Re: La senyera dels valencians
M'alegra saber que la senyera amb franja blava es molt mes antiga del que es deia. Jo sempre he sentit com a propia la senyera en blau (encara que tambe a la quatribarrada) i ara que se que es moltissim mes antiga del que per ací havia llegit, estic molt content per defendre una bandera en historia i antiguetat (no tanta com la quatribarrada pero ja enteneu el que vullc dir).
Continueu amb este debat que es molt interesant.
Re: La senyera dels valencians
A veure, nosaltres tornem a dir el que hem dit, la senyera amb franja blava és totalment respectable, igual que és totalment respectable el sentiment dels que la senten com a pròpia.
Però, sentint-ho molt, per ara les argumentacions a favor de la "historicitat" d'eixa bandera ens semblen prou febles. Ens adherim a les darreres matisacions d'En Roger de Llúria, i no anem a repetir el que ja s'ha dit.
Animem en qualsevol cas, als detractors de Pere Maria Orts a que facen un estudi rigorós i que el publiquen, si estan tan segurs del que afirmen. A lo millor encara no s'¡ha fet això pel que diem, perquè els arguments donats fins ara són prou febles.
No obstant, tornem a dir el que ja hem dit com a conclusions finals de la nostra postura al respecte:
1-Una cosa són els sentiments i l'estratègia nacionalista, on potser fóra interessant barejar ambdues banderes.
2-Altra cosa és la veritat i la legitimitat històrica,. que no pot canviar segons les modes i els interessos nacionalistes.
Unabhängig. Überparteilich [Independent. Per damunt dels partits. Eslogan del diari alemany "Das Bild"].
Re: La senyera dels valencians
A vore, no cal que em fiques imatges amb la quatribarrada, perque jo mai no he negat l'existència d'eixa bandera... I clar, si em fiques per eixemple una imatge d'Oriola, és normal que no estiga la senyera amb blau (que és de la ciutat de València). I si fora la ciutat de València, seria impossible vore el blau a 1365, perque el canvi de l'escut d'armes de la ciutat que originà el canvi de la senyera de la ciutat va se ren 1377 precisament com a reconeixement del paper jugat per la ciutat contra les tropes castellanes en la guerra dels dos Peres.
I repetisc: JO MAI HE NEGAT L'EXISTÈNCIA DE LA QUATRIBARRADA! Pero a eixa epoca, amb el poder creixent del Rei, la seua presència per tot arreu no prova que no siga la senyera reial (del rei). Quan dius: Senyera reial del regne, i no senyera del regne... me dones la rao!
Aço es molt senzill:
Jo crec que tenim moltes proves per a pensar que la bandera amb el blau existia molt abans de 1850, i vosaltres manteniu que no... tot i vore els portolans i documents.
I per cert, jo si que llig i escolte els arguments, pero que em digues qu son per al pal, quan diu que ha de fer un tall en la tela per a ficar la corona... sembla clar a quina corona es referix.
Re: La senyera dels valencians
Sóc_d'Elx va preguntar si el partit el retransmetien en TV3. A la web de tv3 es pot llegir aquesta notícia:
Catalunya - Euskadi Diumenge TV3 retransmetrà en directe, a partir de les 18.30, el partit que la selecció catalana jugarà contra el combinat basc al Camp Nou. El partit també es podrà seguir a través del 3alacarta.
http://www.tv3.cat/ptvcatalunya/tvcHome.jsp
---------------------------------------------------------------------------------------------- Porta dels Països Catalans a Salses
Re: La senyera dels valencians
Bé, si la teua resposta al meu "tocho" és repetir el mateix i dir que son proves febles... entenc que no vols continuar amb el debat.
Per concloure, només dir que és mes facil provar l'existència d'una bandera abans de 1850 que la seua inexistencia. Per que? Doncs perque si apareixen documents on es parla de la corona en la tela, del blau de la bandera i el blau del pal (separats). Si apareixen portolans amb senyeres amb blau, no és pura coincidència amics... es que realment va existir.
