Rita Barberà i la llengua (Josep Lluís Bauset)
Rita Barberà i la llengua
dimecres, 27 maig de 2009
Amb 98 anys que tinc fets, ja no em sorprèn res! Com que n’he vist de tots colors, ja no m’estranya res. Dic això, perquè amb motiu de l’homilia de Carlos Osoro, nou arquebisbe de València, l’alcaldessa del Cap i Casal afirmava: «Hay que reconocer el esfuerzo que ha hecho», valorant molt positivament, (com jo mateix també ho valore) la utilització del valencià per part del nou pastor de la diòcesi. Llàstima que ella mateixa no faça també l’esforç que va fer l’arquebisbe
Crec que l’alcaldessa de València, si tant valora el gest fet per l’arquebisbe, podria demanar al president Francisco Camps, o al conseller Alejandro Font de Mora, o a la presidenta de les Corts Valencianes Milagrosa Martínez, que també feren l’esforç d’utilitzar la nostra llengua, en compte de marginar-la. Crec que l’alcaldessa de València hauria de començar a utilitzar el valencià ella mateixa, i potenciar més la nostra llengua, i dir-li al conseller Font de Mora que es deixe d’experiments ridículs, com l’intent de donar l’assignatura d’Educació per a la Ciutadania en anglès, o pretendre impartir el xinès mandarí als nostres xiquets. L’alcaldessa de Valencia, si tant valora l’esforç que va fer el nou arquebisbe, podria haver aconsellar a la presidenta de les Corts Valencianes que en compte d’escriure l’article «Por un futuro mejor», amb motiu del 25 d’abril, haguera fet l’esforç d’escriure’l en valencià, la llengua pròpia del país, i paradoxalment, la menys protegida. I ella mateixa podria tindre una miqueta més de trellat, per tal de no fer el ridícul quan reivindica «l’origen del valenciano antes de la Conquista de Jaime I». Per què no reivindica també l’origen de l’espanyol a Cuba o a Mèxic, abans de la conquesta de Cristóbal Colón?
L’alcaldessa de València, si tant valora l’esforç que va fer l’arquebisbe Osoro en la seua homilia, perquè no denuncia l’actitud de l’Ajuntament d’Alcoi (només és un exemple dels molts casos que hi ha) quan incumplix la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià, en referència a l’absència de la nostra llengua en la retolació viària, la publicitat institucional i la comunicació amb els ciutadans? Per què l’alcaldessa de València no protesta públicament, pel fet que segons un informe de l’Escola Valenciana, un 52,2% dels centres no aporten cap línia d’ensenyament en valencià? Un 52,2%! I per què no protesta, ella que valora tant «el esfuerzo que ha hecho» l’arquebisbe, pel fet que només un 26,2 % de l’alumnat d’infantil, primària i secundària de les escoles públiques ensenyen en valencià? Per què no denuncia públicament que el percentatge de crèdits impartits en valencià a les nostres universitats és, simplement, testimonial? Per què no protesta pel fet que a l’Administració valenciana, dels 15.669 empleats públics (tal i com informava l’Escola Valenciana) només a 193 se’ls ha exigit un determinat grau de coneixement del valencià, cosa que suposa un 1,2 % del total? Aquestes xifres indiquen que el dret dels ciutadans a ser atesos en la nostra llengua pels empleats de la Generalitat, es veu molt reduït. Què passaria si hi haguera un 1,2% dels empleats que només atengueren els ciutadans en castellà, i el 98,8% restant només atengueren en valencià? En eixe cas, sí que l’alcaldessa del Cap i Casal posaria el crit al cel, per la «discriminación que sufren los castellanohablantes». Però en el cas contrari, que és el que es dóna, l’alcaldessa de València no veu cap mena de discriminació.
Per què l’alcaldessa, ella que proclama als quatre vents el respecte a la justícia (quan li dóna la raó, evidentment!) no acata les 17 sentències (!!!!) del Tribunal Constitucional, Suprem i Superior de Justícia Valencià, que han provat l’equivalència legal de les denominacions català-valencià per a la nostra llengua, i encara s´obstina en negar una evidència científica?
