#1 09-03-2011 23:38:34

Webmestre
Administrador

Què penseu d'aquest blog?

Mireu aquest blog.

És el blog de Vicent Baydal que vaig comentar en altre lloc. Com vaig dir, aquest xic, a més de ser un dels moderns ideòlegs del neoblaverisme, és increïblement cregut.

Em fa gràcia com comenta les seues angoixes davant de la finalització de la seua tesi doctoral (i si està tan ocupat, per què perd temps escrivint en el seu blog?).

També m'ha fet gràcia veure aquest comentari d'aquest xic: opcions valencianistes estrictes (generalment hòmens, menors de 35, de València i rodalies) o valencianistes catalanistes (molt més majoritaris proporcionalment entre els majors de 35 i les comarques allunyades de la capital).

I qui és ell per a donar carnets de "valencianistes estrictes"? En què es basa per a dir que la gent menor de 35 anys pensa com ell? Ha fet algun estudi o enquesta? O és això un desideratum?

Aquest xic demostra dos trets ben clars dels joves neoblavers (els mateixos que escriuren a val.com i al Racó Català (?) tot el dia): La seua prepotència, i el fet que malgrat això, en realitat són ben poquets.

Per això la gent del Principat, i la gent en general, no deu caure en el seu parany: Ni tan sols es pot afirmar que les bases del Bloc siguen neoblaveres, sols alguns dels seus dirigents (Pepa Chesa, Pere Fuset, etc.). I en la resta de partits nacionalistes, senzillament, no hi han neoblavers.

Desconnectat

 

#2 11-03-2011 14:53:16

TirantLoNegre
Membre

Re: Què penseu d'aquest blog?

Sembla que sap molt de tema lingüístic. Parla de les variants de la llengua al Pais Valencià mirant diversos blogs de valencians. Parla de la varietat en l´escriptura en aquests blogs, sense gaire estadarització.

Cabylia escrigué:

...i la finalització de l'estudi sobre els models lingüístics de la blogosfera valenciana, que vaig presentar fa més d'un any en el marc de la I Jornada sobre el valencià de Taula de Filologia Valenciana. Quant a esta darrera investigació, tot i que no puc presentar els resultats amb detall (ja que l'AVL en té l'exclusivitat durant dos anys), en faré un xicotet tast, atés que bona part de vosaltres m'ha ajudat, d'una manera o una altra, a dur-lo avant...

...Les conclusions mostren que, efectivament, la multiplicitat de formes normatives indueix al fet que no hi haja un model prioritari seguit pels usuaris de la llengua, sinó que la principal característica dels models és la seua diversitat...

...Estes característiques, a més a més, estan en ocasions estretament relacionades amb la ideologia personal dels bloguistes, tot coincidint amb opcions valencianistes estrictes (generalment hòmens, menors de 35, de València i rodalies) o valencianistes catalanistes (molt més majoritaris proporcionalment entre els majors de 35 i les comarques allunyades de la capital). En altres ocasions, en canvi, els resultats tenen més a veure amb la modalitat de llengua parlada, que es veu reflectida en les variants triades, i, sobretot, amb el paradigma imperant de llengua escrita en cada franja d'edat. Així, per exemple, en el primer cas els bloguistes del nord empren algunes formes més convergents perquè, de fet, les diuen, mentre que en el segon cas algunes formes, com els incoatius en -esc, han estat progressivament substituïdes per les generacions següents.



...La cosa té molt més de suc, però no es qüestió d'exprimir-la tota ací. D'altra banda, dubte que l'estudi siga finalment utilitzat per l'AVL tal de prendre decisions entorn de la normativa estandarditzadora, però, si més no, per a això ha estat fet (i per a copsar la realitat dels models lingüístics escrits en valencià en un context de formalitat mitjana-alta). Les decisions seran polítiques, com ho han estat fins ara -de forma legítima-, però si arriba el moment en què l'AVL es decideix a imposar un model únic -com particularment considere que hauria de fer- i vol atendre als usos majoritaris emprats actualment pels usuaris de la llengua (com dic, de formació mitjana-alta), pense que ací en podrà trobar una bona mostra, tot i que parcial i reduïda a un context concret. Caldrien, evidentment, més investigacions adreçades a altres sectors. A veure si algú s'anima!

