#1 15-03-2007 12:25:42

grixa
Membre

Sant Pere Pasqual

Ja fa temps que veig que una de les argumentacions clàssiques blaveres és sobre Sant Pere Pasqual.

L'argumentació que ells utilitzen és la següent: si Sant Pere Pasqual nasqué el 1227 a València (abans de l'arribada de Jaume I el 1238), com pot ser que haguera escrit en valencià?

La resposta més immediata a aquesta pregunta és: i com pot ser que també escriguera en castellà?

Aquesta qüestió ja va ser tractada per Jaume Riera i Sans en la conferència pronunciada el 20 de gener de 1984 al Saló d’Actes de la Facultat de Filologia de la Universitat de València, dins el “I Cicle de Conferències de Llengua i Literatura Catalanes”: http://www.lluisvives.com/servlet/Sirve … 000006.htm

Aquest suposat sant, hauria nascut a València el 1227 i hauria mort a Granada el 1300. També hauria sigut Bisbe de Jaén i se li atribueixen obres escrites en català com el Llibre del Bisbe de Jaén (o Bíblia Parva), la Disputa del Bisbe de Jaén contra los jueus, el Llibre de Gamaliel, les sis Històries i Contemplacions; i la Destrucció de Jerusalem.

De totes les obres que se li atribueixen, no n'hi ha cap en que es puga afirmar taxativament que ell en fou l'autor. A més, tampoc es pot afirmar categòricament que el bisbe de Jaén i ell foren la mateixa persona.

La conclusió a la que arriba Jaume Riera és que aquest personatge és una invenció d'un mercedari (de l'orde de la Mercè) impostor que vers l’any 1675 falsificà la portadella d’un exemplar.

Potser es podria ampliar la secció de "contraargumentacions" del web d'antiblavers i afegir aquest i altres autors que els blavers tant utilitzen per a justificar-se.


------------------------------------------------------------------------------------------------------
Per l'oficialitat del català a la Franja de Ponent i la Catalunya del Nord.
Per l'oficialitat del català a la Unió Europea.

Desconnectat

 

Peu del fòrum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB

Creative Commons License © 2004-2011 Antiblavers.org i altres contribuïdors | visites
Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons, tret d'on s'indique el contrari.
Funcionant gràcies a PmWiki, PunBB, Coppermine, PHP, MySQL, Apache i GNU/Linux.