A la llum de totes aquestes preguntes que li faig a la senyora Rita Barberà, i que ja sé que no obtindré resposta, he de dubtar molt i molt, que l’alcaldessa de València s’alegrara de l’esforç que va fer l’arquebisbe Osoro, en la seua primera homilia al Cap i Casal. Si l’arquebisbe no haguera dit cap paraula en la llengua de Sant Vicent Ferrer, d’Ausiàs March o de Joanot Martorell, l’alcaldessa de València haguera protestat, o ja ho haguera trobat bé? Tinc la impressió, o millor dit, la convicció, que la senyora Rita Barberà ho haguera trobat «normal», perquè ella que és tan «valenciana», sempre que fa alguna declaració o intervé al ple de l’Ajuntament, ho fa en castellà, tot i que valorava positivament, «el esfuerzo que ha hecho» l’arquebisbe, en fer una part de l’homilia en valencià.
Per què la senyora Rita Barberà, que valora tan positivament l’esforç de l’arquebisbe, no va presentar cap protesta al cardenal Garcia-Gasco (un altre arquebisbe Mayoral) quan va bloquejar el missal en valencià presentat per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, el 2002? Per què no protesta l’alcaldesa de València a l’Arquebisbat, pel fet que al Cap i Casal només n’hi ha misses en valencià a l’Oratori de Sant Felip Neri, i a les parròquies de Sant Pasqual Baylon i Sant Marcel·lí? Va els diumenges la sra. Rita Barberà a alguna d’eixes celebracions en valencià, o va a misses en castellà, que deuen ser més «elegants»?
Per què l’alcaldessa de València, que valora tant el gest de l’arquebisbe Osoro, no fa un homenatge públic als capellans Antoni Sanchis, Emili Marín, Vicent Cardona, Llorenç Gimeno, Juli Ciges, Josep Mª Ruix, Vicent Micó, Vicent Sarrió, August Monzon, Pere Riutort, J. A. Comes o Andreu Peiró… que, malgrat les dificultats i el nul recolzament del cardenal Garcia-Gasco (un altre arquebisbe Mayoral) ja fa temps que celebren les misses en valencià?
Per cert, sra. alcaldessa, vostè que presumeix de ser tan valenciana: l’any passat, en celebrar-se el VIIIè Centenari del naixement del rei Jaume I, el Consell Valencià de Cultura va aconsellar que l’actual plaça de l’Ajuntament del Cap i Casal, passara a anomenar-se plaça de Jaume I. A tots ens haguera agradar un gest de «valenciania» de la seua part ! Vostè va negar qualsevol possibilitat de canvi, argumentant el cost econòmic que suposaria això per als veïns de la plaça. Però hi ha una cosa que no entenc: quan vostè va canviar el nom de plaça del País Valencià per plaça de l’Ajuntament, els veïns no van sofrir cap mena de cost econòmic? Per què en el primer cas no va tindre en compte el cost econòmic que suposaria per als veïns el canvi de nom de la plaça, i ara sí? Costaria tant canviar el nom del carrer Arzobispo Mayoral (un arquebisbe nefast per als valencians) al costat mateix de l’Ajuntament per mossèn Vicent Sorribes? O és que vostè li té una devoció particular, i es troba tan a gust amb aquest arquebisbe que va desvalencianitzar la nostra Església?
Amb 98 anys ja no em sorprèn res. Ni tan sols les declaracions de l’alcaldessa de València, que parla sempre castellà, tot i que, això sí, s’alegra de les paraules en valencià de l´arquebisbe Osoro. A qui pretén enganyar o confondre senyora alcaldessa? A mi, de segur que no! Ja tinc molts anys i em conec aquella gent que s’alegra «del esfuerzo que ha hecho el arzobispo», però ells no l’imiten.
