• Inici
  •  » Debat general
  •  » Situació social del sentiment catalanista al País Valencià

#1 27-09-2010 14:11:07

Situació social del sentiment catalanista al País Valencià

Bé, com ja sabeu darrerament el sentiment independentista al Principat està revifant, en el sentit que l'impacte mediàtic que està tenint és el més fort dels últims temps. La retallada de l'estatut ha fet que molta gent torni a sentir-se estafada per aquest estat, així com l'esclat de consultes sobiranistes arreu del país ha contagiat l'entusiasme popular per la independència.

Però crec que tenim un problema ben gros, atès que hi ha molta gent que quan pensa en la independència no pensa ni en el País Valencià ni en les illes. Tot s'ha de dir, aquesta sempre sol ser la gent que tampoc qüestiona el sistema político-econòmic o els que directament el defensen a peu i a cavall. Però el cas és que jo crec que hi ha gent que en la situació hipotètica d'una Catalunya independent, no hi trobaria a faltar el País Valencià. Fins i tot n'hi ha molts que sentencien: "és una batalla perduda". Jo no crec pas que sigui cap batalla perduda, crec que els catalans no hem de cedir ni un pam de terra als imperialistes i el País Valencià és un territori català; sentiria tant o més la pèrdua d'Eltx que la de Tarragona.

M'agradaria saber quina és la vostra opinió respecte a la situació social que viu el País Valencià actualment. Car la meva impressió és que encara no s'ha perdut tot, gràcies a gent com vosaltres per descomptat wink. Què en penseu?


Socialisme... o barbàrie...

http://www.estat-catala.cat/imatges/otegui_askatu/ppcc_eh.jpg
Països Catalans------Euskal Herria >Bi herri, borroka bat: INDEPENDENTZIA ETA SOZIALISMO!!

Desconnectat

 

#2 27-09-2010 15:50:11

Àlex1912
Membre

Re: Situació social del sentiment catalanista al País Valencià

A la meua ciutat (Sagunt) encara n´hi ha molt espanyolisme... tindries que llegir el nostre himne..
Ací tens una frase del nostre himne i mira... açò es una merda espanyolista aquesta frase...

"I DEMOSTRA QUE SER SAGUNTÍ
DEU VOLES ES SER ESPANYOL!

Mare meua... però jo soc optimista amb la nova generació (en la que jo estic) serem més independentistes.


Un poble, una llengua, dues accents i una senyera PPCC  //*\\
País Valencià lliure
http://img375.imageshack.us/img375/8350/senyera.jpg

Desconnectat

 

#3 27-09-2010 16:16:42

Webmestre
Administrador

Re: Situació social del sentiment catalanista al País Valencià

Primer de tot, amic <Roig_Català>, caldria reflexionar molt seriosament sobre si la independència del Principat és possible. Vaig obrir un fil al voltant de l'11 de setembre sobre això. Amb això no dic que no m'agradara ni que no estiga d'acord, però veig molts obstacles, i un molt difícil: Una hipotètica intervenció de l'exèrcit espanyol en cas de proclamació de la independència del Principat, que suposaria un bany de sang.

Responent a la pregunta que em fas, doncs com se sol dir, els partits se juguen fins al darrer minut. Jo personalment veig dos problemes:

1-L'espanyolisme passiu i acomodatici de molta gent. Vull dir, que no són espanyolistes actius però s'hi senten. Aquest estiu, en una festa popular, van tocar l'himne espanyol en una festa popular, i jo vaig preguntar als músics que per què ho tocaven. I no sabien respondre'm, o millor dit, tots em responien el mateix: "És la Marxa Reial". Crec que és un bon exemple del que dic.

2-El neoblaverisme, que és una tendència que afebleix el nacionalisme valencià, i que malgrat ser minoritari, com certes webs els donen una canxa desmesurada, sembla que són molts més dels que realment són.

Veig en canvi coses a favor:

1-Internet, malgrat la presència desmesurada del neoblaverisme en algunes webs, pot ser una eina preciosa per a explicar les coses.

2-El blaverisme cada volta està més arraconat, i l'augment de la violència els darrers anys crec que explica aquest sentiment de desesperació que tenen.

3-El PP valencià  (és a dir, la dreta valenciana) ha assumit la unitat de la llengua implícitament (AVL) i fins i tot la quatribarrada en alguns llocs fora de la ciutat de València i la seua àrea d'influència. Ja sé que això vist des del Principat pot ser considerat poc important, però això durant la transició era senzillament impensable.

4-Com ha dit el company Àlex, el futur són les noves generacions.

A banda d'això, crec que el PV i el Principat tenen un problema (i un repte) comú: Integrar els nouvinguts dels darrers 20 anys, que han suposat una onada migratòria tan important com la dels anys 50, 60 i 70 del passat segle.