I no acabe d'entendre eixe no voler vore la realitat quan es te davant els ulls. Si jo negara l'existència de la quatribarrada o diguera que la coronada era la senyera de "lo regne" estaria mentint... pero bé...
Si amb documents no ho accepteu, poc més puc fer. M'alegra que per a alguns haja sigut un debat enriquidor (com per a Joan).
Re: La senyera dels valencians
Taronget, jo veig el vostre debat molt interessant, però a nivell científic. A nivell polític, no és massa rellevant.
No vull pecar de simplificador crònic, però veig el vostre debat una mica així: Discutim sobre l'antiguitat de les lluites entre cristians i bèsties en els circs romans. Però jo que ho llegisc sé que aquesta pràctica no m'agrada, la trobe desfasada i seguisc endavant amb la lluita pels drets humans i dels animals...sense obsessionar-me amb les dates exactes de les celebracions que donen els estudiosos.
Salut, cervell i bibliografia, que tu i els altres companys en teniu molta, he he
---------------------------------------------------------------------------------------------- Porta dels Països Catalans a Salses
Re: La senyera dels valencians
Totalment d'acord. A vore, este debat es totalment historic, amb una pregunta molt clara: "Existia la senyera coronada amb blau abans de 1850 o va ser un invent d'eixa epoca?"
Clar que, per altra banda, hem de tindre en compte que la simbologia té connotacions polítiques... i cadascú podrà tindre la seua opinió... sense caure en inexactituds historiques.
Salut! (i jo de cervell poc, i de bibliografia només l'article que he anat esmentant que és molt recomanable per a tots els interessats)
- el jonc
- Membre
Re: La senyera dels valencians
Després de llegir aquest fil, per cert molt interessant, vull aportar el meu granet de sorra en aquest assumpte i espere, doncs, que servisca per a que sapiguem una mica més de la nostra identitat i més en concret de la senyera del nostre País als inicis:
La senyera amb el blau és pròpia de la ciutat de València, i prou. Si alguna bandera pot ser comuna al País Valencià sencer, incloent-hi València, una única bandera des de Guardamar a Vinaròs, representativa de tots els valencians, és l’altra, la que no du el blau. En contraposar-les, el blaverisme i els seus aliats no fan sinó atiar una antiga i perillosa animositat de les comarques valencianes enfront de la capital. Perquè el recel davant el “centralisme” de València també forma part de la deterioració de la nostra consistència com a poble. València no és tot el País Valencià; és una parcel•la del País Valencià. Posats a enarborar una bandera per al País Valencià, haurà de ser la que hi pertoca (no?), segons la història i segons una convenció actual coincident. Des de fa molts anys la maquinació blavera tendeix a fer incompatibles dues senyeres que, sent originàriament una, tenen una connotació diferent.
Són moltes les poblacions valencianes, pràcticament totes que han tingut també la seua senyera pròpia i distinta, en tot cas, la de València era distinta. Existeixen per molts conductes, de la majoria (de poblacions) i d’unes quantes, supervivents en exemplars arqueològics, n’hi ha mostres tan antigues o més que la que l’Ajuntament del cap i casal conserva en el Museu Històric. La que esté per exemple, a Sueca, molt deteriorada, això sí, però completa i data del 1536. Exemple doncs, tot siga dit, que no solament València disposava de senyera. Un altre,, un fur de Jaume I a l’any 1261 ja ordenava que els cavallers “sien tenguts de seguir la senyera de la ciutat, o del terme o de qualque lloc que sien”. Un altre fur, d’en Pere el Cerimoniós, 1376, repeteix l’ordre en termes similars: “quod barones, milites et generosi sequantur uexillum eius ciutatis uel uillae ubi sunt domiciliati uel habentes executoria...”, és a dir, la legislació (els cavallers) estaven obligats a seguir la bandera pròpia del lloc de la seua residència, la senyera de la ciutat, terme o de qualsevol indret. També comentar que per aquella època, i per a les posteriors, en l’àmbit dels dominis reials, la senyera per autonomàsia era de les quatre barres soles. Tota l’argumentació que es coneix i a eixit a la llum per part del ratpenatisme es basa en cites exclusivament relacionades amb la ciutat de València, i sovint amb l’expansionisme centralista de la seua oligarquia, sense tenir en compte les oposicions armades de les comarques de l’Antic Regne. L’hegemonia, per tant, de la capital era i és òbvia i era i és permanentment contestada. Per això estem oi?
