#1 10-11-2010 13:48:57

Pendrach
Membre

Declaració Universal de Drets Lingüístiques

He trobat algunes informacions de la Declaració Universal de Drets Lingüístics:

- "Els drets de totes les comunitats lingüístiques són iguals i independents de la consideració jurídica o política de llengües oficials, regionals o minoritàries."

- "La invasió, la colonització i l'ocupació, així com d'altres casos de subordinació política, económoca o social, impliquen sovint la imposició directa d'una llengua aliena o, si més no, la distorsió de la percepció del valor de les llengües jerarquitzants que afecten la lleiltat lingüística dels parlants."

- "La majoria de les llengües amenaçades del món pertanyen a comunitats no sobiranes i uns factors principals que impedeixen el desenvolupament d'aquestes llengües i acceleren el procés de substitució lingüística són la manca d'autogovern i la política dels Estats que imposen la seua estructura político-administrativa i la seua llengua."



No obstant això, l'Estat espanyol nos ha perjudicat greument.

Desconnectat

 

#2 11-11-2010 11:01:16

Toni_M
Membre

Re: Declaració Universal de Drets Lingüístiques

Aquestes declaracions, igual que les declaracions dels drets dels animals per posar un exemple, se les passen "pel forro".

Desconnectat

 

#3 11-11-2010 12:06:38

TirantLoNegre
Membre

Re: Declaració Universal de Drets Lingüístiques

Hola macos! Bé, s´ha d´entendre. Jaume I va fer igual a la reconquesta. En realitat no calia fer cap manifest en pro de les llengües als països que no són estat. Mosatros tenim prou elements per donar-li la volta a la situació actual.

Les llengües de l´estat espanyol estan protegides per la constitució, la qual posa sota la responsabilitat de les diferents comunitats la competència sobre llengua d´eixa comunitat. Els parlaments de cada comunitat tenen la capacitat de establir-hi les polítiques llingüístiques, açò sí, respectant que el Castellà és oficial en tot l´estat.

Ací, el problema que pateixen le llengües diferents al Castellà ve principalment de com els parlaments autonòmics treballen aquesta competència. No voldreu pas que el català és parli més sovint si votem els partits Proestatals? Evidentment aquests partit polítics faran tot el que calgui per imposar les tesis de l´Estat absolutista.

Però no és cap excusa intentar anar de víctimes. El que tenim que fer per imposar les nostres tesis, és portar els nostres fills a escoles on s´eduqui en la nostra llengua. Oi que podem triar? doncs fem-ho.

També hem de lluitar perquè aquesta sigui oficial a Europa. Ara per ara sen´s ha barrat aquesta possibilitat gràcies al PP, como sempre. Fins i tot els Algueresos estan emprenyats com una mona per aquest tema i ací gairebé ni se´n parla.

Per suposat que la millor solució fora demanar la independència i guanyar-la en referèndum. Així podriem aplicar les polítiques llíngüístiques que ens donés la gana. Però com que açò és utòpic, ara per ara...

Només així assegurarem el seu futur.

Última edició per TirantLoNegre (12-11-2010 08:49:38)


___________________________________________________________________________________________
http://acatalunyallenguavehicularelcatala.blogspot.com/
Ramon Muntaner, Crònica, cap. CCXCVI:
«E divenres matí venc, la gràcia de Déu,de bona pluja, que pres tot Aragon e Catalunya e Regne de Valencia e de Murcia e durà entrò per tot lo dicmenge tot dia»

Desconnectat

 

#4 11-11-2010 15:13:22

Toni_M
Membre

Re: Declaració Universal de Drets Lingüístiques

A lingüística hi ha moltes teories que diuen que la supervivència d'una llengua a dia d'avui només passa per un estat propi. Anem per l'estat propi llavors! No és tan utòpic penso jo...

Desconnectat

 

Peu del fòrum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB

Creative Commons License © 2004-2011 Antiblavers.org i altres contribuïdors | visites
Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons, tret d'on s'indique el contrari.
Funcionant gràcies a PmWiki, PunBB, Coppermine, PHP, MySQL, Apache i GNU/Linux.