En qualsevol cas, com va dir no sé qui: Tot està per fer, i tot es pot fer.

Desconnectat

 

#4 27-09-2010 17:24:03

Re: Situació social del sentiment catalanista al País Valencià

En primer lloc respecte a la hipotètica independència del Principat, crec que d'aquí no gaire ja no serà gens hipotètica, entenent per no gaire uns 10 o 20 anys com a màxim. Però potser és abans, realment no se sap cap a on pot derivar tot això i crec que pot passar qualsevol cosa. Òbviament per independència m'estic referint a la creació d'un nou estat de caire liberal, sóc del parer que la independència ha d'abastar un sentit molt més ampli que no pas el mer canvi de nacionalitat dels governants. Des del punt de vista institucional el PP fa pinta que guanyarà les properes eleccions estatals i això comportarà un creixement de l'independentisme, o com a mínim reforçarà el sentiment de rebuig vers l'estat espanyol. En relació al tema de la possible invasió militar, seria un suïcidi polític per als governants espanyols.

Quant al tema de la immigració crec que la situació és més complicada.

Per una banda tenim els pobles, on és més fàcil que els immigrants s'acabin sentint catalans en una o dues generacions, doncs és on el sentiment de catalanitat està més extès. Malauradament als pobles es concentra un gruix de gent molt més petit que no pas a les ciutats.

Però en segon terme tenim les ciutat, on la gran quantitat d'habitants (gran part d'origen espanyol) fa que el catalanisme sigui molt més reduit en termes comparatius; i els immigrants acaben per adoptar la llengua castellana i en una o dues generacions, sentir-se espanyols.

En ambdós casos el factor lingüístic és determinant, doncs és palès que una llengua no és només un simple codi comunicatiu, ans també representa de forma inherent una manera de viure, unes tradicions, una cultura al cap i a la fi. És per això que crec que una de les tasques que ens correspon és la d'acollir els immigrants amb la nostra llengua. És molt típic el cas en què (parlo del Principat, no sé si al PV passarà el mateix) la gent catalanoparlant s'adreça als immigrants en castellà. I penso, "quan un pakistanès arriba aquí, no sap parlar ni castellà ni català, per què el rebem amb una llengua que no ens és nostra? Potser pensem que el català és una llengua de segona, que és menys important? Crec que si aconseguim que tota aquesta onada d'immigrants sentin el català com a seu, haurem guanyat molt de terreny a l'espanyolisme.

Última edició per <Roig_Català> (27-09-2010 17:25:34)


Socialisme... o barbàrie...

http://www.estat-catala.cat/imatges/otegui_askatu/ppcc_eh.jpg
Països Catalans------Euskal Herria >Bi herri, borroka bat: INDEPENDENTZIA ETA SOZIALISMO!!

Desconnectat

 

#5 29-09-2010 00:10:24

HERETGE
Membre

Re: Situació social del sentiment catalanista al País Valencià

Baix el meu punt de vista, i sense ser qui mes sap d

Desconnectat

 

#6 29-09-2010 02:23:30

Re: Situació social del sentiment catalanista al País Valencià

Misèria entesa com a què? La situació de moltes treballadores i obreres al Principat ja és miserable, la misèria és molt relativa. Dins l'actual sistema socioeconòmic hi ha estudis que afirmen que seria possible (en el sentit que l'economia capitalista no s'esfondraria) una Catalunya independent.

Però sincerament no és gaire esperançador un futur estat propi amb la burgesia catalana arrelada al poder de forma perpètua; crec que hem de fer el possible per a foragitar del poder gentussa com en Millet o en Montull i les seves cares visibles: en Mas, en Pujol i companyia.


Socialisme... o barbàrie...

http://www.estat-catala.cat/imatges/otegui_askatu/ppcc_eh.jpg
Països Catalans------Euskal Herria >Bi herri, borroka bat: INDEPENDENTZIA ETA SOZIALISMO!!

Desconnectat

 

#7 29-09-2010 03:26:38

Almogaver.cat
Membre

Re: Situació social del sentiment catalanista al País Valencià

Company Heretge:
Aquest vídeo del CCN (Centre Catala de Negocis) es del tot aclaridor.
Segur que quant acabis de veure el vídeo, no tindràs cap dubte de lo roin i ruïnós, que es, el descaradissim i hostil espoli, del tardo-colonial estat castellanista.
.
1a. part - http://www.zeniting.com/player.php?id=2 … p;lang=Cat

2a. part - http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A … mp;h=cfea2
3a. part - http://www.zeniting.com/player.php?id=2 … p;lang=Cat

Última edició per Almogaver.cat (29-09-2010 14:40:11)

Desconnectat

 

#8 29-09-2010 18:24:16

Webmestre
Administrador

Re: Situació social del sentiment catalanista al País Valencià

Hem tocat un tema que donaria per a un fil sencer, i potser calga obrir-ho, com és el de la darrera immigració dels darrers 20 anys i tots els reptes que planteja.

