Declaració de la Intersindical Valenciana davant del 25 d'abril
Intersindical Valenciana reclama un major autogovern i participarà en la manifestació convocada a Alacant
Intersindical Valenciana reivindica, en aquesta data tan assenyalada, el ple exercici de l'autogovern del País Valencià i la superació de l'actual marc autonòmic per donar un pas més en el procés de la descentralització política i administrativa actual que permeta a les Institucions valencianes decidir i aplicar polítiques públiques pròpies i avançar en el reconeixement d'un Estat plurinacional, pluricultural i plurilingüístic. També reivindica la presència directa de les institucions valencianes en els diversos organismes i institucions generals i centrals de l'Estat espanyol per poder participar en la presa de decisions en aquells assumptes sobre els quals es tinguen competències o ens afecten.
Per altra part, considera que calen polítiques que suponen una millora dels interessos econòmics i sociopolítics de les treballadores i treballadors i del conjunt de la ciutadania i la millora de les condicions de vida i treball en la perspectiva d'arribar a un model de societat més just; També reclama l'establiment d'un Marc Valencià de Relacions Laborals i la plena normalització de l'ús del valencià, des de la unitat lingüística amb la resta de territoris catalanoparlants i l’elaboració de la Carta dels Drets Socials de la ciutadania valenciana prevista en l’actual estatut però que encara no s’ha desplegat.
Intersindical Valenciana critica que el País Valencià siga l’autonomia més endeutada de l'Estat Espanyol perquè la gestió econòmica de la Generalitat Valenciana ha consistit a fer inversions aparador, faraòniques, és a dir, fabuloses inversions en fastuosos projectes que han concentrat molts recursos públics, mancats de viabilitat i d'un autèntic ús social, elitistes, que no busquen la consolidació d'un sector de l'activitat econòmica del País i en mans d'un empelt d'interessos especulatius i polítics.
En el nostre País, el sector de la construcció ha crescut més que en qualsevol altra banda de l'Estat i d'Europa al recer d'una llei urbanística que està en la picota en la Unió Europea. La depredació i l'especulació urbanística ha sigut tal que hi ha poques ciutats en el nostre País que no hagen doblat el metres quadrats de superfícies construïdes. Aquest fenomen ha generat que pel que fa al consum d'aigua, energia, manteniment d'infraestructures, etc ens hagem endinsat en el cul de sac de la insostenibilitat més evident i més nefasta. Ara, amb la seua crisi, moltes treballadores i treballadors, molts d'ells nouvinguts, poden perdre el seu lloc de treball degut a una política basada en l'especulació.
Quant a la nostra llengua, el nivell de normalització assolit s'ha estancat i ara recula perquè políticament no s'ha exigit mai el seu coneixement i el seu ús fora de l'àmbit educatiu. Tot i així, també en aquest àmbit, en l'educatiu, l'administració està aplicant estratègies concretes per fer desistir els alumnes i les famílies que han decidit l'ensenyament en valencià i que descobrixen que no està totalment garantit en tot el sistema. Exigim un ús social del valencià i que aquest siga requisit indispensable per a l'administració pública valenciana.
El govern valencià pretén tallar les emissions de la TV3 al nostre país. Ja ho ha fet amb el repetidor de la Carrasqueta i continua pressionant per fer-ho amb la resta. Nosaltres ens oposem i donen el nostre total suport a Acció Cultural del País Valencià. Amb aquesta mesura i el control dels mitjans de comunicació públics, Ràdio 9 i Televisió Valenciana, es pretén limitar la pluralitat informativa i la llibertat d'expressió al nostre país. Per aquest motiu, Intersindical Valenciana reclama la creació d'un Consell Audiovisual Valencià i una RTVV pública, de qualitat i en valencià.
Per acabar, Intersindical Valenciana participarà en nombrosos actes unitaris que s’han convocat arreu del país, i en especial en la manifestació del proper 26 d’abril a la ciutat d’Alacant.
València, 24 d'abril de 2008