• Inici
  •  » Debat general
  •  » 50.000 manifestants 'En defensa de les nostres institucions'

#1 26-01-2008 23:21:42

amunt
Membre

50.000 manifestants 'En defensa de les nostres institucions'

DISSABTE, 26/01/2008 - 19:00h
Més de 50.000 manifestants protesten contra la condemna d'Atutxa, Knorr i Bilbao
Un miler de persones es manifesten a Vitòria per la independència, convocats per ANB
Més de 50.000 manifestants, segons la policia, han recorregut avui els carrers de Bilbao rere el lema 'En defensa de les nostres institucions', convocats pels tres partits del govern basc, el PNB, EA i EB, per protestar contra la sentència del Suprem espanyol que condemna l'ex-president del parlament basc, Juan María Atutxa, i els aleshores membres de la mesa Kontxi Bilbao i Gorka Knorr, per no haver dissolt el grup Sozialista Abertzaleak quan Batasuna fou il·legalitzada el 2003.

Els tres partits havien cridat a manifestar-se per deixar clar que no es pot vulnerar la voluntat del poble basc i per reclamar la defensa de les institucions basques. El president de l'executiva del PNB, Iñigo Urkullu, ha afirmat que la voluntat política no podia quedar a mercè d'interpretacions legals capricioses, i el coordinador d'Ezquer Batua, Javier Madrazo, ha qualificat la sentència de cop a les institucions basques.

Per cert, Aralar s'ha afegit finalment a la manifestació, tot i que el dirigent de la formació, Patxi Zabaleta, ha precisat que el lema de la marxa, 'En defensa de les nostres institucions', li semblava que es quedava curt i que era insuficient. El cap del govern basc, Juan José Ibarretxe, encapçalava la protesta, acompanyat dels seus dos predecessors, Jose Antonio Ardanza i Carlos Garaikoetxea, i dels tres condemnats pel Suprem espanyol.

La condemna

La sentència del Suprem espanyol condemna Atutxa, Bilbao i Knorr a pagar una multa, i els inhabilita a exercir càrrecs públics durant dos anys. La quantitat de la multa s'especificarà quan el Suprem faci pública la sentència. Atutxa, Bilbao i Knorr foren jutjats per desacatament, quan es van negar a dissoldre Sozialista Abertzaleak, suposat hereu de Batasuna, que havia estat declarat fora de la llei.

Atutxa ho tornaria a fer

Tot i això, l'ex-president del Parlament basc, Juan María Atutxa, va dir que tornaria a fer el mateix que el 2003: no dissoldria el grup parlamentari Sozialista Abertzaleak. Atutxa va afirmar que la sentència li havia fet perdre tota la confiança en la justícia espanyola, perquè creia que s'havia convertit en un circ excessivament mediatitzat. També es va mostrar perplex per la decisió judicial i va anunciar que la recorreria.

Manifestació d'ANB a Vitòria

Avui mateix un miler de manifestants han reclamat la independència del poble basc a Vitòria, convocats per Acció Nacionalista Basca (ANB). Els manifestants també protestaven contra la decisió d'ahir del consell de ministres del govern espanyol d'instar l'advocacia de l'estat a presentar les demandes per il·legalitzar ANB i el Partit Comunista de les Terres Basques (PCTB). L'executiu espanyol va considerar que els informes policíacs demostraven que ambdues formacions i Batasuna eren el mateix, tant des del punt de vista polític com financer i, per tant, que calia il·legalitzar-les.
   



+ Declaració del govern basc arran de la sentència del Suprem contra Atutxa, Knorr i Bilbao.
+ Berria: Milaka eta milaka herritar bildu dira Bilbon 'gure erakundeen alde'.
+ EITB: Tripartito y ciudadanos, a favor de las instituciones vascas.
+ Gara: Más de un millar de personas exigen la independencia en las calles de Gasteiz.
+ El Correo: Miles de personas secundan en Bilbao la manifestación del tripartito contra la sentencia del 'caso Atutxa'.



www.vilaweb.cat

Desconnectat

 
  • Inici
  •  » Debat general
  •  » 50.000 manifestants 'En defensa de les nostres institucions'

Peu del fòrum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB

Creative Commons License © 2004-2011 Antiblavers.org i altres contribuïdors | visites
Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons, tret d'on s'indique el contrari.
Funcionant gràcies a PmWiki, PunBB, Coppermine, PHP, MySQL, Apache i GNU/Linux.