalots dels Mossos d'Esquadra. Hi afegiria: 1) Societat pública, propietat de la Generalitat, que gestionés els drets d'autor i editorials en benefici dels autors, i no de les empreses editorials i discogràfiques. Gestió transparent i democràtica. 2) Canal de Televisió que tingués com a propi el marc territorial i cultural dels Països Catalans, per a la normalització lingüística i política de tot el país. 3) Llei electoral pròpia, amb llistes obertes, afavorint l'aproximació de la política a les persones. On invertiries els diners que deixaríem de perdre amb l'espoli fiscal? En l'educació, la sanitat i la cultura. Elements que necessita qualsevol societat per avançar i ser crítica amb ella mateixa. Per afavorir la qualitat d'aquests serveis públics. Mantindries els símbols nacionals actuals (senyera, Segadors, Onze de Setembre…) o faries algun canvi? Jo, que sóc independentista però no nacionalista, sóc d'aquells que pensa que “pàtria, ni la meva”. No em serveix l'exaltació de la meva nació, perquè jo no vull formar part del “millor país del món”. En tinc prou en sentir-me còmode en el millor país possible. Vull formar part d'un país que sigui respectat per la comunitat internacional. Tanmateix, no canviaria cap d'aquests símbols, perquè pertanyen al nostre imaginari col·lectiu, i representen una lluita comuna, durant molts segles de resistència, amb moltes persones que han mort per defensar allò que la democràcia hauria d'assumir: els drets humans, l'autodeterminació, qualsevol cultura, qualsevol llengua. S'han convertit en emblemes de la nostra realitat nacional. Evidentment, penso que també hauríem de celebrar les diades del País Valencià, de la Catalunya Nord i de les Illes Balears i Pitiüses. Si fos per a mi, l'himne del nostre país seria La Muixeranga. En cas d'aconseguir un estat independent (Catalunya o Països Catalans), quin grau d'oficialitat creus que hauria de tenir el castellà? El català és la llengua pròpia i històrica dels Països Catalans. És la llengua comuna del nostre país, i la que ens permet vertebrar la cohesió social. Per tal de mantenir la seva continuïtat històrica, hauria de ser la llengua oficial. Però no podem oblidar que la realitat lingüística dels Països Catalans és plural, i no podem dur a terme les mateixes polítiques que, en aquest sentit, els estats espanyol i francès han exercit en contra del català. Cal tenir en ment la consideració de les altres llengües. Per exemple, crec que, a la Val d'Aran i a la Fenolleda, l'occità hauria de ser llengua oficial. Que, a les comarques castellanoparlants del País Valencià, el castellà hauria de ser llengua oficial. I que, a les comarques on es parla francès de la Catalunya Nord, el francès hauria de ser, també, llengua oficial. Però és un tema que ha de debatre's, i hem de ser el conjunt de persones del nostre país qui així ho decidim. La meva aposta és aquesta, totalment criticable.
Última edició per Almogaver_cat (23-01-2014 01:09:22)
|