No sé d´on treu l´estadística aquesta dels homes majors de 35. Pot ser és una estadística personal, que ha fet ell, d´un ventall de blogs que pugui haver visitat.

Tot i això m´agradaria que estigués ací el company CARABASSA, de l´altre web, car domina molt el tema lingüístic. Ell explicava que en el tema de l´estandarització de la llengua, no és pas cert que  en Fabra fes anar la seva lluita per a la normalització fixant-se en la manera de parlar dels barcelonins. Els catalans del segle XIX i principis del XX no parlaven pas com els d´ara. Dit d´una altra manera, al Principat portem gairebé 100 anys de normalització lingüísitica. És aquest el motiu pel qual, els principatins ens acostem més al català estandar. Per que ens hi hem hagut d´adaptar a les normes Fabristes i de l´IEC, imposades a principis del segle XX.

Al Pais Valencià vau crear l´AVL fa poc. Teniu unes normes de Castelló que són dels anys 30s, però, que no han estat del tot desplegades per culpa del franquisme i més tard els intents de secessió lingüistica blavera. Les normes de Puig, més recents, van ésser creades per a dividir més la llengua, basant-se en la manera col.loquial de parlar en els pobles.

En aquest context, no es pas que en Fabra i l' IEC volgués imposar la manera de parlar dels barcelonins i gironins a la resta . És que els barcelonins i gironins ens hem adaptat durant 100 anys, a la normalització lingüística.

Per això, ara i només ara, el nostre català (a Barcelona i Girona sobre tot) és l´estandar d´en Fabra i L' IEC, ja que en aquella època, el segle XIX i principis del XX, la gent parla i escriu en català xurro, és a dir, plè de localismes, barbarismes, castellanismes i d' altres dèries.

Pot ser en Carabassa, si veu aquest POST pot aportar la seva opinió.

Jo no em puc comunicar amb ell, car m´han banejat.

Última edició per TirantLoNegre (11-03-2011 16:47:58)


___________________________________________________________________________________________
http://acatalunyallenguavehicularelcatala.blogspot.com/
Ramon Muntaner, Crònica, cap. CCXCVI:
«E divenres matí venc, la gràcia de Déu,de bona pluja, que pres tot Aragon e Catalunya e Regne de Valencia e de Murcia e durà entrò per tot lo dicmenge tot dia»

Desconnectat

 

#3 11-03-2011 16:25:56

TirantLoNegre
Membre

Re: Què penseu d'aquest blog?

Seguint amb el fil de les variants del valencià, en Carabassa explica també que és normal que al Pais Valencià hi hagin més variacions de la llengua que al Principat, donat que hi ha una distinció entre llengua constitutiva i consecutiva.

Constitutiva seria la llengua allà a on apareix, i consecutiva seria la llengua allà a on s´exporta. Les constitutives són més homegènies entre territòris, que les consecutives (més variacions de la mateixa llengua al llarg dels territòris a on s´ha dut).

Donat que al Pais Valencià, la llengua es va dur al segle XIII, allà és consecutiva i per això hi ha menys homogeneïtat de la llengua en els seus territoris.

Curiosament, en Miguel d´Unamuno que va escriure "La Frontera Lingüística" a l´any 1919, a on parla de la nostra llengua. Encara que el text és antic, exposa com era la situació lingüística al Pais Valencià a principis del segle XX. A l´igual que a catalunya, en major grau però, al Pais Valencià la llengua s´havia convertit en una rauxa disbauxa, plena de castellanismes, localismes, barbarismes i etc,etc,etc. 

Us deixo aquest link per què mireu el trellat del que vull dir:


http://img253.imageshack.us/img253/9343/nuevo3ez1.jpg
http://img237.imageshack.us/img237/5247/nuevo5wo7.jpg


De fet l´Unamuno era una mica cabronet, car riu de la situació del català, amb la seva prepotència castellanoide. Bé, que no m´en vull anar del fil...

