#1 23-11-2008 17:39:43

Tombatossals
Membre

Un xicotet qüestionari

Estava jo aburrit en casa i em vaig ficar a pensar quins "personatges" han fet més mal al País Valencià. Açí va la meua llista, fiqueu qui són per a vosaltres els cins personatges.
     1- Felip d' Anjou.
     2- Germana de Foix 
     3- Maria Consuelo Reyna.
     4- Zaplana (Aquel negrito del áfrica tropical).
     5- Rita Mascletà.

Última edició per Tombatossals (24-11-2008 16:56:44)


"Assumiràs la veu d'un poble,
i serà la veu del teu poble,
i seràs, per a sempre, poble."

Desconnectat

 

#2 23-11-2008 19:18:11

Webmestre
Administrador

Re: Un xicotet qüestionari

Estic d'acord amb tots, excepte amb sant Vicent Ferrer. A banda que deixà uns sermons impagables (que són tots en valencià, i per tant, una peça literària enorme en la nostra llengua), crec sincerament que va treballar ferm pel poble valencià quan estigué (ja que no cal oblidar que se passà gran part de la seua vida fora, bé estudiant, en Catalunya i després en Tolosa del Llenguadoc, bé predicant per tota Europa, sempre en valencià), posant "trellat" en la desordenada societat valenciana de finals del s. XIV, junt amb un personatge coetani seu i igualment gran, Francesc Eiximenis.

Per tant amic, jo el llevaria d'eixa llista. Per què no poses en canvi a María Consuelo Reyna, responsable de la crispació de la societat valenciana durant 20 anys a través de "Las Provincias"? O a Fernando Abril Martorell, veritable instigador primigeni de la "batalla de València"?

Desconnectat

 

#3 23-11-2008 20:53:46

Re: Un xicotet qüestionari

Supose que ho dirà per que St Vicent Ferrer va donar el seu vot als Trastamara castellans en comptes de als comptes d'Urgell (crec) al Compromís de Casp, celebrat després de la mort de Martí l'Humà sense descendència; així va donar via lliure a la noblesa castellana i a la castellanització a la Corona d'Aragó.

Segons tinc entès, ho va fer per que els Trastamara eren més propers als dictàmens de l'església catòlica, més "manejables"; en canvi, els més propers a la línia succesoria dels reis aragonesos passaven olímpicament del que dia del Papa, prenien territoris cristians a tort i a dret, anaven més "a la seua bola": prendre Sicilia, Napols, atacar França, envair Grècia... inclús amenaçar el papat.

En fi, podríem dir que la línia succesoria aragonesa era més "pagana". Supose que no ho degue fer a propòsit, no sabia que això conduiria a la situació que estem ara.


http://img396.imageshack.us/img396/3967/getattachment1ot4.jpg

"La teua terra i tu sou u mateix, si la terra mor, has mort tu també."

Desconnectat

 

#4 24-11-2008 16:56:08

Tombatossals
Membre

Re: Un xicotet qüestionari

Pues com diu Gandia 1707-2007 és exactament per això, perquè degut a que Sant Vicent Ferrer és va vendre van entrar els castellans a la Corona d'Aragó. Però el problema és que teniu molt idealitzat a Sant Vicent Ferrer, si sapiereu tota la sang de jueus i musulmans que és va derramar per culpa seua.

PD: Potser perquè sóc d' Ontinyent no li tinc molta estima, perquè quan el van tirar d' Ontinyent per no creure'rs els seus sermons, es va llevar les sandalies i va dir que d' Ontinyent ni la pols del camí. Però canviaré la llista.
PD: Fiqueu les vostres llistes.

Última edició per Tombatossals (24-11-2008 16:58:32)


"Assumiràs la veu d'un poble,
i serà la veu del teu poble,
i seràs, per a sempre, poble."

Desconnectat

 

#5 24-11-2008 22:04:09

Webmestre
Administrador

Re: Un xicotet qüestionari

Fotre, jo pel nick pensava que eres de la Plana!

Doncs no és per fer-me pesat, però jo crec també que s'ha exagerat sobre el fet que Vicent Ferrer promoguera persecucions contra jueus i moros. al cap i a la fi, sostingué debats teològics amb ells, com el famós de Tortosa, i inclús convertí alguns, com el moro Ibn Hanaxa, a la Valldigna (que prengué el nom de Vicent Ferrer).

