#1 13-02-2011 17:35:52

senderi
Membre

Lectures on line sobre llengua, país i blaverisme

Em sembla interessant donar a conèixer com més informació millor i a l'abast de tothom.

Per una part, trobem un llibre d'ERPV que es presentà  aquest divendres 11-02-11 a Algemesí. Se'n diu "D'un país que ja anem fent", i es una suma d'una breu història de la transició valenciana (amb el blaverisme, lluita de símbols, blocs enfrontats,etc), un repàs (crític i sucòs) de les opcions polítiques que es presenten a les eleccions de maig i, lògicament, d'una formulació dels postulats ideològics i nacionals d'Esquerra.
Es llegeix bastant bé, tot i l'evident retòrica partidista que hi regalima.
Aquí el teniu sencer, en pdf:

http://locals.esquerra.cat/documents//d … fent-1.pdf


Per altra banda, el dia 02-02-11 es va fer la presentació a la universitat d'Alacant del llibre: " La revernacularització del valencià a la ciutat d’Alacant", interessant estudi que "recull les actes d’una jornada científica que analitza les possibilitats de revitalització familiar de la llengua catalana a la ciutat d’Alacant. S’hi apleguen experiències d’altres comunitats de parla semblants (l’irlandòfona, la bascòfona de Vitòria i la catalanòfona de la Catalunya del Nord) a fi d’obtenir-ne la lliçó corresponent de cara a una aplicació al cas alacantí, que és estudiat d’acord amb una enquesta passada als centres educatius de “línia en valencià” de la ciutat i comentat àmpliament per sociolingüistes i educadors."

No oblidem que la ciutat d'Alacant n'és un dels punts dels Països Catalans on la llengua catalana roman en més perill. És una publicació de l'IEC i aquí està:

http://www.demolinguistica.cat/arxiu/we … INT%29.pdf


Espero que us agradi. wink

Desconnectat

 

#2 13-02-2011 19:15:07

Webmestre
Administrador

Re: Lectures on line sobre llengua, país i blaverisme

Gràcies pels documents, senderi, els llegirem amb calma.

Tinc problemes per a accedir al segon document, comprova si et plau si l'enllaç és correcte.

Desconnectat

 

#3 13-02-2011 20:42:21

senderi
Membre

Re: Lectures on line sobre llengua, país i blaverisme

A mi sí que se'm càrrega bé el segon document, Webmestre.

En qualsevol cas, mira si et va millor descarregar-ho des d'aquesta altra pàgina, clicant on posa pdf:

http://blocs.iec.cat/cruscat/oficina-ce … -dalacant/

Desconnectat

 

#4 21-03-2011 19:53:46

senderi
Membre

Re: Lectures on line sobre llengua, país i blaverisme

Un parell més lectures sobre temes que s'escauen aquí:

Una no necessita presentació, tot un clàssic de'n Josep Guia:És molt senzill;digueu-li Catalunya, un lúcid assaig que, s'estigui més o menys d'acord, val la pena de llegir.

L'altre torna a tenir un caràcter més lingüístic i pedagògic, un informe sobre la situació de la llengua catalana(2005-2007), per a qui l'agradi conèixer com respira la nostra llengua a cada territori.

Desconnectat

 

#5 22-03-2011 00:38:44

Pendrach
Membre

Re: Lectures on line sobre llengua, país i blaverisme

Ja hem llegit aquests documents l'altre dia. Hehehehe. Són interessants!!! wink

Desconnectat

 

#6 22-03-2011 11:50:53

Toni_M
Membre

Re: Lectures on line sobre llengua, país i blaverisme

El primer me'l vaig baixar però encara no ho he llegit, gràcies per penjar el segon!

Desconnectat

 

#7 28-03-2011 21:56:23

Webmestre
Administrador

Re: Lectures on line sobre llengua, país i blaverisme

Gràcies per les teues aportacions, senderi.

M'he de llegir l'assaig de Josep Guia. El conec en la seua faceta d'investigador de literatura medieval, però no massa com a teòric polític.

M'he mirat el llibre per damunt, i tot i que diu coses interessants, cal reconèixer que peca de maximalista, potser derivat de la seua formació matemàtica. Dir als valencians directament que són catalans és una cosa que molt pocs valencians acceptaran.

Com digué Joan Fuster, poc abans de morir: Difícilment els valencians se sentiran catalans, si abans no se senten valencians.

Desconnectat

 

#8 29-03-2011 01:26:40

Pendrach
Membre

Re: Lectures on line sobre llengua, país i blaverisme

Per la meua ximpleria, per què no tindrem un polític catalanista, seriós i realista a qui no li interessa el terme Països Catalans i que defensa el País Valencià amb la filosofia de l'Antiga Corona d'Aragó? Sé que és impossible... hmm

Per l'altra banda, per la meua curiositat, segons un document que parla d'Alacant sobre la nostra llengua, a Euskal Herria molts bascos (sobretot alabesos) se senten bascos i no parlen en euskara ni tenen intenció de parlar-hi, igual que ocorre en la nostra terra. Fàcilment els bascos se sentiran bascos, si abans no se senten bascos neutral

Grans mercés per les aportacions, espere que n'hi haja més.

