#1 26-09-2010 14:11:46

Bormara
Membre

La problemàtica de les Comarques Xurres

Hola, en primer lloc salutacions perquè és el meu primer missatge al fòrum. Espere que entre tots puguem debatre sobre aquest problema.

Porte ja uns dies plantejant-me, arran del que he vist en altres webs (per eixemple al racó català) la problemàtica de la teòrica inserció de les Comarques Xurres (Plana de Requena-Utiel, Foia de Bunyol, Els Serrans, Canal de Navarrés, Vega Baixa, Alt Palància, etc.) en els PPCC. La resposta de molta de la gent participant al fòrum era de deportació a Aragó o Castella per l'únic fet de no compartir la nostra llengua com a materna o de no sentir una cultura global envoltant dels PPCC.

Bé, el que vull dir és que personalment, sóc d'un poble de la Foia de Bunyol, que històricament sempre ha format part del territori valencià, sóc de llengua materna castellana i pense en castellà. Si després he desenvolupat unes inquietuts, un ús competent del català, una consciència cultural...ha estat producte de l'educació (de vegades funciona i tot) i la informació rebuda. Tanmateix sóc membre d'associacions culturals que promouen una unitat cultural als PPCC i es sorprenen gaire de veure d'on sóc realment.

Per això us invite a que opineu si totes aquestes comarques castellanoparlants deurien formar part de uns teòrics PPCC. En l'altre fòrum (al qual encara no hi he opinat perquè estan en tasques de manteniment), com deia, es parla de deportació, d'odi envoltant el catalanisme, quan de segur no coneixen a ningú d'aquestes comarques i parlen per iniciativa pròpia des de territoris molt llunyans als què em referisc ara mateix.

Personalment, al meu poble no hi ha ni odi a la llengua, ni a la cultura, ni a la valencianitat/catalanitat en general, simplement una mica d'indiferència i una consciència de que són valencians, mai de Castella. Parlem castellà com a llengua materna i la gent major difícilment sabria parlar català però l'entén, arran de tots els turistes de l'estiu de comarques valencianoparlants. Fins i tot es juga al Truc!

No vull que hi penseu que vaig a tractar de moure el món ni res per l'estil. No obstant, m'horroritza prou veure que es parla de nosaltres com una espècie de enfermetat a erradicar pels més puristes pancatalanistes (seguidors d'En Fuster, que ja ens repudiava). Per tant, que hi penseu vosaltres?

Espere les vostres respostes. Moltes gràcies.

Desconnectat

 

#2 26-09-2010 15:08:23

Webmestre
Administrador

Re: La problemàtica de les Comarques Xurres

Benvingut sigues en primer lloc.

Dir d'entrada que nosaltres discrepem en moltes coses del Racó Català, i en especial de l'actual administrador, el Rei del Mam / Guillem.

Crec personalment que respecte a aquestes comarques d'hauria de distingir. La Plana d'Utiel-Requena i l'Alt Vinalopó són comarques valencianes des del s. XIX. Bé, l'Alt Vinalopó correspon a l'antic marquesat de Villena, i aquest estigué regentat per membres de la Casa Reial d'Aragó. Crec que a aquestes comarques se'ls deuria d'oferir la possibilitat de triar entre ser valencians o castellans, i si triaren ser valencians, crec que haurien d'acceptar uns mínims de valencianitat.

La resta de comaques valencianes castellanoparlants, són part integrant de l'antic Regne de València, històricament valencianes. I crec que s'ha de respectar el fet que parlen castellà. Un amic meu proposà per al País Valencià el model lingüístic belga: Una zona on el castellà siga oficial (les vostres comarques), tot i que s'ensenya el valencià; una zona on el valencià siga oficial (les nostres comarques), tot i que s'ensenye el castellà, i algunes ciutats bilingües (València, Alacant).

Qui haja parlat en eixe fòrum (on d'altra banda escriuen molts xiquets que sols saben posar avatars) de deportació, és un animal i un irresponsable.

Desconnectat

 

#3 26-09-2010 17:29:45

saforenc
Membre

Re: La problemàtica de les Comarques Xurres

Jo vaig a donar la meua opinió, per a mi i el meu entendre el PPCC son països agermanats lingüísticament parlant sobre tot i amb moltes ressemblances culturals, com es lògic.

D'ahí, a deportar algú d'una zona lingüísticament demarcada hi ha una diferencia, NAZISME.

Igual discrepe'm al respecte del significat de la paraula països catalans però es el que he mamat de menut per banda de la meua família de Catalunya, ja que ací solem ser prou "me la porta fluixa".

Desconnectat

 

#4 28-09-2010 19:39:46

Almogaver.cat
Membre

Re: La problemàtica de les Comarques Xurres

Company Saforenc... Potser a tu, te la porti fluixa, els Països Catalans. Però no, a mi.
Personal i fermament crec que:
Mallorquins i Principatins; Valencians i Catalunya Nord; som un mateix poble, que ens han separat.

Deia Àngel Guimerà: "La llengua i la historia són el botí més preuat a l'hora de sotmetre un poble"

I certerament ens diu Cucarella, que el colonialisme farà lo impossible... i creara mes i mes blaveram i falangistes; GAV-eros i PP-eros; que ja obertament i sense escrúpols, fan desaparèixer nostra llengua de tots els àmbits i neguen nostra historia fins inclús, ultrapassar la paranoia i lo esperpèntic.
QUE MOS VOLEN FURTAR LA PAELLA!!!!
Nostra Confederació, encara del tot possible, (si aixi ho desitgen nostres pobles), ... La tem tant, el fosc reialme tardo-colonial castellanista ; com una vella ramera el seu judici final.

