#1 28-04-2008 09:50:21

LarsenAlacant
Membre

El valencià és futur, segona setmana, 70 mil persones

No cabia ni una agulla als Jardins d’Aiora, les entrades a Sollana col·lapsades, Benicàssim supera  totes les xifres anteriors de la Plana Alta i Baixa, i Xixona supera la xifra d’assistents a la Trobada de l’Alacantí de l’any passat. Escola Valenciana-Federació d’Associacions per la Llengua havia anunciat divendres que esperava  una alta xifra de participació a les quatre Trobades previstes per a hui diumenge, però l’assistència ha desbordat tota previsió: més de 70.000 persones a les 4 Trobades. Divendres a Sollana, La Gira va reunir prop de 2000 persones,


“Hui és una data històrica, la llengua ja no és cap conflicte, és la solució.  València, Sollana, Benicàssim i Xixona han desbordat totes les nostres previsions. Més de 70.000 persones han eixit hui al carrer, amb un missatge clar i contundent: El Valencià és Futur. En dos caps de setmana 100.000 persones han vingut a les Trobades per demanar més valencià a l’ensenyament i a la societat. Escola Valenciana vol portar els missatge d’aquests milers de valencians i valencianes al president de la Generalitat,  volem explicar-li que el valencià és futur, i que cal començar, després de 25 anys de la Llei d’Ús i Ensenyament del valencià, a treballar conjuntament. ”.  Aquestes han estat les declaracions de Diego Gómez, president d’Escola Valenciana, després d’haver estat present primer a la Trobada de Sollana i després a la de Benicàssim. Gómez, ha destacat també l’important “augment de persones nouvingudes a les Trobades, que acompanyen els seus fills a la Festa per la Llengua i que s’adonen que el valencià és una de les principals eines d’integració”.

A València ciutat la Trobada ha recordat a la que es va celebrar fa dos anys al passeig marítim, i que va ser una de les més multitudinàries dels darrers 10 anys. Més de 20.000 persones han abarrotat el jardins d’Aiora, lloc on s’ha realitzat la Trobada seguint la proposta de canviar de barri cada any. Una gran cercavila ha partit del carrer Manuel Candela fins a arribar als jardins. Fins a 54 centres hi ha participat, i han organitzat 78 tallers adreçats als alumnes d’infantil i primària. Fins a la Trobada s’hi han acostat diferents personalitats, com ara el rector de la Universitat de València, Francisco Tomàs,  Carmen Alborch, Enric Morera, Glòria Marcos, els representants sindicals Manolo Picó (CCOOPV) i Vicent Mauri (Intersindical Valenciana) o Carme Molina (Fapa València), entre d’altres. L’actuació del grup Trobada ha posat punt i final a set hores de música, teatre, tallers, reivindicació i cultura popular.

A Benicàssim, Natxo Badenes, president del Col·lectiu en defensa de la Llengua i la Cultura de Castelló ha afirmat que “aquesta Trobada ha batut tots els registres anteriors de participació, el moviment d’Escola Valenciana està creixent a les nostres comarques, més de 20.000 persones han vingut hui a Benicàssim per cridar que volem més valencià”. A aquesta Trobada han participat 71 escoles i 18 associacions que han organitzat més de 100 tallers. Una gran cercavila ha partit de la Plaça de les Corts Valencianes encapçalada pels gegants i cabuts de Benicàssim, Castelló i Borriana, acompanyats per la Nova Muixeranga d’Algemesí. Els parlaments han seguit a la Cercavila, on també ha participat l’alcalde de Benicàssim i diputat  Francesc Colomer. També hi han estat present el diputat Josep maria Panyella , la vicerectora de la UJI Margarita Porcar i l’alcalde de l’Alcora.

Sollana ha estat la Trobada més multitudinària, més de 25.000 persones han acudit a la crida de les Coordinadora d’Escoles en Valencià de la Ribera. Més de 100 tallers organitzats per 98 centres, tot ells presents a la Cercavila inicial. Abans d’acabar s’ha celebrat un emotiu homenatge al cantautor Paco Muñoz, on han participat, entre altres, Feliu Ventura i Pep Gimeno el Botifarra. Dotzenes de regidors i alcaldes s’han acostat fins a la Trobada de Sollana.

Hui les Trobades s’han celebrat al llarg del País Valencià. També les comarques de l’Alacantí han celebrat la seua Trobada a Xixona. Més de 5000 persones han gaudit del 50 tallers organitzats per 20 centres d’ensenyament en valencià.  El grup de Cors i Danses de Xixona, els Tabaleters i Dolçainers del poble i el grup Xip,Xap han posat el ritme a aquesta jornada pel valencià.  Entre d’altres, hi ha estat present el rector en funcions de la Universitat d’Alacant Manuel Palomero.

A més, aquest cap de setmana també s’han celebrat dos concerts de La Gira-Festival Itinerant de Música en Valencià. A Sollana prop de 2000 persones van gaudir divendres de la música de La Gossa Sorda, Bajoqueta Rock, The Skartats i Anguiles de Camal. A Benicàssim, l’espectacular concert ofert per Miquel Gil i l’Orquesta Àrab de Barcelona va reunir 500 persones al teatre municipal.

El lema de les Trobades 2008 és El Valencià és Futur. Una frase contundent que està present als 20.000 cartells i les 60.000 samarretes que distribuïdes en motiu de les 19 Trobades que se celebren enguany a les nostres comarques.

El 2008 les Trobades acompleixen 23 anys i miren cap al futur en un any de commemoracions històriques, d’una banda el 800 aniversari del naixement del rei Jaume I i, de l’altra, la celebració dels 25 anys de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià.

Amb el lema El valencià és futur, Escola Valenciana aposta per un missatge en positiu i efectua una declaració d’intencions, convençuts que l’aposta de l’entitat per promoure la nostra llengua en diversos àmbits està donant el seus fruits en la normalització lingüística i cultural del País Valencià.


"La sang del meu esperit és la llengua i la meua pàtria arreu on és parlada." Acció Valenciana, 1931

Desconnectat

 

Peu del fòrum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB

Creative Commons License © 2004-2011 Antiblavers.org i altres contribuïdors | visites
Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons, tret d'on s'indique el contrari.
Funcionant gràcies a PmWiki, PunBB, Coppermine, PHP, MySQL, Apache i GNU/Linux.