Última edició per Pendrach (29-03-2011 01:27:35)

Desconnectat

 

#9 30-03-2011 14:34:31

senderi
Membre

Re: Lectures on line sobre llengua, país i blaverisme

Quin lectors més prolífics tenim a antiblavers, he,he...

Gràcies a tots els que hi participeu i valoreu aquestes lectures.

Pel que fa al llibre d'en Guía, Webmestre, jo me'l vaig llegir fa un temps però ho recordo com un text interessant, una fugida endavant si es vol, però argumentada, un crit clamat al desert amb certa desesperació de com anava evolucionant tot el procès nacional al País Valencià. Jo destacaria uns punts interessants:

-Fa referència a uns quants textos històrics on es fa palesa la connacionalitat entre valencians i catalans.

-Acavar amb la qüestió de noms. Diu que s'havia d'haver sigut i s'ha de ser molt més ambiciós respecte a la condició identitaria al País Valencià; recorda que així com fa trenta anys, tothom anomenava "Rosselló" al que avui coneixem com a "Catalunya Nord", s'havia de fer un pas en aquest sentit en referència a "PPCC-Catalunya", que no deixava d'ésser, en essència, el mateix.

-Plantejament maximalista. Diu que si durant la transició s'hagués defensat el nom de "Catalunya" per a tot el conjunt, els "segadors" com a himne i el nom de la llengua com a "català" sense recances, avui  la CV es diria País valencià, el nom de "català" seria oficial i "la muixeranga" en seria l'himne. Vaja, un demanar 10 per a que et donin 7.

-Reclama molta més participació des del Principat en els afers valencians, com a part (perifèrica) que és aquesta de la nació catalana, i no tant acomplexament. Cítica obertament els partits catalans per la seva deixadesa.

-I una darrera reflexió que a mi em va semblar força interessant. Davant les veus que clamen que el catalanisme ha fracassat al PV, ell no considera l'antiga UPV (actual BLOC) com una opció  plenament "catalanista", i diu, gairebé textualment: "el dia que CiU es presenti amb les mateixes forces, de tot tipus, igual a la demarcació de Tarragona com a la de Castelló podrem mesurar l'empenta del catalanisme a les nostres terres".
Curiós, venint d'un home de pensament marxista-revolucionari(PSAN).

En fi, que crec que és una obra interessant, i il·lustrativa de com se les donaven al PV per aquells volts. Crec que la seva publicació coincidí en temps, o gairebé, amb la de J.F. Mira; " Sobre la nació dels valencians", de caire tercerviista.

Aniré posant més lectures, si voleu. També tinc pensat de posar una secció al meu blog sobre llibres i textos més generals sobre els PPCC (digitals o no). Aprofito per a convidar-vos a entrar si no teniu res millor a fer, sense cap pretensió per part meva, i dir-hi la vostra si voleu, per tal de millorrar i/o debatre.

Salutacions

Desconnectat

 

#10 30-03-2011 19:36:33

Webmestre
Administrador

Re: Lectures on line sobre llengua, país i blaverisme

Interessant el teu blog, senderi.

Si vas a obrir un apartat sobre lectures i llibres digitals, tens la nostra autorització per a agafar de la nostra web els que més t'agraden.

Per la nostra banda, esperem que si penges alguna cosa que ens interesse, també ens permetes posar-ho en la nostra secció de llibres digitals. OK?

Desconnectat

 

#11 30-03-2011 20:56:23

senderi
Membre

Re: Lectures on line sobre llengua, país i blaverisme

Mercès Webmestre, no tinc gaire temps per escriure però faig el que puc...

Per suposat que podeu emprar qualsevol text que considereu adient per a la web.    wink

Desconnectat

 

#12 09-05-2011 20:44:43

senderi
Membre

Re: Lectures on line sobre llengua, país i blaverisme

Deixo un parell més de títols, que em semblen interessants i adients a la temàtica de la web:

http://webs.racocatala.cat/eltalp/moragon.pdf



Es tracta d'un interessant estudi sobre el pancatalanisme present dins el valencianisme republicà i els lligams establerts entre ERC i les formacions valencianes afins a ella."El valencianisme i el fet dels Països Catalans (1930-1936)".

La nacionalitat catalana

Què dir de tot un clàssic d'Enric Prat de la Riba, que fou president de la Mancomunitat catalana i de la Lliga Regionalista i tot un referent del catalanisme clàssic de dretes, totalment majoritari fins el període republicà, i amb un discurs que no oblida allò que ell diu "la civilització o raça catalana", com un referent que entreveia un projecte común per a tot l'àmbit lingüístic.