Vicent Ferrer a més és un símbol del nexe entre el País Valencià i el Principat: Son pare era de Palamós (PALAMÓS, si ens estàs llegint ja ho saps), i com he dit ell estudià molt de temps a Catalunya. A més va dir aquella famosa frase, referint-se als habitants dels Serrans de que estats en mig de Castella i Catalunya. I com he dit, Vicent Ferrer estimà profundament la nostra llengua, usant-la sempre en els seus sermons, i fins i tot arreu d'Europa. Ell s'esforçà perquè els Trastàmara l'aprengueren, i fins i tot podem dir, com diem a la secció de "Blaverisme i Església", que ha aconseguit un miracle pòstum, que és que en la castellanitzada església valenciana un dia a l'any com a mínim es faça la missa en valencià (el dia que se celebra la seua festivitat).

La llista que has fet, Tombatossals, excepte crec que aquest personatge, és prou encertada. Jo afegiria per exemple l'Arquebisbe Mayoral, ja que parlem de l'Església, que introduí la castellanització a l'Església al s. XVIII. I com no, a Vicente Blasco Ibáñez, que a banda que escrigué quasi tota l'obra en castellà (tot i que començar en valencià, cosa que poca gent sap), va ser un dels pares de l'anticatalanisme, com indiquem en aquesta web. A banda, hi ha un episodi poc conegut d'aquest individu, que demostra la seua baixesa moral. I és que va fer unes plantacions de tarongers en Argentina, i se'n dugué llauradors valencians de la Safor, l'Horta, la Marina i altres comarques. Els va prometre el cel com qui diu (que la collita seria per a ells, etc.), aprofitant-se de la seua bona fe i analfabetisme. I quan la finca començà a produir, agafà els diners i els deixà en l'estacada.

Ací, Tombatossals, reconec que jo també parle en part per motivacions personals, ja que un d'eixos valencians analfabets i enganyats va ser un dels meus besavis...

Desconnectat

 

#6 26-11-2008 13:16:33

Curial
Membre

Re: Un xicotet qüestionari

Fernando Abril-Martorell, sense cap dubte. Un maquiavèlic espanyolista que va saber dividir als valencians, provocar odi, rencor i violència entre ells, per a major glòria d'Espanya.


_____________________________________________________________
http://i18.tinypic.com/63i134l.jpg
Our movement is still not spent / We vow to make our foes relent
Llibertat Països Catalans - Saoirse d´Éirinn

Desconnectat

 

#7 29-11-2008 20:46:25

almogaver
Membre

Re: Un xicotet qüestionari

Doncs no, Vicent Ferrer va ser un traïdor a la seva pàtria, al intervindre a favor dels Trastàmara, i amb ells la decadència de l'antic regne i la pérdua de la sobirania nacional amb el temps, inquisidor i assassí sí de prostitutes, homesexuals i infidels, que jo no sé a què es refereixen quan diuen indidels?. Un sant eixe tipo?, de l'església res bo es pot esperar mai, i cada dia ho veiem més clar encara.

Desconnectat

 

#8 29-11-2008 23:58:36

Esquerrà
Expulsat

Re: Un xicotet qüestionari

Jo crec que qui més mal ha fet al País valencià han sigut la majoria de la població valenciana. Sant Vicent Ferrer predicava en llengua catalana, així ho deia ell. Ell no va dir mai res sobre que predicava en valencià, eixa denominació no existia a l'època de Sant Vicent Ferrer.

Última edició per Esquerrà (30-11-2008 00:00:16)

Desconnectat

 

#9 30-11-2008 03:39:38

Re: Un xicotet qüestionari

A vore almogaver, has de clavar-te en la ment de la gent d'aquella època, qui no era un assassí fidel predicador de l'esglèsia catòlica?

Sant Vicent Ferrer predicava en valencià, i no crec que sapiguera que el seu vot portaria tanta merda i destrucció al nostre país.


http://img396.imageshack.us/img396/3967/getattachment1ot4.jpg

"La teua terra i tu sou u mateix, si la terra mor, has mort tu també."

Desconnectat

 

#10 30-11-2008 12:22:15

Webmestre
Administrador

Re: Un xicotet qüestionari

Sàvies paraules Gandia.

A veure, almogàver, sant Vicent Ferrer intervingué a favor dels Trastàmara bàsicament perquè el papa d'Avinyó de llavors, l'aragonès Benet XIII li ho ordenà.

Faries bé d'intentar entendre la mentalitat d'aquells temps i com funcionaven les coses. I sobretot, de no clavar-te amb l'Església i la gent que hi creu, igual que ningú s'ha clavat amb tu.

