#1 02-11-2010 13:57:26

Pendrach
Membre

Qui més emigra a Barcelona ja són els valencians

Hola tot i totes.

He trobat una petita noticia:

"Qui més emigra a Barcelona ja són els valencians

El País Valencià és la comunitat autònoma que perd més població

El País Valencià va ser, el 2009, el territori que més nous veïns va aportar a Barcelona, segons que diu l'anuari estadístic de l'Ajuntament de Barcelona. L'any passat hi havia al Principat de Catalunya 62.500 residents nascuts al País Valencià, la majoria establerts a Barcelona.  La proximitat geogràfica, la llengua i la facilitat dels mestres valencians per a trobar plaça en l'ensenyament públic català expliquen, sobretot, un fenomen que, de totes maneres, no és pas nou.: ja fa uns quants anys que el País Valencià és una de les principals comunitats aportadores de població a Barcelona, amb una xifra mitjana de tres mil individus l'any.

El perfil dels valencians de Barcelona és molt variat, però hi predominen sobretot professors, estudiants i investigadors. La xifra de valencians que es traslladen a Barcelona es completa amb una altra dada: el País Valencià s'ha convertit aquest 2010 en la comunitat autònoma que més població ha perdut: 29.000 habitants menys. Fa tan sols cinc anys, en ple bum immobiliari, era la que més creixia demogràficament."



Curiosament, en el Principat de Catalunya hi ha el partit blaverista, la UV, i diuen que és el partit més votat del blaverisme que al del País Valencià dos o tres vegades de diferencia.

Desconnectat

 

#2 02-11-2010 15:03:23

saforenc
Membre

Re: Qui més emigra a Barcelona ja són els valencians

el més votat?

uns collons de mico xD

Desconnectat

 

#3 02-11-2010 16:07:04

TirantLoNegre
Membre

Re: Qui més emigra a Barcelona ja són els valencians

Carai, i al segle XV-XVI erem els del principat els que anavem a viure a València. Però els que venen parlen valencià o es passen a la llengua de l´imperi?

Això de UV és la monda lironda com diuen els castellans. Que collons pinten uns blaverots dels collons al Principat? No em diràs pas que es presenten a les autonòmiques. Mira que buscaré la papereta per fer-li un marquet. Després la penjaré a casa per tirar uns dardos.

Casumlolla!


___________________________________________________________________________________________
http://acatalunyallenguavehicularelcatala.blogspot.com/
Ramon Muntaner, Crònica, cap. CCXCVI:
«E divenres matí venc, la gràcia de Déu,de bona pluja, que pres tot Aragon e Catalunya e Regne de Valencia e de Murcia e durà entrò per tot lo dicmenge tot dia»

Desconnectat

 

#4 02-11-2010 20:21:56

Webmestre
Administrador

Re: Qui més emigra a Barcelona ja són els valencians

Jo el que no entenc és com a València, tot i això, el PP trau majoria absoluta. Perquè això és un símptoma de que aquest "país de les meravelles" de cartró pedra que ens ven el PP, en realitat no ho és tal. Una causa és sens dubte la incompetència crònica del PSOE valencià, però això tampoc no ho explica tot...

Aquest tema potser donaria per a un fil sencer, però què en penseu?

Desconnectat

 

#5 03-11-2010 14:58:28

TirantLoNegre
Membre

Re: Qui més emigra a Barcelona ja són els valencians

Si, és una questió a analitzar lo del PP a València. Però com sempre en aquestes coses crec que més val tirar de la història per a poder comprendre el present. El cas és que per determinades raons, al Principat hem resistit més en aquest tema. Però sembla que València i Balears ja s´hi troben be a Castella la Vella.

Això és digne d´estudi. Els Balears van patir molt després de la conquesta d´en Jaume I. Tenien guerres civils continues entre classes socials, habitants de les Mallorques (ciutat de Mallorca) i els habitants dels afores (pagesos sobre tot). Aquestes guerres són continues i castiguen molt a la població i es produeixen durant 2 o 3 segles. La culpa de tots els conflictes com sempre son l´explotació de les classes socials més baixes.  Per això penso que d´aquí pot venir aquesta tendència a odiar lo Català. Pot ser estaven millor sent sarrains.

Però a Valencia que va viure el seu segle d´or de la literatura és més extrany. Fins a principis del segle XVI no s´hi veuen moviments de divisió de la llengua. És evident que tot ve de la castellanització de les nostres terres (cap al segle XVI a tota la corona d´Aragó s´anaren posant virreis castellans en representació del Rei de Castella de torn, i cap a finals del segle XVII el conde duque d´Olivares en ple regnat de Felip IV, ja fa el primer intent de derogar les lleis catalanes per imposar les lleis castellanes, perque segons ell eren un disturbi per a la Corona de Castella).