Les banderes medievals van tenir, sobretot una funció essencialment militar i municipal: encapçalaven les tropes populars, úniques reclutables aleshores, dependents dels reis o dels senyorius. A mesura que aquestes milícies creixien en nombre i en entitat les senyeres es consolidaven. Al llarg del segle XIV es pot dir que pocs pobles valencians disposaven d’ensenya, però de quins colors?
Quins eren els colors de la bandera de la ciutat de València el 1261, posem per cas?, les quatre barres ja? O la Creu de Sant Jordi, sobre fons blanc ?. S’ha de dir que a partir del 1321, a València, els documents parlen de la « senyera del senyor rei e de la ciutat ». La ciutat era lliure, no feudal. I el seu emblema era el del rei: el de les quatre barres, dinàstic.
La senyera que els sarraïns hissaren per rendir-se, és la que se conserva a l’Arxiu Històric de València: una tela blanca amb quatre ratlles grosses en roig. Sense blau, és clar. I tots els territoris que s’incorporaven a la Corona no tenien altra bandera que la reial, com a tot arreu…
Quan un poble aconseguia alliberar-se del feudalisme, la seua bandera era la de les quatre barres i si un distintiu específic hi calia, era l’escut de la localitat, com per exemple va ocòrrer a la Vila Joiosa al 1443. La bandera reial, doncs eren els quatre pals vermells en camp d’or, que ja apareixien emprats pel compte de Barcelona Ramon Berenguer IV el 1157, i que el seu fill, Alfons el Cast, ja rei d’Aragó de més a més, convertiria en heràldics de la casa regnant, un escut que com era habitual en l’època, esdevenia bandera.
Hi havia, també, els territoris de feu que tenien senyeres diferents pel motiu de la dependència senyorial. Són les que han perdurat, la de Sueca, que és d’un roig fosc, amb una creu blanca, la de Gandia datada des del 1444, la de Dénia, de color granat amb l’escut de la ciutat enmig. Elx i Crevillent que van ser baronies de Barcelona, tingueren banderes barcelonines. Quines serien les banderes municipals de Catarroja, de Puçol, del Puig, de Rafelbunyol, de Massamagrell, de Vinaròs, de Benicarló, de Xèrica, a la primeria del segle XVI? El cronista Viciana les menciona, entre d’altres en ocasió de la guerra de les Germanies. I la d’Onda?, i les altres més fàcils d’imaginar per nosaltres com la d’Alzira,, de Xàtiva, d’Alacant, de Morella, d’Oriola, de Bocairent… Ciutats i viles vinculats a la Corona tenien per senyera la bandera “ab senyal real”. Quatre barres sense blau.
Si no m’erro, només dues senyeres municipals, al País Valencià, tenen justificat el blau perpendicular; la de Borriana i la de València, per una raó anecdòtica similar, però això ho deixaré en una altra ocasió.
