#1 24-03-2008 14:31:19

amunt
Membre

A Castella, poques cues, pocs peatges

TANTXTANT
A Castella, poques cues, pocs peatges
Modest Guinjoan Josep Maria Llaurador


D'acord amb la darrera estimació de les balances fiscals de la Fundació Josep Irla, les dues Castelles de l'Estat tenen superàvit fiscal, del 10,2% del PIB l'una i del 12,5% l'altra. Castella i Lleó, per exemple, que és l'onzena regió espanyola en PIB per habitant, escala fins a ocupar la cinquena plaça en termes de renda disponible, també per habitant. Catalunya, la quarta en PIB, queda degradada a la novena posició en termes de renda. O sigui, en aquesta comparació, produïm més per acabar tenint menys que els que produeixen menys que nosaltres. Res de nou sobre com ens tracta l'Estat... i ens deixem tractar.

Fa pocs dies un titular d'aquest diari deia: "Madrid, líder en tot", i pocs dies després un altre: "A la cua en autovies", per referir-se al fet que només el 6% de les que s'estan fent actualment són a Catalunya. Doncs completem-ho una mica amb les autovies que ja estan fetes, que anirà bé per a un país que està acostumat a pagar peatges -tot i que, curiosament, encara no n'estigui tip.

El 2006 Castella-la Manxa tenia 74 quilòmetres d'autovia per cada 100.000 habitants, Castella i Lleó en tenia 50, mentre que a Catalunya en teníem 5, l'última regió espanyola. A Madrid en tenien 10. ¿Que la ràtio també s'ha de fer per dimensió de cada comunitat, perquè les Castelles són molt extenses i poc poblades? D'acord. Vet aquí els resultats: per cada 1.000 quilòmetres quadrats de superfície, Catalunya té 11,9 quilòmetres d'autovies, i som la penúltima regió de l'Estat. Castella-la Manxa en té 13, Castella i Lleó 18. I la primera regió, quina és? Doncs Madrid, amb 76 quilòmetres d'autovia per 1.000 quilòmetres quadrats!

Amb aquests registres, ¿no seria hora d'exigir que l'Estat desdoblés totes les carreteres nacionals que discorren per Catalunya?
www.avui.cat

Desconnectat

 

Peu del fòrum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB

Creative Commons License © 2004-2011 Antiblavers.org i altres contribuïdors | visites
Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons, tret d'on s'indique el contrari.
Funcionant gràcies a PmWiki, PunBB, Coppermine, PHP, MySQL, Apache i GNU/Linux.