Josep Lluís Bausset
Article publicat a Levante-EMV Article publicat a cristians,net (http://www.cristians.net/content/view/656/68/)
---------------------------------------------------------------------------------------------- Porta dels Països Catalans a Salses
- PALAMOS
- Membre
Re: Rita Barberà i la llengua (Josep Lluís Bauset)
Totes aquestes preguntes les hi podriem fer arribar als reporters de caiga quien caiga, ja que tenen més credencials que nosaltres (tot i que no molts més ) o bé penjar aquest escrit que has fet a la seva pàgina web, a vore que diu.. Aquesta reflexió que has fet està molt bé i és per tots sabuda, i el que se'n desprèn majoritàriament és que al País valencià, a diferència d'altres territoris dels PPCC, el valencià és una llengua ètnica, una expresió de folklore, un simpàtic gest autòcton que no hauria de suposar res més que això (PER ELLS). Al menys, a Catalunya, el que parla sempre castellà, sol considerar-se un inadaptat, com el tamudo del espanyol o tants d'altres, o un xarnego o un quinqui. Però no m'enganyo, les situacions de València ciutat i Barcelona sòn molt semblants, distanciades pel temps. Tenim un mirall del que reaccionar. Barcelona va cedint pas al castellà, malgrat la protecció del català, esdevè la llengua vehicular. Sort de moltes persones (crec que ara hi ha més conciència) que ens prenem com una obligació diaria recordar amablament (o no) als nouvinguts la OBLIGACIÓ de respectar i parlar la llengua originària de Catalunya Ja m'he trobat alguns casos, en que un extranger m'ha dit: gràcies, haig de reconèixer que essent llatí, tinc una òbvia comoditat per usar el castellà, la meva llengua mare, però m'agrada el català i és casi impossible que un catalanoparlant em segueixi parlant en català en sentir el meu accent. és a dir, no ens autofustiguem. Mà dura per qui renega, somriures i agraïments i parla amb qui se'n interessa.
Última edició per PALAMOS (03-06-2009 10:42:01)
Antiblavers, Irreductibles..
Re: Rita Barberà i la llengua (Josep Lluís Bauset)
Això esta molt ben dit i comparteix amb tú tot i casdascuna de les teves paraules.
Re: Rita Barberà i la llengua (Josep Lluís Bauset)
Bones reflexions del company Palamós. Vaig penjar l'article per la importància que part de la societat valenciana, és a dir, l'església, tan indiferent amb la cultura nostra durant tants anys, o fins i tot aliada amb l'església espanyola i per tant, agressiva amb nosaltres, encara té membres orgullosos de ser valencians.
---------------------------------------------------------------------------------------------- Porta dels Països Catalans a Salses
Re: Rita Barberà i la llengua (Josep Lluís Bauset)
Pel que m'han dit tant la rita com el camps són idolatrats per moltes iaiones addictes al tele5. Potser quan caigui el camps (que caurà) o la rita, no es trobarà cap successor digne?
Ho dic perquè dins el valencianisme entès com a anticatalanisme espanyolista hi ha moltes contradiccions, les quals només es poden camuflar per la figura indubtable i sempre inequívoca d'un o més líders.
El cas és que per una banda, (i he de confessar que no acabo de completar el trencaclosques) el pp defensa el valencià com a llengua però sempre com el que inventa una mentida, que no se l'acaba de creure.
Immediatament després tenim els hereus d'aquesta mentida (que al segle XIX, allà quan lo rat penat i les trobades normativitzadores, ningú no tenia cap problema en afirmar la unitat de la llengua), els quals titllen el pp de catalanistes (imagina't!!), per no sé quins motius, potser alguna cosa els dirà que aquestes gavines volen sempre en una boira turbulenta.
A part del grup evident que és el que no es deixa entabanar per falsos valencianistes, (dubto que sigui possible un veritable nacionalisme compartit entre nació trepitjada i nació expansiva), hi ha els propers a la erc, crec k integrats en el bloc nacionalista.