Amics i amigues d’aquest portal, els que hi participen i els que ens llegeixen, vull dir-vos una cosa, hi ha més senyeres valencianes, tan valencianes com la de València, qüestió de noms? Això em fa recordar…
Última edició per el jonc (24-11-2006 00:42:24)
"Una llar sense llibres és com un cos sense ànima." M.T. Ciceró
Re: La senyera dels valencians
Jonc, un article molt interessant. És cert que en el cas del País Valencià, tal com està actualment la situació política, les comarques tenen moltes raons per rebutjar el que els arriba de la capital del "Regne." Això de regne ho pose entre cometes per què la unica manera que m'agradara mínimament que el País Valencià fora regne, és que el regnara un rei que respectara les lleis i la cultura valencianes. Això només podria ser si arribara a rei: AGUSTÍ CERDÀ !!!
---------------------------------------------------------------------------------------------- Porta dels Països Catalans a Salses
Re: La senyera dels valencians
jonc, benvingut al debat
Abans de tot, i si has llegit el fil sencer t'hauras adonat que: 1) L'unic que defense és que el blau de la senyera no és un invent de 1850 (i per això m'han dit de tot ) 2) Estem parlant d'historia, no de política.
Per tant, ni negue l'existència majoritaria de la quatribarrada, ni parle de com ha de ser la senyera dels valencians (principalment perque la sobirania al meu parer no residix en els llibres d'història sino en el poble valencià). El que no podem fer es barrejar la cuestió històrica amb la cuestió política.
Per últim, així com jo he citat les meues fonts, agrairia que la resta faça el mateix... per evitar confusions i enriquir el debat respectant als que han estudiat el tema. I em referisc a Joan Fuster (El blau en la Senyera, d'on crec que has tret eixes apreciacions).
Salutacions!
Última edició per taronget (24-11-2006 20:39:25)
- el jonc
- Membre
Re: La senyera dels valencians
Abans de tot company taronget, salutacions des de la cadira.
Anem a pams, com a introducció, et comente que he llegit gustosament el debat d’aquest fil que per mi el resultant de tot el que s’ha escrit és del tot enriquidor, i parle a títol personal.
Per altre costat, el meu argumentari ha tingut com ha objectiu aportar elements importants respecte a un dels símbols per excel.lència i alhora més controvèrsia i desconeixença es té per part de la societat civil valenciana i crec que és necessària mostrar-la, són fets i així ho volia plasmar-lo al fil. No és la meua intenció continuar el debat sinó constatar, torne a repetir, uns fets, tot siga dit molt aclaridors.
Tens raó, company, el qual s’han d’aportar les fonts al respecte d’un tema pense jo importantíssim. Creus malament en la referència (El blau de la senyera d’en Fuster) que em comentes encara que conec el llibre i l’he llegit amb interès. Aquest argumentari l’he fet a partir de diversos llibres que pense no haurien de passar desapercebuts.
-Historia de la Senyera de Valencia de JOSÉ MARTÍNEZ ORTIZ -Las milicias valencianas desde el siglo Xiii al XV de LLUÍS QUEROL I ROSO -Gran Enciclopèdia de la Región Valenciana (en un article sobre la senyera signat per MANUEL SANCHIS GUARNER) -El Centenar de la Ploma de la ciutat de València (1365-1711) d’en FRANCESC SEVILLANO i COLOM -Introducció a la Història de la Vila Joiosa i el notari Andreu Mayor d’en PERE MARIA ORTS I BOSCH -Datos para la Historia de Villarreal de JOSEP MARIA DOÑATE -La personalitat valenciana en el Museu Històric de la ciutat d’en MIQUEL DURAN -Nosaltres els valencians, (aquest si) d’en JOAN FUSTER I ORTELLS
A partir d’ací, i continuant responen-te, he de dir que no negue de l’existència de la senyera amb blau (d’això en parlaré des dels meus mínims coneixements), per això acabe escrivint en el meu anterior escrit una gran veritat, que tan valencianes són la resta (quatre barres) com la de València (actualment quatre barres amb blau).
Finalment amic és complicadíssim separar dos conceptes tan lligats com la història i política.
Afegisc, que se m'oblidava!, fer referència d'aquest portal, ANTIBLAVERS, que disposa de molta informació assolint el que són els objectius que motiven de la seua existència.