Respecte a la immigració castellana i andalusa dels anys 50, 60 i 70 del passat segle, sols contaré una anècdota que vaig veure en TV3. No tinc cap fixació amb el Sr. Justo Molinero, però crec que és un exemple d'aquesta immigració en molts aspectes. Com dic, hi havia un programa de TV3 que no recorde, on destacats famosos anaven a buscar bolets (ara que n'és el temps). I en un programa, anava ell (acompanyat és clar), a un poble que es diu Linyola, de l'Urgell. Es notava que el tio no està acostumat a treballar massa (o no li agrada la muntanya, o està vell), perquè de seguida es cansava.

Al final, li pregunten com a síntesi que què li ha paregut. I diu literalment que anar a buscar bolets és un moment on els catalans se troben. Si diu això, crec que no ha entès res. A un boletaire no li fa molta gràcia trobar-se a la muntanya un altre boletaire, perquè és un competidor directe en la recerca d'un producte tan escàs (i preuat) com els bolets. En els pobles hi ha certa picaresca sobre això, i per exemple en el poble del meu pare, mai ens digueren on n'hi havia esclatasangs (que és com al PV s'anomenen els rovellons).

D'altra banda, anar a buscar bolets, és una de les coses que millor representa l'ideal de laboriositat catalano-valencià. Allò important és buscar-ne, escarbar, ficar-se en els llocs més inverosímils, i per a "trobar-se", ja n'hi ha altres moments.

Dic tota aquesta llarga reflexió perquè és important evidentment la llengua, però els nouvinguts haurien de captar la nostra mentalitat, la nostra Weltanschauung (visió del món en alemany). Això és difícil però no impossible. A València ciutat també per exemple és evident que molts immigrants manxecs tampoc han captat el sentit de les falles, malgrat ser-ne molts membres de casals fallers (i això donaria per altre fil també).

Bé, sols volia fer aquesta reflexió.

Desconnectat

 

#9 01-10-2010 19:47:45

HERETGE
Membre

Re: Situació social del sentiment catalanista al País Valencià

Tal volta hem vaig espresar malament, el que volia dir es que si l

Desconnectat

 

#10 01-10-2010 22:18:55

Almogaver.cat
Membre

Re: Situació social del sentiment catalanista al País Valencià

Company Heretge. Els tres vídeos anteriors, Gràfiques incloses. ens indiquen que.
La Independència, serà un esclat de benestar i llibertat sense precedents als PPCC.

, " La QUALITAT de Vida" Certa o incertament, aixi ho interpreto:
Ser lliure, nostra vida lliure de amenaces, nostra hisenda lliure de vergonyosos i despòtics espolis , nostra cultura emparada i nostra llengua en el deure de saber-la i no ser perseguida, per decrets i traïcions PP-colonialistes dictades realment per el castellanisme mesetari i mortalment hostil a nos i als  Països Catalans 
La Qualitat de Vida...tal com l'entenc, I nostra salut com a poble; no sols de cos, però sobretot de nostra anima es:
Preferir, si es precís esser pobres... I amb una llesca de pa amb oli verge, de qualsevol nostres contrades, dels PPCC... Però Lliures, en una Terra Lliure. En la Nostra, LLiure Terra. La Terra dels PPCC.
Que ser (aparentment) Ric... i menjar carretades i calderades, de greix i sofregits, en un immens bol, i rebolcar-se en el femer de la traïció, en la insana i gegantina gossera, colonial

Desconnectat

 

#11 01-10-2010 23:52:45

HERETGE
Membre

Re: Situació social del sentiment catalanista al País Valencià

Amb romantics com tu, la independencia seria posible, i molt pronte, llastima que haguen poquets com tu Almogaver.
D

Desconnectat

 

#12 02-10-2010 17:45:52

Re: Situació social del sentiment catalanista al País Valencià

Òbviament l'aprenentatge de la llengua faria que el camí cap a l'aprenentatge cultural fos més planer.

Per altra banda quan es va fer la consulta per la independència a Mataró, el senyor Justo Molinero hi va ésser present i quan el van entrevistar va comentar que ell "sempre havia estat a favor del dret a decidir". Aquestes declaracions hem van sobtar, no m'ho imaginava de cap de les maneres. Clar que qui sap què és el que ell hauria votat? Una dada important és que al Principat vora un 40% dels independentistes són de família d'origen forastera (majoritàriament de Castella i Andalusia). Per cert, m'incloc en aquest percentatge!

HERETGE, el consumisme és un mal i tant se val a qui beneficïis, t'explotarà tant o més un empresari català que un d'espanyol. Tots dos són la mateixa merda.