D´aquí ve la divisió lingüística actual entre catalans i valencians (i també Mallorquí). Vosaltres teniu l' AVL foten canya desde fa poc. Nosaltres ja portem gairebé 100 anys lluitant per la normalització amb en Fabra i l' IEC. Tots dos pobles, el Català i el valencià, hem sofert les dictadures de Primo de Rivera i d´en Franco (i segles enrera les dictadures absolutistes borbòniques), i un marge molt petit de Repúbliques, així que no hem tingut gaire temps per a normalitzar la nostra llengua al 100%. Per això nosaltres tenim 3 acedèmies de la llengua(AVL, IEC,IEB) i els castellans només una (RAE).

Això però pot ésser una avantatge per a nosaltres donat que la nostra llengua és molt més rica que no pas el Castellà, que només accepta una modalitat estandar (tot i que s´en parlen 50 mil).

Però no tot són avantatges, donat que ens han sortit gramàtiques podriem dir, una mica gamberres, com la de les normes del Puig i d´altres institucions que han fet o fan tot el possible per a destruïr la unitat lingüística, com Lo Rap Penat, el Cercle Balear, la RACV, etc...

És per això que la nostra situació no pot ser mai comparable al de la llengua castellana, més homogènia (exceptuant Andalusia i les amèriques a on el castellà és llengua consecutiva), que porta més de 5 segles de normalització (crec que la primera gramàtica castellana és de l´època de Colón i el descubriment d´Amèrica).

Última edició per TirantLoNegre (11-03-2011 17:50:48)


___________________________________________________________________________________________
http://acatalunyallenguavehicularelcatala.blogspot.com/
Ramon Muntaner, Crònica, cap. CCXCVI:
«E divenres matí venc, la gràcia de Déu,de bona pluja, que pres tot Aragon e Catalunya e Regne de Valencia e de Murcia e durà entrò per tot lo dicmenge tot dia»

Desconnectat

 

#4 11-03-2011 17:34:50

TirantLoNegre
Membre

Re: Què penseu d'aquest blog?

En si, el blog em sembla una mica cutre i prepotent, com el xicotet. Que pot ser vol que l'AVL llegeixi la seva tesi doctoral cutre, que no té cap més objectiu que afegir més pol.lèmiques a la unitat lingüística.

Quin interès puc tenir jo en llegir el blog d´un migblaver.


___________________________________________________________________________________________
http://acatalunyallenguavehicularelcatala.blogspot.com/
Ramon Muntaner, Crònica, cap. CCXCVI:
«E divenres matí venc, la gràcia de Déu,de bona pluja, que pres tot Aragon e Catalunya e Regne de Valencia e de Murcia e durà entrò per tot lo dicmenge tot dia»

Desconnectat

 

#5 18-03-2011 15:49:23

TirantLoNegre
Membre

Re: Què penseu d'aquest blog?

He trobat aquest altre blog, penso que molt més interessant. Almenys el propietari, eibissenc, diu que a nascut als Països Catalans.

http://raimonbono.blogspot.com/

Li he deixat un link a antiblavers. Potser ens pot aportar coses interessant desde ses illes.

Última edició per TirantLoNegre (18-03-2011 15:49:57)


___________________________________________________________________________________________
http://acatalunyallenguavehicularelcatala.blogspot.com/
Ramon Muntaner, Crònica, cap. CCXCVI:
«E divenres matí venc, la gràcia de Déu,de bona pluja, que pres tot Aragon e Catalunya e Regne de Valencia e de Murcia e durà entrò per tot lo dicmenge tot dia»

Desconnectat

 

Peu del fòrum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB

Creative Commons License © 2004-2011 Antiblavers.org i altres contribuïdors | visites
Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons, tret d'on s'indique el contrari.
Funcionant gràcies a PmWiki, PunBB, Coppermine, PHP, MySQL, Apache i GNU/Linux.