Última edició per el jonc (24-11-2006 22:25:23)
"Una llar sense llibres és com un cos sense ànima." M.T. Ciceró
Re: La senyera dels valencians
Veus, amb eixes referències ja podem tindre una bibliografia temàtica i tot sobre el tema.
Veig que en el fonamental estem d'acord, la senyera amb blau no és cap invent del S. XIX, i és tan valenciana com les quatre barres. Si parlem de política, dir-te que la meua proposta és: bandera oficial amb blau, i oficialitat del "penó de conquesta".
Última edició per taronget (25-11-2006 04:00:16)
- el jonc
- Membre
Re: La senyera dels valencians
Acabes de proposar des del teu punt de vista les dues senyeres com a oficials del País Valencià i desconcec si hi ha un cas paregut d’algun país que tinga com a senyeres oficials i representatives, dues!!
Per altra banda, amb tots els meus respectes, sembla atrevit, agosarat, confós i malencertat donar-li un excés d’importància a la senyera de les quatre barres amb blau per extenció a tot el País. Seria més honest, raonable, just i autèntic pels motius evidents i fets verificats que la senyera del Consell preautonòmic, quatre barres amb l’escut del Consell enmig fos, ha de ser, l’única senyera oficial des d’Oriola fins a Vinaròs.
Expressant i proposant la bandera de quatre barres amb l’afegitó blau com a oficial del País Valencià és cedir i atorgar a les tesis blaverils i que des de fa pocs anys se n’ha pujat al carro alguna organització política i alguna plataforma renunciant la catalanitat i el catalanisme vs. valencianisme polític.
Per acabar, recomane a tots, no practicar i no repetir, el centralisme de València per aquest i tants altres assumptes.
Última edició per el jonc (25-11-2006 14:38:04)
"Una llar sense llibres és com un cos sense ànima." M.T. Ciceró
Re: La senyera dels valencians
Abans de tot un avís per a navegants:
==ABANDONEM LA DISCUSSIÓ HISTÒRICA==
==ENCETEM LA DISCUSSIÓ POLÍTICA==
Acabes de proposar des del teu punt de vista les dues senyeres com a oficials del País Valencià i desconcec si hi ha un cas paregut d’algun país que tinga com a senyeres oficials i representatives, dues!!
Jo propose donar-li oficialitat al Penó de Conquesta... que potser no siga el mateix. Per altra banda, tu coneixes algun país del món on estiguen tan arrelats els debats estèrils com al País Valencià?? Jo tampoc.
Per altra banda, amb tots els meus respectes, sembla atrevit, agosarat, confós i malencertat donar-li un excés d’importància a la senyera de les quatre barres amb blau per extenció a tot el País. Seria més honest, raonable, just i autèntic pels motius evidents i fets verificats que la senyera del Consell preautonòmic, quatre barres amb l’escut del Consell enmig fos, ha de ser, l’única senyera oficial des d’Oriola fins a Vinaròs.
L'importància que té li la dona el fet que és la senyera més acceptada entre els valencians (per l'acció de la oficialitat principalment). No m'agrada parlar de obligacions (ha de ser), no m'agrada el determinisme històric, ni els essencialismes que no porten enlloc. Pregunta't a tu mateix, quina és la situació que tenim i trobaràs una altra resposta.
Expressant i proposant la bandera de quatre barres amb l’afegitó blau com a oficial del País Valencià és cedir i atorgar a les tesis blaverils i que des de fa pocs anys se n’ha pujat al carro alguna organització política i alguna plataforma renunciant la catalanitat i el catalanisme vs. valencianisme polític.
Fer valencianisme és fer valencianisme. Jo no sóc catalanista i no és cap pecat, ho sent. Fins i tot trobe més normal ser valencianista al País Valencià que espanyolista a Russia, no?