Els Trastàmara, al cap i a la fi, foren l'opció menys dolenta. Ningú parla de que Jaume d'Urgell li feia cas a un adiví castellà anomenat Diego Ruiz. A banda que la seua resistència final fou inútil i absurda.

Alfons el Magnànim conquerí Nàpols, i Joan II aconseguí un vell somni en unificar la Corona d'Aragó i Navarra durant un temps ) cosa que intentà ja Jaume I). Ferran el Catòlic va ser un gran rei, que inspirà Maquiavelo (junt amb Cèsar Borja). Se conservà en exclusiva el govern de la Corona d'Aragó, i Castella no hi intervingué, contra el que diuen alguns historiadors. Tampoc se parla que quan morí Isabel de Castella tornà a casar-se amb Germana de Foix i tingué un fill que morí al poc de nàixer. Si aquest fill haguera viscut, s'haurien tornat a separar les corones d'Aragó i de Castella...

Per la manera com escrius, deduïsc almogàver que ets del Principat. Tampoc se parla que si en el Principat no s'hagueren sublevat contra Joan II, potser aquest no s'haguera vist forçat a buscar un aliat poderós com Castella i per tant no haguera casat el seu fill Ferran amb Isabel la Catòlica. I per cert, quan se sublevà el Principat, un dels reis de Catalunya que triaren fou el rei Enric IV de Castella. A que no ho sabies? Tota la castellanització dels PPCC no ve del PV, com a voltes donen a entendre alguns pseudo-historiadors del Principat...

Desconnectat

 

#11 30-11-2008 13:38:36

PALAMOS
Membre

Re: Un xicotet qüestionari

Si, es veritat, no tota, però una part important si, ficant-me ja en la mentalitat actual.
Però amb tots els respectes, ja que sens dubte alguna la majoria d'usuaris, que no tots, teniu un bagatje cultural i de coneixement històric molt ampli i documentat, trobo que no val la pena arribar molt lluny en l'història a l'hora de rebatre culpabilitats en la castellanització.
Perque el present es un, tots sabem d'on venim i com hem arribat aqui, els renegats també, però patalejen com un nen petit que no vol sentir una afrenta. I en aquest sentit la culpa ara es únicament cultural i d'immersió, dons resideix en cada un dels habitants fer ús de les eines per ser qui diu que es, en aquest cas dels PPCC.
I molta gent que se sent valenciana, mallorquina, catalana no usa, no defèn, no reivindica i no passa per sobre de l'imposició castellana.

Per sort, en la meva visió personal, els pitjors temps ja han passat, s'ha sortit de la uvi i ara cal seguir endevant, dons està en les nostres mans recuperar el llegat històric que aquesta pàgina molt bé enumera amb tota la vehemència i contundència que cada u sigui capaç de mostrar.


Antiblavers, Irreductibles..

Desconnectat

 

#12 30-11-2008 13:41:13

PALAMOS
Membre

Re: Un xicotet qüestionari

uff quina tabarra ara que ho llegeixo, perdó s'havia instalat en mi per uns moments la síndrome del polític frenètic. wink


Antiblavers, Irreductibles..

Desconnectat

 

#13 30-11-2008 17:49:34

Re: Un xicotet qüestionari

Hem sortit de la UVI? jo diria que no, ara estem pitjors que abans, per que abans estavem en una dictadura, ara quasi el mateix però amb la màscara de "democràcia", la gent viu apartada de la política sense importar-li un pito el que li estan fent. hmm


http://img396.imageshack.us/img396/3967/getattachment1ot4.jpg

"La teua terra i tu sou u mateix, si la terra mor, has mort tu també."

Desconnectat

 

#14 30-11-2008 18:16:18

PALAMOS
Membre

Re: Un xicotet qüestionari

Si,si, en aquest sentit si que estem malament per això parlava de la culpa de cadascú en la seva motivació per dfefensar el que es nostre. Jo dic que hem sortit de la uvi, per dos motius, perque l'anticatalanisme d'ara al menys no et porta a la forca ni al garrot vil i perque en la conciència de mitja espanya queda clar q cal acceptar l'existència de altres nacions.

per aixo dic q no son els pitjors moments, perque la història dona moltes voltes i aquesta no 'es de campana.


Antiblavers, Irreductibles..