Tot i això veig incongruències com considerar el sentandreu com un líder capaç valencianista o com una rata falangista que només s'omple la boca de paraules (el posaven a l'alçada de jaume fuster, el qual diuen que era falangista -potser per obligació, potser per proximitats econòmiques- un traïdor segons ells)
Espero que em corregiu en tot el que pugueu, fa ja un temps que observo diverses opinions pel món del youtube i ara m'agradaria contrastar-les amb vosaltres.
Perdoneu l'extensió, poc a poc m'he anat embolicant
- PALAMOS
- Membre
Re: Rita Barberà i la llengua (Josep Lluís Bauset)
ferràn digué: "Ho dic perquè dins el valencianisme entès com a anticatalanisme espanyolista hi ha moltes contradiccions"
Se qué vols dir, però al parer de quasi tots els que estem aqui, vull pensar, no pot existir un valencianisme anticatalanista. El primer mot nega l'altre en la seva naturalesa. Si de cas, el habitants del País valencià que odien Catalunya incòrren en una greu contradicció en considerar-se valencianistes. Les seves "tesis" si son anticatalanes, en primer lloc son espanyolistes Es valencianista aquella persona que defensa amb paraules i fets la recuperació de la personalitat valenciana i la seva cultura/nació. Per tant negar la matriu innegable d'aquesta empresa suposa tenir una empanada mental considerable i tirar pedres sobre la pròpia teulada. I això és quelcom que durant anys i panys tota l'espanya de pensament únic ha volgut inculcar i ho ha aconeguit en bona part al PV. Fer "entendre" que cal renegar dels del nord per a ser auténtics valencians..
El blaverisme de socarrel, més enllà de voler diferenciar-se dels lligams amb catalunya, inclou un enquistat racisme cap alló català, una estetica que no qualla amb ells, l'accent, el posicionament econòmic, el fet de ser una regió productiva però que no se sent espanyola, el caràcter "subordinat" de la ciutat de valència vers barcelona (malgrat retrocedir aqusta última els darrers anys) Tot això esperonat desde les administracions espanyole, les entitas, el valencia c.f., la feina que fan populistes...ha converit el que hauria de ser una sana competitivitat regional en un trencament frontal del romanticisme que anys ençà unia, com és lògic, a dos països amb les mateixes arrels. però per això estem aqui, no?
Última edició per PALAMOS (15-07-2009 10:36:04)
Antiblavers, Irreductibles..
Re: Rita Barberà i la llengua (Josep Lluís Bauset)
Valencianisme de socarrel, el dels anys 30:
Esquerra valenciana, el partit clau del valencianisme als anys 30: Fou fundada el 26 de juliol de 1934 per una escissió del Partit d'Unió Republicana Autonomista (PURA), a causa de discrepàncies d'estratègia política. La nova organització assumeix una confederació amb les nacions germanes de llengua catalana, cosa que comportà en 1935 un procés de convergència amb Esquerra Republicana del País Valencià (ERPV), partit promogut per Esquerra Republicana de Catalunya en 1933 a Castelló de la Plana.
El valencianisme MAI ha tingut res a vore amb l'espanyolisme, al contrari, ha sigut nacionalista i independentista valencià des de sempre, que ara els espanyoleitors feixistes es facen dir valencianistes per enganyar, no te per que fer-los valencianistes.
" La teua terra i tu sou u mateix, si la terra mor, has mort tu també."
Re: Rita Barberà i la llengua (Josep Lluís Bauset)
Per tant negar la matriu innegable d'aquesta empresa suposa tenir una empanada mental considerable i tirar pedres sobre la pròpia teulada.
Desgraciadament hi ha un conjunt de gent que es fa dir valencianista, perdó, "valencianiste" (segons les noves normes) i que exagera es diferències amb el català central, reivindicant com bé sabeu la independència lingüística del valencià.
Afortunadament aquesta gent es delata a sí mateixa (són els de "coalició(n) valenciana") igual que passa amb el pp per madrid, que es veuen agilutxos, en les manifestacions d'aquesta gent ni la meitat, sinó la gran majoria dels cartells estan escrits en castellà i es veuen banderitas pertot.