Per cert, com vaig dir, he publicat al blog una entrada amb (de moment) una vintena de títols publicats a internet, per tal de tenir-los classificats i a l'abast de tothom que entri. L'enllaç de la "biblioteca" és aquest:

http://culturaipais.blogspot.com/2011/0 … alans.html

Espero que us agradi.   wink

Última edició per senderi (09-05-2011 20:57:30)

Desconnectat

 

#13 09-05-2011 23:15:56

Webmestre
Administrador

Re: Lectures on line sobre llengua, país i blaverisme

La nacionalitat catalana és tot un clàssic, i l'edició que has penjat, senderi, que sembla facsímil, tota una joia.

És un llibre clau per a entendre el nacionalisme de la nostra nació, sobre el qual s'han inspirat tots els altres teòrics, per així dir-ho.

Mereix, per tant, estar en la nostra secció de llibres digitals, i aviat el penjarem.

Moltes gràcies, senderi.

Desconnectat

 

#14 10-05-2011 00:25:15

Webmestre
Administrador

Re: Lectures on line sobre llengua, país i blaverisme

Ja està penjat.

Gràcies de nou, senderi.

Desconnectat

 

#15 10-05-2011 14:51:48

senderi
Membre

Re: Lectures on line sobre llengua, país i blaverisme

Me n'alegro que en treieu profit, Webmestre.

Quanta més difussió tinguin les obres interessant que parlen de la nostra nació, millor que millor.

Desconnectat

 

#16 10-05-2011 22:46:01

Webmestre
Administrador

Re: Lectures on line sobre llengua, país i blaverisme

Hui li he donat una ullada a la teua biblioteca virtual, i n'hi ha textos interessants. Si ens dónes permís, senderi, penjarem alguns a la nostra secció, bé de "Documents", bé de "llibres digitals".

Gràcies de bestreta.

Desconnectat

 

#17 11-05-2011 20:42:21

senderi
Membre

Re: Lectures on line sobre llengua, país i blaverisme

Cap problema, Webmestre. Ja t'ho vaig dir. Hi aniré afegint així pugui...

Desconnectat

 

#18 18-05-2011 00:37:43

Webmestre
Administrador

Re: Lectures on line sobre llengua, país i blaverisme

Ja he penjat de moment dos dels documents: Un que parla de Carles Salvador (personatge molt desconegut a casa nostra), i altre que parla del culte a sant Jordi a l'antiga Corona d'Aragó (on per cert, he descobert que sant Jordi també s'aparegué en la conquesta de Mallorca, no sols a la batalla del Puig).

De nou, gràcies, senderi.

Desconnectat

 

#19 07-08-2011 15:40:46

senderi
Membre

Re: Lectures on line sobre llengua, país i blaverisme

Bones a tothom...

En aquestes vacances he ampliat força els textos de la "biblioteca on line" de la que us vaig parlar (dins el meu blog). De moment he classificat els textos en 6 apartats: Lingüística/ Història/ Anàlisi política/ Biografies i altres/ valencianisme/ diversos.

Us deixo aquí uns quants textos de l'apartat "valencianisme" i l'enllaç de nou a la "biblioteca", per si voleu fer un volt (Webmestre, he iclogut també el llibre d'en Bayarri que teniu penjat aquí):


5. Valencianisme:

PSAN

"País Valencià, per què?" (J. Fuster)

"La polémica identidad de los valencianos" (UV)

Unió Valenciana

PNPV, AEPV, UPV

EUPV

"Nacionalisme al país Valencià des de la geopolítica" (UV)

PSV

"La República de les lletres; el somni trencat del nacionalisme valencià"

"Síntesi del criteri valencianista (1918) / Joventut Valencianista


"Un solo territorio y varias identidades, el trauma del nacionalismo valenciano" (UB)


"El perill català" (F. Bayarri)


"Declaració valencianista de 1918"


"Arxiu democràcia de la Universitat d'Alacant"


"Estratègies polítiques i identitat col·lectiva al País Valencià"


Biblioteca on line

Desconnectat

 

#20 14-08-2011 21:59:02

Webmestre
Administrador

Re: Lectures on line sobre llengua, país i blaverisme

Senderi, disculpa el retard a respondre't. Quan tinga més temps ja li donaré una ullada amb més calma al teu material digital.

Una vegada més, gràcies per compartir-lo amb nosaltres.

Desconnectat

 

Peu del fòrum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB

Creative Commons License © 2004-2011 Antiblavers.org i altres contribuïdors | visites
Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons, tret d'on s'indique el contrari.
Funcionant gràcies a PmWiki, PunBB, Coppermine, PHP, MySQL, Apache i GNU/Linux.