Sobre la "renúncia"... només recomanar-te que estudies el nacionalisme valencià d'abans de la Guerra Civil... Quin projecte de país tenien, i quina bandera utilitzaven. No podem qualificar de renuncia fer valencianisme en compte de catalanisme. Potser n'hi haja evolució, pero cap renúncia.
Per acabar, recomane a tots, no practicar i no repetir, el centralisme de València per aquest i tants altres assumptes.
Hui la senyera amb blau representa, vullgues o no, tot el país. En altres aspectes potser practiquem centralisme, pero fica exemples i com a valentí intentare corregir les meues actituds
Salutacions
P.D: No és la meua intenció continuar debatint sobre quina ha de ser la senyera oficial...
- el jonc
- Membre
Re: La senyera dels valencians
No vull entrar en aquesta espiral de vis a vis, perque tal vegada els efectes comencen a personalitzar-se i caure en artificis i al•locucions insulses i al mateix temps improductives. Tu proposes i jo també.
El que no entenc és que una persona, tu en aquest cas, expresse amb rotunditat que no és catalanista i si valencianista. Deslligar aquests dos conceptes em semblen impropis d’una persona que s’autonomena valencianista. Ja que em recomanes lectures, jo també t’agrairia que ho feres també. Que no et sàpiga greu però si es té temps i ganes és molt reconfortable i m’imagine que tu ho pràctiques, no està de més que t’ho propose.
El País Valencià ho veig com un xiquet mandrós i gandul en la seua feina, simpàtic i obert amb els companys, que dissortadament com a resultat sempre té assignatures pendents i repeteix de curs de tant en tant. M’entens? I per tant la situació d’aquest País puc dir que alguna cosa conec tant com a testimoni directe, com pel conreu personal de lectura de persones que d’una manera o d’altra han deixat pejada en aquesta terra. Però propose i expresse la meua voluntat amb fets, discutibles o no, però, si aconseguisc despertar les curiositats a algun novell em sentiré satisfet.
Em resulta sorprenent a més que em demanes exemples de centralitat, com si tu no les sapigueres. La senyera, fent referència al fil, en aquest cas és un a les clares i així ho he explicat anteriorment. Saps molt be que el centralisme no vertebra i això és una assignatura troncal pendent que té el País Valencià.
Tampoc és la meua intenció continuar debatent sobre senyeres com ja he comentat a l’inici, però deixa’m dir-te que et denote certa preocupació pel afegitó blau a les quatre barres. Tranquil, que d’això ja diré la meua en un altre ocasió...
Dius que el poble accepta de manera majoritària la senyera amb blau, no cal que et diga com és va produir eixa tria, a més i continuant amb el teu paràgraf dir-te que existeixen dos accions, col•loquialment, l’acció de tragar o no tragar. Tu tragues (o en part) i jo no (o en part), el futur a veure que ens depararà...
I per últim, t’has lluit (Fins i tot trobe més normal ser valencianista al País Valencià que espanyolista a Russia, no?) jejje sense comentaris..
Ho sent per si no he seguit l’ordre convenient i com deia abans aquest vis a vis s’acabat.
Salut.
"Una llar sense llibres és com un cos sense ànima." M.T. Ciceró
Re: La senyera dels valencians
Només un parell d'aclaracions.
Supose que no sóc jo el primer valencianista no catalanista que t'has trobat (no confundir-nos amb aquells que s'anomenen valencianistes quan en realitat són anti-catalanistes)... perque en realitat no sóc l'únic...També hauries d'entendre la rotunditat de les meues paraules quan parle de posicionaments polítics personals.
I la comparació amb l'espanyolisme a Russia, la podria haver feta amb l'argentinisme a Sudàfrica... tant fa. Estic segur que m'entens el que vull dir: hauria de ser tan normal fer valencianisme a València, com catalanisme a Catalunya.
Salutacions.