Desconnectat

 

#15 01-12-2008 00:03:47

Re: Un xicotet qüestionari

Dels 3 vots que tenien els valencians, 1 va ser cap als Trastamara, 1 per a Jaume d'Urgell i l'altre es va abstindre o no va acudir, això tinc entès jo.


http://img396.imageshack.us/img396/3967/getattachment1ot4.jpg

"La teua terra i tu sou u mateix, si la terra mor, has mort tu també."

Desconnectat

 

#16 01-12-2008 16:40:32

Tombatossals
Membre

Re: Un xicotet qüestionari

No estic segur, però pot ser que altre representant valencià fora el propi germà de Sant Vicent Ferrer? És que fa molt que meu van contar i a mi em sona aixó.

PD: No pensava que ficar a Sant Vicent Ferrer en la llista portaria tanta polemica.

Última edició per Tombatossals (01-12-2008 16:42:15)


"Assumiràs la veu d'un poble,
i serà la veu del teu poble,
i seràs, per a sempre, poble."

Desconnectat

 

#17 01-12-2008 19:20:56

Re: Un xicotet qüestionari

Era un jutge o un advocat de l'època, no recorde, i si, si que es va abstindre. Però per no se quin rotllo, Aragó tenia dret a més vots, per que no es tractava de vots per regne, si no de que els nobles més importants de la Corona votaven, donava igual si eren del Regne de València, Principat de Catalunya o Aragó.


http://img396.imageshack.us/img396/3967/getattachment1ot4.jpg

"La teua terra i tu sou u mateix, si la terra mor, has mort tu també."

Desconnectat

 

#18 01-12-2008 19:23:24

PALAMOS
Membre

Re: Un xicotet qüestionari

Quina delícia nois, quins debats més oberts, fonamentats i amb ànim de contrastar diverses fonts. Dic això pq després de que em banejèssin desde tots els ordinadors que uso per mirar VF, allà apart de violència per la cara nomès es parla de "vixca les tarongas valensianas" o gilipollades d'aquestes o bé de temàtica d'extermini de lo català! crec que fins Adolf Hitler li veuria poc suc a aquelles converses!!


Antiblavers, Irreductibles..

Desconnectat

 

#19 01-12-2008 20:26:29

almogaver
Membre

Re: Un xicotet qüestionari

Websmaster, no soc del Principat, soc del País Valencià i de la Plana Baixa, em resulta del tot impossible l'haver-m'en de possar en la mentalitat de l'època, però potser i no deixe de reconéixer, què les coses foren d'aquesta guisa, però no per això canvie l'opinió al respecte, tot i pensant en la mentalitat actual, el fet de clavar-me'n amb l'església?, que no pas crec haja estat tant greu, és per raons què no venen a conte en aquests moments, però estan més què raonades.
Si pot ser l'opció dels trastàmara fós l'opció menys dolenta, al igual què no es pot negar les virtuts dels reis que accediren el tró, però si tanmateix de la desaparició del nostre casal antic i fundador de Barcelona.
El fet de predicar en Català no significa què foren nobles les seves accions, i no per això ser un sant, ni tampoc el mitificar-lo d'aquesta manera.
També haig de dir què, en cap moment m'he posat en la gent què hi puga creure, ja què pens no he ofés la fe que cadascú puga tenir.
Però bo el comentar aquestes coses no són més que opinions personals, i aquí el que és tracta és de debatre i intercanviar opinions, imagine!, no?.

Desconnectat

 

#20 01-12-2008 22:51:37

Re: Un xicotet qüestionari

Almogaver, el nostre passat es el nostre passat, i si, es tan odiós com qualsevol altre passat de qualsevol altre país, però culpar  a una persona només (que tan sols era un predicador) de la mentalitat d'aquella època es com aquell que culpa a un àrab (o a tots) del que fa Al'Qaeda, o com qui culpa a un (o tots) jueu del que fa l'exercit israelià.

Personalment crec que no s'ha de burlar de les persones que creuen en Deu (que es diferent de creure en l'església), i a la gent que creu en l'església, se l'ha de fer reflexionar.


http://img396.imageshack.us/img396/3967/getattachment1ot4.jpg

"La teua terra i tu sou u mateix, si la terra mor, has mort tu també."

Desconnectat

 

Peu del fòrum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB

Creative Commons License © 2004-2011 Antiblavers.org i altres contribuïdors | visites
Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons, tret d'on s'indique el contrari.
Funcionant gràcies a PmWiki, PunBB, Coppermine, PHP, MySQL, Apache i GNU/Linux.