Conten els clàssics, com el tot poderós Aquemenida, volgué evitar de totes totes, als Hel·lenístics, sa Germana Confederació.
L'Hel·lenisme es va Confederar, (traïdors apart que inclús allí n'hi agüe) i va derrotar al Rei de Reis i tot poderós Aquemenida.
La pregunta es:
Ho farem nos? O... ens concentrarem en egoistes "Rexionalismes" de Paella, Escudella i/o Ensaïmada.

Desconnectat

 

#5 28-09-2010 20:07:35

saforenc
Membre

Re: La problemàtica de les Comarques Xurres

Crec que no m'has entés massa Almogaver.cat.

A mi no me la porta fluixa res d'açò simplement crec que es un poc exagerat voler expulsar algú per com parla i no per els coneixements que tinga.

Es el que he dit abans i per això parle de un cert nazisme en eixa actitud.

Al respecte de que som el mateix poble, no tinc cap dubte, encara que tots tenim les nostres diferencies per la llunyania que tenen els territoris, de nou, quelcom lògic, no es fer-se regionalistes ni res per l'estil ni limitar el espectre cultural ( culinari en este cas pel teu exemple ) ja que esta tan summament barrejat que es pràcticament impossible.

No trobe que ens han separat, que ens han envaït i annexionat, si, però junts sempre estarem perquè tenim moltíssimes e innombrables coses en comú.

Prova a traure el rovell del ou sense tocar la clara.

Però tornem al que déiem abans, discriminar perquè sí, sense saber com pensa realment la gent o sense intentar informar-la, no em pareix tindre molt de seny.

Última edició per saforenc (28-09-2010 20:11:42)

Desconnectat

 

#6 28-09-2010 21:56:23

Almogaver.cat
Membre

Re: La problemàtica de les Comarques Xurres

Les meves disculpes Saforenc.
Estic al 100% amb lo que dius a #5.  Nomes un foll o un mal nascut, no hi estaria.

Respecte al que ha iniciat el post, no li donaria massa credibilitat.
Personalment, entenc que la seva acusació i barroca redacció, clivella com una capa finissima de pintura al Sol
I per suposat, ni ens aporta ni aportara cap evidencia.

Última edició per Almogaver.cat (28-09-2010 22:20:25)

Desconnectat

 

#7 30-09-2010 00:31:45

senderi
Membre

Re: La problemàtica de les Comarques Xurres

Be, com ja t'han dit, s'han de diferenciar les comarques castellanoparlants (xurres) que son valencianes des de la mateixa fundacio del regne (i algunes zones abans) de les que foren incorporades al Pais Valencia al segle XIX, com a redistribucio de la divisio provincial espanyola.

Uns sempre s'han sentit valencians, els altres no.

En qualsevol cas, la inclussio d'aquestes comarques al projecte nacional envers els PPCC crec que es coherent, ja que tot i que no son terres de llengua catalana, son part indestriable del Pais Valencia, i aquest darrer es un territori essencialment basat en la seva valencianitat/catalanitat.

Una nacio politica no ha de basar-se totalment en el determinisme linguistic, tot i que com a base parteixi d'una nacio cultural amb uns trets propis comuns, tot i que diversos.

No es tracta d'anar fragmentant el territori a trossos ni molt menys parlar de deportacions.
Es tracta de respectar la nostra diversitat, mirant els nostres punts en comu, que son molts.

D'altra banda, dir-te que en tots els forums n'hi ha de tot i no s'ha de generalitzar per l'opinio d'uns quants que n'opinen eventualment.
I Fuster no crec que fora antixurro, ni molt menys...  wink

Desconnectat

 

#8 30-09-2010 19:39:45

campdetúria
Membre

Re: La problemàtica de les Comarques Xurres

Crec que no deuriem deixar fora eixes terres però crec que el que realment importa es el que opine la gent d'allí. Estaria bé que es convocara un referèndum o alguna cosa així. El que no podem fer és dir vosaltres fora i vosaltres dins al final el que compta és l'opinió dels ciutadans, almenys així pense jo, és la meua humilde opinió.

Desconnectat

 

#9 30-09-2010 21:36:17

Pendrach
Membre

Re: La problemàtica de les Comarques Xurres

Molt bona nit.

Entenem que antigament les comarques xurres formaven part del Antic Regne de València, excepte la Requena (que fou entregada a la Castella com una peça de la pau entre les dues corones cristianes, igualment que les de sud del Regne de València). Curiosament, la filla de Nostre Rei En Jaume I, Violant d'Aragó, qui va casar ab lo rei de Castella, Alfonso X el Sabio, també fou una peça de la pau. Així era la Llei de l'Església Vaticana.

Actualment, la majoria de la gent de les comarques xurres (no vull dir-ne 100%) és anti-catalanista e la provincia d'Alacant (sempre ha sigut valencianoparlant des de la Reconquerida jaumina), cada vegada, se converteix "anti-valencianista" e aprofita com un insignificant país més.

Desconnectat

 

Peu del fòrum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB

Creative Commons License © 2004-2011 Antiblavers.org i altres contribuïdors | visites
Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons, tret d'on s'indique el contrari.
Funcionant gràcies a PmWiki, PunBB, Coppermine, PHP, MySQL, Apache i GNU/Linux.