Sembla ser que al Principat vam ésser més resistents als castellans que no a València, tot i que en el seu moment vam acceptar reis castellans a la Corona d´Aragó (parlo desde Ferran D´Antequera fins a Ferran II ). No hi havia més remei ja que patiem l´amenaça de França.

El cas és que els intents d´imposició del castellà a les corts del Principat va ser infuctuós sobre tot per que la burgesia empenyia amb molta força als furs i la seva llengua de sempre era el català. No queia be que vinguessin a imposar una llengua forànea. Tot i això els rucs (nobles i eclesiastics) si que comencen a parlar castellà per questió de prestigi i per estar més a prop del poder (rei i noblesa castellana). D´aquí ve que aquests energumens comencessin a escriure obres en Castellà (en comptes de català). Que burros!

A valència a partir del xegle XVI pateixen aquesta castellanització amb molta força i és a partir d´aquí on sembla que es comencen a veure moviments per intentar dividir la llengua. Fins a llavors, Valencians i Catalans no feiem cap distinció del que erem.

Pot ser va per aquí el tema...

Última edició per TirantLoNegre (03-11-2010 19:30:46)


___________________________________________________________________________________________
http://acatalunyallenguavehicularelcatala.blogspot.com/
Ramon Muntaner, Crònica, cap. CCXCVI:
«E divenres matí venc, la gràcia de Déu,de bona pluja, que pres tot Aragon e Catalunya e Regne de Valencia e de Murcia e durà entrò per tot lo dicmenge tot dia»

Desconnectat

 

#6 03-11-2010 15:42:26

Webmestre
Administrador

Re: Qui més emigra a Barcelona ja són els valencians

Home Tirant, has fet tota una reflexió històrica, però no és això el que volia expressar. D'altra banda, això de que els valencians se senten bé sent castellans és molt discutible, sobretot en els valencians autèntics de poble. Pensa que els veïns sempre se duen mal, i els veïns dels valencians històricament (veïns que a més molt sovint els han furtat), són els castellans. En el poble del meu pare jo sempre he percebut una hostilitat gran als castellans.

Altra cosa són les ciutats, sobretot perquè des dels darrers anys han rebut (i continuen rebent) una immigració manxega (al PV no hi han en comparació tants andalusos com al Principat) brutal, i clar, si alguns d'aquests "valencians", són manxecs o fills de manxecs, doncs aquests són naturalment pro-castellans.

El que volia dir, és que no entenc com, tenint València hui dia tantes dificultats de tot tipus, el PP continua siguent tan hegemònic. Una causa (important) és la incompetència i inutilitat del PSOE local, però això no ho explicaria tot tampoc. Aquest tema dóna per a tot un fil...

Desconnectat

 

#7 04-11-2010 22:55:20

Pendrach
Membre

Re: Qui més emigra a Barcelona ja són els valencians

Mon pare és manxec i ma mare és valenciana. Quan jo era xiquet parlava com un castencià (barrejament entre castellà i valencià).

En un poble valencianoparlant ma família no era benvinguda ni acceptable. Sens dubte, no era fàcil de tindre amics. Mon pare només té un amic que és un murcià qui parla indiferent, al poble en valencià i a ma família, en castellà. Per l'altra banda, en l'escola, la majoria dels meus companys em parlaven en castellà perquè era l'única manera d'aprendre aquesta llengua que tots mai han parlant entre sí, igual que l'anglés, per exemple.

Ara, tras l'arribada dels inmigrants (castellans o no), el poble es va canviar molt culturalment i es quedarà acastellanitzat a poc a poc. Normalment, seguirà guanyant el PP, més d'huit anys consecutivament.

Desconnectat

 

#8 05-11-2010 09:29:42

TirantLoNegre
Membre

Re: Qui més emigra a Barcelona ja són els valencians

Bé, crec que el tema de la llengua sembla ser transversal a la política en segons quin indret. A les Balears per exemple, sembla que inclús els politics del PP (guanyadors allà) tenen clar que la seva llengua és el català i de castellans res de res. És una situació extranya. Sembla com que no s´han castellanitzat a sas illes tant com voldria l´Estat. Sens dubte que la gran frontera aquàtica té molt a veure.

Però a València esteu ben a prop d´Espanya. Aquí al Principat, la invasió va començar més tard que a València. Mosatros (parlo del poble en general) no vam començar a parlar castellà de manera generalitzada fins el 1760s aprox. (50-60 anys després dels decrets de Nova Planta de Felip V), car la corona castellana dels Borbons absolutistes no va poder imposar-lo al poble de bon principi (encara que ho desitjaven, el mateix virrei li explica al rei Felip V que els catalans no entenien gens de castellà i que aquesta imposició en eixe moment era del tot impossible). Es van necessitar aquests 50 anys d´adoctrinament castellà a les escoles, prohibint- hi el català com a llengua vehicular a l´ensenyament. Això en quan a la cultura, però en quan a la política tampoc no va ser fàcil imposar les tesis castellanistes al Principat fins que va arribar en Felip V, el qual va anul.lar els furs per la via de la força. A partir de les hores ja som plenament ESPANYOLS.

