#1 18-12-2006 15:25:42

el jonc
Membre

El Cabanyal en el punt de mira

Vilanova del Grau, Poble Nou de la Mar, el  Grau  i el Cabanyal com diem ara (els districtes marítims), annexionats a la ciutat de València en 1897 són l'exemple més viu i interessant de la formació de València com un entramat de pobles. No és la meua intenció d'escriure la història des dels seus origens, perque d'això ja n'existeix informació, m'hi dedicaré a reflexionar i a dir la meua tot seguit.

El Cabanyal, és a hores d'ara pese al qui li pese, un microcosmos autosuficient que els seus origens es poden remuntar als privilegis atorgats als pescadors pel rei en Jaume I, un poble, que encara perdura, amb formes intenses de sociabilitat que s'han manifestat en el llenguatge, de costums singulars, la vida que albira a les seus pròpies manifestacions festives, les reunions dels casinos i tavernes fins a la mateixa trama urbana amb cases petites firmement alineiades d'una particular i singular arquitectura modernista i racionalista que encara, amb el pas del temps, romanen avui en dia.

El Cabanyal ha necessitat lluitar per a sobreviure. Primer, per constituir-se com a poble autonom  a continuació, ha estat una lluita contra el mar; després, contra la voracitat de la ciutat i posteriorment contra l'abandó, la marginació, la inèrcia, i els interessos especulatius; una lluita contra una determinada manera de veure la societat actual per part dels poders polítics econòmics, i contra el seu mètode per a adjudicar papers secundaris als barris perifèrics. Però el Cabanyal  mai ha perdut la personalitat que li va donar origen. Personalitat molt diferenciada que intenta mantindre, coste el que coste, amb l'existència d'un fort i arrelat component associatiu i amb l'interés i l'orgull que tenen molts dels seus habitants per conèixer els secrets de la seua història. La seua importància s'ha posat de manifest després d'haver tret a la llum el seu passat històric i haver mostrat la seua (la meua) infrangible decisió de no renunciar a ell. Al cap i a la fi això no és més que un dret bàsic, no?.

Per als que encara no estiguen informats, quina és la seua amenaça?, què és el que es preten?. El Cabanyal, barri declarat a l'any 1993 pel govern valencià, com a Bé d'Interès Turístic, es projecta, per decisió de l'ajuntament de València, perllongar l'avinguda Blasco Ibáñez travessant el barri fins a la mar per un costat i la construcció del bulevar de Sant Pere conformant una creu que destruiria per complet el barri, on es construirien a les vores d'aquestes grans avingudes habitatges de major alçada que els actuals i probablement inaccessibles per a la majoria dels inmortals.

Què suposaria tot açò?, posaré exemples i a mode de resum; la desaparació de bona part del teixit social, desplaçament forçós (en la majoria dels casos) de la població ja que mai els reallojarien de nou al seu barri (les indemnitzacions estan per davall, un 50%, del preu de mercat d'habitatge), desarrelament social per part dels afectats (traduit en un trauma social i dolorós i inadmissible sobretot per a la gent gran), equilibri alterat (els que  queden al barri, em refereixo als no afeccionats i que pertanyen a col.lectius més desfavorits, es trobaran marginalitzats respecte als nouvinguts de bona nòmina), la població afeccionada participa en el procés del projecte urbanístic des del principi (cosa que no ocorreix així, el govern municipal fa oïdes sordes practicant el despotisme i el no-diàleg permanent cap als tècnics, experts i sobretot als afectats que amb tot, pot conduir a conseqüències de desconfiança davant les nostres institucions), la destrucció esborra d'una manera irreversible part important del nostre patrimoni, aquesta mena d'obres sol acabar per separar, dividir real i simbòlicament l'espai transitable…

Aquest Pla, té un error bàsic en el que molts dels ciutadants cauen partint de la degradació del barri que arrossega des de fa molt anys (cal donar les gràcies als diferents partits que ens han governat i governen com a màxims responsables de menyspreable situació). Partint d'aquesta premissa les intervencions urbanístiques resoldrien els problemes socials com els col.lectius de rendes baixes, l'atur i el tràfic de drogues. NO! L'únic que realment proposa el pla de perllongació és desplaçar als pobres, jubilats, aturats i traficants a d'altres indrets de la ciutat. No ofereixen solucions a aquests problemes, sinó simplement els canvia de lloc.