Socialisme... o barbàrie...

http://www.estat-catala.cat/imatges/otegui_askatu/ppcc_eh.jpg
Països Catalans------Euskal Herria >Bi herri, borroka bat: INDEPENDENTZIA ETA SOZIALISMO!!

Desconnectat

 

#13 07-10-2010 17:43:44

manelmod-PV
Membre

Re: Situació social del sentiment catalanista al País Valencià

No se com anirà el independentisme a nivell polític al principat. Jo crec que tot i haver crecut prou als darrers anys encara és minotitari. Amb un 20 o 25 % no van enlloc. Estan molt dividits i ERC va a baixar molt. Haver arraconat ara Carod Rovira i no saber explicar bé la seua papereta duran anys al govern tripartit d'esquerres els passarà factura. Ciu i Mas no son ximplets malgrat que els ho puga semblar a alguns. Mas ha dit que fins que el sobiranisme no arribe a un 60% de la ciutadania ell no llança Catalunya a eixa piscina, i menys sense aigua. Que Espanya reaccionés enviant els tanques al Principat en cas de secessió unilateral és una possibilitat que sempre ha estat present. No serà la 1ª volta que en els darrers 300 anys s'ha ordenat l'exèrcit bombardejar Barcelona des de Montjuïc o la Ciutadella. El fet d'estar sotmesos a l'OTAN i al poder de la UE de Brusseles no els salvaria, trobe jo. Els Sarkozy, Merkel, Berlusconi i demes es posarien de costat del govern espanyol de Madrid, mai dels catalans. Si les coses es fan bé, democràticament i consensuat al màxim, potser seria possible un estat català independent en 5 o 10 anys. Hauien d' aconseguint primerament un pacte nacional entre les forces polítiques catalanistes del Principat, amb suport absolut del Parlament de Catalunya i dels màxims d'ajuntaments catalans i entitats culturals o econòmiques possibles. S'han de plantejar bé els canvis legals a l'estat espanol i s'ha d'asegurar el respecte a la decissió catalana abans de fer un referèndum vinculant a la ciutadania. Si no es fan així el fracàs serà enorme i els esclafaran com una formiga.

Desconnectat

 

#14 18-10-2010 12:50:22

PALAMOS
Membre

Re: Situació social del sentiment catalanista al País Valencià

Del que es tracta al Principat, i és una cosa que quasi cap independentista pot admetre públicament, per honor, és d'arribar allà on més lluny es pugui amb "l'amenaça de la independència". Dient això estic posant a flor de pell la meva absoluta sinceritat com a català. No és el meu desig, però crec que és el sostre que ens és guardats als catalans del Principat que volem una Catalunya lliure.

I discrepo que definitivament sigui impossible fer-ho per qüestions armamentístiques i militars, com diu Webmestre, doncs aquesta solució mai la tindràn, principalment perque la gent no agafaria cap fusell per defensar Catalunya en absolut, i per tant es tractaria d'una invasió de l'exèrcit espanyol al nostre País i crec fermament que la UE hi posaria fulles immediatament.

L'altre problema per a garantir la nostre lliberació democràtica de la resta d'espanya és que com hem dit, dins democràcia, hi tinguin vot totes aquelles persones que no se senten exclusivament catalanes al Principal i que en són moltes, sino la meitat. Obviament és un escull fonamental per a tenir veu forta en aquest procés.

Resumint, crec que la pressió demogràfica i lingüística que ètnicament, amb perdó de l'expressió, patim els catalans fa que l'estratègia de l'independentisme passi forçosament per atraure aquesta altra Catalunya, no hi ha altre.

I no podem evitar mirar Kosovo. Es un exemple, però a la inversa, els hi han donat porta als serbis, sobretot perque demogràficament ja els han doblat, i per tant ells prenen les directrius. Doncs per això mateix crec que juga en contra nostra que a casa nostre hi càpiga tothom.

sad

Voldria afegir, com ja tot valencià deu intuir, que l'opinió generalitzada de forma massiva pels catalans d'on sóc vers el PV, és salvant un grapat de romàntics com jo mateix, una regió púrament espanyola dominada pel caciquisme electoral, secessionista amb els catalans del Principat i sense cap tipus vincle real amb el Principat. Aquesta és la opinió que es té seguida de la indiferència.

Última edició per PALAMOS (18-10-2010 12:57:49)


Antiblavers, Irreductibles..

Desconnectat

 
  • Inici
  •  » Debat general
  •  » Situació social del sentiment catalanista al País Valencià

Peu del fòrum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB

Creative Commons License © 2004-2011 Antiblavers.org i altres contribuïdors | visites
Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons, tret d'on s'indique el contrari.
Funcionant gràcies a PmWiki, PunBB, Coppermine, PHP, MySQL, Apache i GNU/Linux.