Re: La senyera dels valencians
No entenc la frase de "El que no entenc és que una persona, tu en aquest cas, expresse amb rotunditat que no és catalanista i si valencianista. Deslligar aquests dos conceptes em semblen impropis d’una persona que s’autonomena valencianista". O siga, jo no em puc considerar, simplement, valencià. Haig de ser català també? T'ho dic perquè, per la mateixa regla de tres, tu eres espanyol, i no pots deslligar ser català amb ser espanyol, no? Doncs jo no estic gens d'acord. Una cosa es el que soc "por justo derecho de conquista" (espanyol), i una altra ben diferent es el que em senc (que no es català).
- el jonc
- Membre
Re: La senyera dels valencians
Bé, ha transcorregut cert parèntesi després de la meua darrera intervenció en aquest fil i com vaig deixar pendent amb el que vaig prometre. Aportaré algunes lletres que per un costat les expresse ací amb l’objectiu d’informar i nodrir una mica més del tractat al debat i que pel altra banda em reaferme en la idea i alhora necessitat de restablir la senyera quadribarrada com a oficial per tot el País Valencià
Si no m’erre vaig dir i seguiré diguent que només dues senyeres municipals al País Valencià, tenen justificat el blau perpendicular: la de Borriana i la de València. I per una raó anecdòtica similar. Va ser una vel.leïtat de Pere el Cerimoniós, aquest monarca i la ciutat de València foren enemics durant la guerra de la Unió (tot siga dit un boirós episodi de lluita de classes), on el rei vexat primer i victoriós finalment, va estar a punt d’arrasar l’urbs i sembrar-la de sal, així ell ho conta en la seua Crònica (de Martí de Viciana, molt recomanable al que li interesse). Però una altra guerra, la que va mantenir amb el seu homònim Pere I de Castella, València li fou addicta (a Pere el Cerimoniós evidentment), i ell li recompensà la seua fidelitat amb uns quants ornaments, les dues L de l’escut entre d’altres. Eixos altres m’endinse una miqueta més amb un privilegi traduit pel Martí de Viciana en les seues Cròniques fent referència a l’ensenya que transcric tot seguit:
Privilegi del 12 de març del 1348: “Os concedemos y queremos y ordenamos que la bandera acostumbrada de dicha villa se acresciente por la parte de arriba; la cual añadidura esté teñida de color azul, del cual los antiguos reyes de Aragón, nuestros antecesores ilustres, solían sus banderas vencedoras llevar. Y más: que en la dicha añadidura del sobredicho color se sobrepongan, o entretejeran, o se pinten, e linea recta se pongan o impriman tres coronas reales de color de oro…” Bé açò es una traducció al castellà que va fer en Viciana apartir d’un document original que es troba a l’Arxiu de la Corona d’Aragó i que va ser tret formidablement per Pere Maria Orts a qui pense jo li hem d’agrair el gran treball realitzat i que aquest portal li dona el lloc que li pertoca. La present divulgació fa advertir pel text que en Viciana tradueix “color azul” allò que en llatí del Cerimoniós deia “colore liuido”. És una bona traducció?
A la Ciutat de Mallorca, una disposició del rei Sanç, del 1312, concedia agregar a les quatre barres dinàstiques i populars “in parte superiori signum castri albi positi in liuido”, i la interpretació mallorquina del “liuido” és el morat oi?. La divergència no deixa de ser amena. Ignore personalment la senyera, per exemple dels menorquins que és igual que la de València (amb franja blava), espere que algun baleàric forer ens puga aportar alguna cosa al respecte. Cal recordar per part de tots que el mateix Rat Penat hipotèticament “valencià” està ornamentat dels escuts de Barcelona i de la Ciutat de Mallorca, en qualsevol cas, tant el blau com el morat, a les senyeres, només tenen sentit com a fons d’unes corones o d’uns castellets, atenet-nos a l’heràldica, sense oblidar-nos que l’afegitó del blau de Borriana se suma a la “bandera acostumbrada”, és a dir les quatre barres de tot cristo.