A València, aquesta castellanització de la vida cultural i política, ja va comença al segle XVI amb l´entrada de la monarquia dels Trastamaras castellans a la Corona d´Aragó (Felip d´Antequera). Això ja va ser 2 segles avans de la monarquia borbònica absolutista (Nova Planta). Per tant no és extrany que a València i guanyin les tesis de l´estat, ara per ara millor representades pel PP que no pas pel PSOE.

Última edició per TirantLoNegre (06-11-2010 21:07:04)


___________________________________________________________________________________________
http://acatalunyallenguavehicularelcatala.blogspot.com/
Ramon Muntaner, Crònica, cap. CCXCVI:
«E divenres matí venc, la gràcia de Déu,de bona pluja, que pres tot Aragon e Catalunya e Regne de Valencia e de Murcia e durà entrò per tot lo dicmenge tot dia»

Desconnectat

 

#9 05-11-2010 19:15:26

Webmestre
Administrador

Re: Qui més emigra a Barcelona ja són els valencians

Home Tirant, al PV, igual que al Principat, hauries de distingir entre l'aristocràcia i el poble pla. Al PV podem dir ben clarament que l'"analfabetisme" de bona part de la població rural ha salvat la llengua fins hui. De fet, els meus avis per exemple no sabien parlar castellà, i en els pobles, els xiquets comencen a aprendre castellà quan van a l'escola, als 6-7 anys.

També has de tenir present, que la ciutat de València ha rebut una immigració castellana pràcticament...des de la Reconquesta! A Castella, com la base de l'economia era el blat, i no tenien altra cosa, quan la collita era mala, hi havia onades migratòries cap a València...ja en el s. XIV! L'horta és una gran riquesa perquè sempre implica que hom té alguna cosa, i aquesta gran riquesa els senyors del PP se l'han carregada en cosa de 20 anys...

Que el PP guanye, i sobretot que guanye tant a València, és per a mi un misteri, sobretot ara, que la situació general valenciana és tan penosa, i això dóna per a un fil...que obriré tot seguit.

Desconnectat

 

#10 06-11-2010 21:16:06

TirantLoNegre
Membre

Re: Qui més emigra a Barcelona ja són els valencians

Si sens dubte que el poble (la gran majoria de població que no eren nobles ni clergues) va salvar la llengua. 

Els rucs (Noblesa i esglesia) van passar-se al Castellà vilment, per tal de fer-li la pilota als monarques i nobles castellans, els quals ens imposaven els seus virreis. Això ja desde el segle XVI que va començar així. El que passa és que aquests rucs eren molt poquets. La gran majoria del poble, és a dir, pagesos, menestrals, ciutadans honrats (burgesia de les ciutats), etc, no van començar a parlar-lo fins a l´entrada dels Borbons (Segle XVIII).

Dit d´un altre manera, a Catalunya parlem Castellà desde els 1760s. Avans d´això ens fotien de calgots perque no els enteniem gens.


___________________________________________________________________________________________
http://acatalunyallenguavehicularelcatala.blogspot.com/
Ramon Muntaner, Crònica, cap. CCXCVI:
«E divenres matí venc, la gràcia de Déu,de bona pluja, que pres tot Aragon e Catalunya e Regne de Valencia e de Murcia e durà entrò per tot lo dicmenge tot dia»

Desconnectat

 

#11 08-11-2010 15:23:47

PALAMOS
Membre

Re: Qui més emigra a Barcelona ja són els valencians

En part sap greu aquesta notícia, perque vull pensar que forces valencians que venen a Barcelona o Catalunya són persones normals o que res tenen a veure amb les "tesis" racistes blaveres. Per tant desde aquest punt de vista sap greu que el País Valencià perdi persones que potencialment poden fer país al seu País.

No obstant benvinguts seràn, almenys per mi, doncs és clar que tot valencià que vé al Principat en algun moment o altre haurà de rendir comptes sobre l'inclinació ideològica de bona part del PV, encara que ell no en tingui cap culpa, serà preguntat sobre aquesta mala fama més d'un cop i de dos i de tres.

Així són les coses nosaltres varem baixar, ara vosaltres pujeu smile


Antiblavers, Irreductibles..

Desconnectat

 

Peu del fòrum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB

Creative Commons License © 2004-2011 Antiblavers.org i altres contribuïdors | visites
Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons, tret d'on s'indique el contrari.
Funcionant gràcies a PmWiki, PunBB, Coppermine, PHP, MySQL, Apache i GNU/Linux.