El barri on vaig nèixer, on els meus ulls retingueren per primera vegada l'essència d'un poble treballador i familiar, la memòria explicada i testimoniada per la família i amics, els que són i els que em van deixar fan que em senta orgullós de pertanyer-hi.

No ho sé com acabarà tot açò, però crec és un cas (com tants d'altres que dissortadament s'han produit i es produiran) on la participació social, els moviments ciutadans que sumant dignitat i lluita podem plantar cara als ocupants i botiflers que campen a la nostra ciutat i País.

Eixa és la lliçó que encara s'està escrivint…

Última edició per el jonc (19-12-2006 14:54:07)


"Una llar sense llibres és com un cos sense ànima." M.T. Ciceró

Desconnectat

 

#2 19-12-2006 00:24:16

Re: El Cabanyal en el punt de mira

Jonc et corregisc: No és lecció, és lliçó.

La prolongació de l'Avinguda Blasco Ibañez cap al mar és un projecte pensat pels cotxes, no pels vianants.
La planificació no sostenible té com a principi, que si no és amb cotxe, un lloc no és accessible.
Per les platges de la ciutat de València, la solució d'accessibilitat no passa per obrir nous carrers.

L'accesssibilitat s'aconsegueix millorant el transport públic -no sé quantes línies de bus arriben, segurament, el metro no hi arriba, el tramvia no és suficient-.

Per suposat s'ha de potenciar l'arribada de carrils bici a les platges. Les bicicletes han de tindre uns aparcaments dignes i en llocs on es puguen vigilar per les patrulles de guàrdia urbana.

En cas de que els automobilistes vulguen anar a la platja, s'han de fer els aparcaments de cotxes subterranis i a una distància a les platges suficient com per que passen desapercebuts. Per suposat, jo sóc de l'opinió que els aparcaments han de ser públics i de preu alt, perquè no es vegen col·lapsats el primer dia de funcionament.

Per tot el que comenta el Jonc, em sembla que les adminstracions volen fer una operació immobiliària gegantina que destruïrà l'esperit dels barris on es desenvoluparan. Això és difícil de parar per causa del poder de les empreses immobiliàries. De tota manera si hi ha iniciatives digitals per fer-ho, et pregue Jonc que ens ho digues.


----------------------------------------------------------------------------------------------
Porta dels Països Catalans a Salses

http://img208.imageshack.us/img208/8452/ratpenatjohnnyborinottayu1.gif

Desconnectat

 

#3 19-12-2006 14:57:28

el jonc
Membre

Re: El Cabanyal en el punt de mira

Moltes gràcies amic per la correcció feta i sobretot pel teu anàlisi clarificador i encertat de les intencions macabres i terroristes d’aquests responsables polítics enemics dels nostre estimat País.

Per altra banda, m’agradaria fer unes preguntes que supose que n’hi haurà gent que se les farà  o que en algun moment determinat se les ha fet al voltant d’aquest assumpte i que intentaré respondre-les alhora per conèixer una mica més com es troba al llarg d’aquests deu anys de lluita ciutadana organitzada.

Com deia adés, fa més de deu anys que el barri del Cabanyal lluita per defensar-se dels plans municipals de reforma i demolició, aleshores, què és pretén l’Ajuntament de València?, en quina fase es troba la lluita ara en aquests moments?, doncs el Pla de Protecció i Reforma interior (PEPRI) del Cabanyal és un projecte municipal que “suposadament” pretén rehabilitar el barri. En la pràctica, el seu objectiu és més visible és el de continuar l’Avgda. de Blasco Ibáñez fent-la passar a través del barri fins a desembocar en la platja, obrint, doncs, un nou accés al trànsit rodat. La perllongació d’aquesta avinguda suposaria, com he dit a l’inici del fil, la ruptura de la trama urbanística del Cabanyal que restaria dividit en dues transversalment, a més de la destrucció de 1.651 habitatges, amb la consegüent expropació i expulsió dels seus veïns. Fa anys que els seus veïns organitzats, principalment en una Plataforma, duen als tribunals aquest desafortunat cas i en aquests moments està admés a tràmit en el Tribunal Suprem a l’espera del judici.