El valencianisme MAI ha tingut res a vore amb l'espanyolisme, al contrari, ha sigut nacionalista i independentista valencià des de sempre, que ara els espanyoleitors feixistes es facen dir valencianistes per enganyar, no te per que fer-los valencianistes.
Per posar noms -i deixem valencianista als seus legítims pares- el "valencianisme" de què parlava, blaverisme, tots en coneixem el líder, el falangista Sentandreu. Foren els de la ucd que van denominar el país valencià legalment com "comunitat valenciana", per tocar els collons, i també van treure's de la màniga la senyera coronada, tot sigui per diferenciar-se de Catalunya i apropar-se més a Espanya.
(Mireu els aragonesos, potser hi tindrem menys vincles però llueixen cofois la senyera). L'altra estupidesa és la de les Illes Balears, però deixem-ho...
Última edició per ferran (18-07-2009 14:32:07)
Re: Rita Barberà i la llengua (Josep Lluís Bauset)
D'acord amb gairebé tot, però no hi ha i mai hi ha hagut un valencianisme espanyolista, el blaverisme i l'espanylisme són exactament el mateix, l'ú naix de l'altre amb la intenció d'impedir un nacionalisme semblat al català, no té cap altra missió, per altra banda no es pot nomenar valencianisme de cap manera a aquell moviment què tracta d'anar en contra del catalanisme, car ells s'haurien d'anomenar "valencianeros", ja que de la nostra cultura bé anomenem-la valenciana o catalana, l'ínica cosa que manifesten i malament és el folclorisme més ranci, en la seva absoluta majoria són gent que mai s'ha preocupat el més mínim, ni abans ni ara per la recuperació de la nostra cultura, llengua i tradicions més simples, què els hi han dit això és valencià i eixa la nostra senyera, i donat la inexistent personalitat que tenen s'ho creuen i tracten de defendre-la a capa i espasa, però això si "sempre en castellà", "vixca valencia, y arriba españa!", això es ser valencianista per als valencianeros.
- puka
- Administrador
Re: Rita Barberà i la llengua (Josep Lluís Bauset)
Si la Rita no sap parlar el castellà, que és el que defensa ella, com va a saber, ni de lluny, parlar català (a.k.a. valencià)?
Re: Rita Barberà i la llengua (Josep Lluís Bauset)
Això ho qualifique jo com a un "senyor article", mare meua en perdó m'han caigut els collons a terra, però a banda d'eixes vergonyoses intervencions de la senyora rita, n'hi ha de molt grosses, és clar que a l'Ajuntament de València no li convenia que quedés un nom com "País Valencià " a la plaça perquè sonava si més no a "catalanismo" no? ja sabem tots que açò canviarà algún dia amb les noves generacions esperem que si, i és vergonyós que sense cap pla lingüístic vulguen posar anglès a les escoles, primer que s'ensenyen la llengua d'ací i més tard obriu-vos al món, volen anar de moderns... sabem tots de quin color és l'ajuntament de València sols ens queden vore les "gallines" o aguiletes franquistes que omplin o millor dit embruten culturalment els carrers de València una autèntica vergonya cavallers... i una guitza malintencionada a tota la societat valenciana i en definitiva un insult, ens posen l'escusa de que "FORMA PARTE DE LA HISTORIA" i llavors per què no restauren tots i cada un dels refugis de la guerra civil? salut!
- PALAMOS
- Membre
Re: Rita Barberà i la llengua (Josep Lluís Bauset)
llengua i lluita, cada dia, i ni 2000 tancs poden exhaurir una cultura i pensament, el temps així ho ha demostrat, al menys a Catalunya
Antiblavers, Irreductibles..
Re: Rita Barberà i la llengua (Josep Lluís Bauset)
I a València també, la gent va molt de "mesinfot" però quan cal plantar-se la gent ho fa
|