Hi ha prou motius, doncs, per a suposar que el rei Pere atorgués en pla d’agraïment, uns distintius honorables a les ciutats i viles que van ser-li servils. Les tres corones de Borriana i la de València, però són una excepció ja que no van obtenir aquesta deferència Xàtiva, Sagunt, Alcoi, Morella, Vila-real ni tants altres llocs del rei, que en la guerra dels dos Peres (el d’Aragó i de Castella), van tenir ocasió de demostrar la seua adhesió al Cerimoniós. València i Borriana tenen el blau de la senyera, directa o indirectament per obra i gràcia de Pere el Cerimoniós i la resta del País Valencià no. Continuaren amb les quadribarrades amb coloraines feudals. En els llibres de comptes dels jurats de València quan es tracta de renovar la senyera local, només ben entrat el segle XV es troba notícies respecte a la utilització del blau (encara que segons els experts, existeixen possibilitats de ser interpretat ambiguament). Notícia doncs apareguda a l’any 1487 on les autoritats municipals de València adquireixen per cent quarant-cinc alnes de tela groga, vermella e blava, que són estades preses e comprades per obs de fer certes banderes (al llibre Aspectos del vivir cuotidiano en la Valencia de Fernando el Católico d’en Francesc Almela i Vives).
Per acabar, el fet del blau a la senyera és una introducció relativament moderna, i local, sobretot local. La bandera de les quatre barres amb el blau (de València i de Borriana), equivalen a la del “tafetà morat” de Gandia, a la de color granat de Dénia o la de Sueca posem per cas…, aleshores us pregunte a tots vosaltres, forers, visitants i curiosos en nom de què ens volen imposar, a tots els valencians una bandera que només és la bandera d’un municipi. En nom de Pere el Cerimoniós? Jejeje i val a dir que Pere el Cerimoniós no ho volia així ja que va restringir el seu privilegi a València i a Borriana.
El País Valencià és molt més extens.
PS: Com no vull desviar el tema que ens ocupa, em permetre unes paraules a l'amic Pere el Gran. Si tu no entens una cosa em costa de creure que a continuació sigues determinista en la teua resposta. T'invite a que llegeisques altres fils que he participat sobre el que pense, argumentat tot siga dit al meu parer, aquests conceptes. Salutacions a tots...
Última edició per el jonc (21-12-2006 22:35:28)
"Una llar sense llibres és com un cos sense ànima." M.T. Ciceró
Re: La senyera dels valencians
com està el patíiiii...Bé , segons tinc entés i fins arribe, la senyera amb blau la va establir Pere II a valència al fer nosequina proesa ... (fa mooolt de temps k no tracte aquest tema... tindría que tornar a buscar-ho) i per això decidí ficar-li la corona damunt la quatribarrada , per a donar-li eixe títol, i el blau per noseque. La teoría que he llegit a aquesta web i que webmestre defensa no l'havia escoltat(llegit en aquest cas) mai, no vull que siga dolenta o equívoca, però em faltaría informació per a contrastar-la... En fi, no vull clavar zitzanía, que açò "ta" calentet, però intentare aportar alguna cosa... (en eixe aspecte vaig fluixet d'història... ^^u)
Modificaré o crearé un post nou quan verifique tot i repasse tot açò del Pere el Cerimoniós, que serà demà que ara no puc.
En lluita per salvar el Pais Valencia! No et deixarem morir MAI!!!!
Re: La senyera dels valencians
El privilegi de Pere el Cerimoniós afectava l'escut no la bandera de la ciutat de València.
I en qualsevol cas, estem parlant de la ciutat de València a soles.
Les teories sobre la valencianitat de les quatre barres no són nostres, sinó de Pere Maria Orts i el seu magnífic llibre "Història de la Senyera al País Valencià".
Unabhängig. Überparteilich [Independent. Per damunt dels partits. Eslogan del diari alemany "Das Bild"].
|