Un antic barri de pescadors en el qual es barreja l’arquitectura modernista i racionalista despertant l’admiració dels visitants, perquè no hauria d’estar protegit?, doncs el Cabanyal va ser declarat Bé d’Interès Cultural al maig de 1993, seguint la recomanació dels informes dels Departament d’Història de l’Art de la Universitat de València, el Consell Valencià de Cultura (CVC) i la Universitat Politècnica de València. Suposadament, aquest és el major grau de protecció que es pot atorgar a un conjunt històric en la Generalitat Valenciana, per aquest motiu el macabre i terrorista projecte municipal du l’eufemístic nom de “Pla de Protecció i Reforma Interior”. Per afegir finalment que un grau similar de protecció la té el casc antic de la ciutat de València.


"Una llar sense llibres és com un cos sense ànima." M.T. Ciceró

Desconnectat

 

#4 19-12-2006 15:32:02

el jonc
Membre

Re: El Cabanyal en el punt de mira

D’una manera organitzada i coordinada els habitants del Cabanyal s’agrupen en la Plataforma Salvem el Cabanyal on s’aprecia una mentalitat molt pràctica i realista de la situació: per a protegir el barri es proposen alternatives, se suggereixen maneres de revaloritzar espais en desús de manera que les plusvàlues generades que puguen finançar certes actuacions municipals, etc…

La Plataforma té els seus objectius molt clars el primer i principal es reivindicar la rehabilitació del seu conjunt. Després de deu anys de lluita es manté una assemblea permanent que reuneix totes les setmanes a unes trenta persones i en la qual s’aborden tots els temes que els/ens afecten. En definitiva, és una organització assembleària s’escolten tota mena d’opinions (ho puc dir com a testimoni a les vegades que he sigut present), des de les més realistes a les més radicals i que es duen a la pràctica les que major consens han generat, procurant això sí, no perdre la vista en el seu objectiu principal.

Com pressiona l’Administració als veïns del Cabanyal?
L’estratègia de l’Ajuntament per a empènyer als veïns a abandonar les seues cases és la de permetre la deterioració del barri: no hi ha inversió pública, permeten que s’establisquen els traficants de drogues i per tant es venga droga, deixen que la brutícia i la violència s’estenga, etc… És un procés de degradació molt conegut que s’empra sistemàticament en aquests casos, com també podria ser el cas de ciutat vella a Barcelona. A més, l’amenaça constant de demolició no només produïx l’efecte psicològic de manca de futur, sinó que dissuadeix a la gent d’invertir a rehabilitar uns habitatges que tal vegada tinguen els dies contats.

Per acabar la pròpia Plataforma organitza la iniciativa de joves i no tan joves a participar annualment al “Cabanyal Portes Obertes” projecte que sorgeix del col•lectiu d’artistes que resideixen i tenen els seus tallers en el Cabanyal, com a contribució a la lluita de la Plataforma des de l’àmbit de l’art amb uns objectius clarament definits: servir d’altaveu als problemes del barri tractant a que arriben a un major nombre de persones possible i generar una imatge capaç de mostrar la veritable complexitat i gravetat d’aquesta situació, contrarestant els intents de silenciament de les autoritats locals i la instrumentalització dels mitjans de comunicació que per desgràcia estem acostumats i per altre costat encoratja a la gent del barri a participar-hi, reforçant els seus sentiments identitaris i generant cert orgull de pertanyer-hi, cosa fonamental després de tants anys d’oblit per part d’unes administracions públiques que han abandonat als seus veïns a la seua sort. El balanç, a la fi es prou positiu i us anime a tots a recolçar i lluitar per un barri que vol continuar vivint.

Existeixen un parell de llibres sobre la història del Cabanyal de l’autor Antonio Sanchis Pallarés, si voleu més informació al respecte m’ho digueu.

L’adreça electrònica de la Plataforma és www.cabanyal.com

Espere amic República+independència haver-te contestat i espere també que a la resta de forers, visitants i curiosos us servisca per tenir-ne més informació al respecte a la maniobra denigrant i terrorista dels polítics que ocupen actualment els màxims organs de poder valencians.

Última edició per el jonc (19-12-2006 15:58:06)


"Una llar sense llibres és com un cos sense ànima." M.T. Ciceró

Desconnectat

 

Peu del fòrum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB

Creative Commons License © 2004-2011 Antiblavers.org i altres contribuïdors | visites
Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons, tret d'on s'indique el contrari.
Funcionant gràcies a PmWiki, PunBB, Coppermine, PHP, MySQL, Apache i GNU/Linux.