#1 08-06-2011 09:26:33

gustau_1975
Membre

El regne d'Aragó

Ja vaig dir que màgradaria dir la meua sobre el regen d'Aragó. A vore que vos sembla. Vos dese l'enllaç al blog que he obert per a poder pujar les imatges.

www.gustau1975.flog.cat


El meu parer a sobre el regne d’Aragó.

Quan el rei de Pamplona Sancho III va decidir partir entre els seus fills, Ramiro qui va heretar el comtat d’Aragó va decidir autoproclamar-se rei amb el mateix nom, va anar a cercar el suport del Papa i amb l’ampliació de les seues possessions mercè als comtats de Ribagorça i Sobrarb va esdevenir Rei d’Aragó.

No em podreu negar que el regne de Navarra, a llavors, l’estat dels bascos, i el repartiment  que va fer Sancho III responia una mica a una divisió nacional.

Així, el repartiment va donar:

1 rei i tres comtes (4 nacionalitats): Rei de Pamplona, Comtat de Castella, Comtat d’Aragó, Comtats de Ribagorça i Sobrarb.




Cronologia: (al blog)


   


   Consideracions:
1)      La Septimània formava part del Regne Visigot, tot i que disposava d’un règim especial.

2)      Montsó: ciutat elegida per a celebrar les Corts Generals: ciutat fronterera entre catalans i aragonesos.

3)      Comtat de Ribagorça: cap dubte de la seua catalanitat, encara hui hi parlen català.

4)      Comtat de Sobrarb o Sobrarbre: Toponímia clarament catalana. Sobrarb, el seu nom ja esmenta un fet i unes arrels, segons la tradició, una creu va ser vista sobre un arbre i per tant el nom i l’escut de la vila. Si fem cas, sobre arbre (en català) i no sobrarbol, ni surarbre...

5)      Passos per travessar els Pirineus: Si la Septimània n’era un Ducat o Principat semi-independent, els exèrcits carolingis haurien de demanar el permís per passar per aquestes contrades, tanmateix al Pirineu aragonès ens trobem el pas de Canfranc per on podrien passar fins a trobar-se els sarrains. A llavors, el Pirineu català era el pas per als “septimanyencs”.

6)      Exèrcit carolingi: l’imperi Carolingi no era pas homogeni, n’hi eren aquitans, francs, bretons, occitans i catalans. Després la batalla de Poitiers, es recupera per als cristians la vessant nord pirinenca i es crea la marca Hispànica al travessar cap al sud. Són els carolingis els quals creen la marca hispànica o aragonesa, mentrestant Girona, i altres ciutats de la Catalunya son sota el poder del comte de Carcassona o Septimània.
Al meu supòsit: Aragó per als aquitans-occitans, Sobrarbre per als catalans (Urgell).

7)      Llinatges aragonesos: ens trobem cognoms clarament catalans i d’altres castellans o bascos.

8)      Saragossa: les lleis i actes són escrites en llatí o en català, i fins al SxV, hom no fa la traducció a l’aragonès. No calia fins aleshores?



Quan Guifré el Pilós, és el comte el qual els historiadors el consideren el primer comte independent, en aquest cas, el comte Guifré no esdevindrà Rei com si ho varen fer els comtes de Pamplona o Aragò.  Jo em pense que no calia un canvi de títol nobiliari ja què si la Gòtia o Septimània ja era un ducat o principat on el príncep (primer entre iguals) era el comte de Carcassona, quant els catalans conquereixen Barcelona, aquesta ciutat i el comte de Barcelona esdevindrà el Príncep de Catalunya i de la Septimània: Principat de Catalunya, que a més a més era descendent dels comtes de Carcassona, els anteriors prínceps. Si no hi hagué un canvi polític no calia canviar el títol.

Els esdeveniments posteriors van fer que Catalunya perdés a poc a poc els territoris del Nord durant la I croada anti-catalana o albigesa. Jo hi trobe una continuïtat, i crec que haurien de considerar la Septimània com part de la pre-Catalunya Vella i els habitants eren catalans, que van haver d’emigrar degut a les persecucions religioses i polítiques.

Desconnectat

 

#2 08-06-2011 15:00:02

Pendrach
Membre

Re: El regne d'Aragó

És interessant.

Segons els historiadors, el nom d'Aragó està documentat per primera vegada durant l'Alta Edat Mitjana a l'any 828 (?), quan un petit comtat d'origen franc sorgia entre els rius que porten el seu nom, l'Aragó, i el seu germà l'Aragó Subordan.

El primer comte d'Aragó fou un franc Oriol d'Aragó (?-809), segons en la vikipedia http://ca.wikipedia.org/wiki/Llista_de_ … Arag%C3%B3 i la wikipedia castellana http://es.wikipedia.org/wiki/Anexo:Mona … rag%C3%B3n

Última edició per Pendrach (08-06-2011 15:01:32)

Desconnectat

 

#3 08-06-2011 16:53:48

Webmestre
Administrador

Re: El regne d'Aragó

Molt interessant l'article de Gustau.

Sols discrepe en que no tinc clar que el Sobrarb fóra un comtat de població catalana (com sí ho era clarament la Ribagorça). Per cert, tenint present que tot el comtat de Ribagorça era nacionalment català, podem explicar que la Franja de Ponent era originàriament molt més gran que ara, i així poblacions com Montsó, Casp o Alcanyís foren en els seus orígens catalanoparlants.

En qualsevol cas, com ja he dit en altres posts, la vocació "occitana" dels comtats catalans els va distreure de la reconquesta durant un bon grapat d'anys. També fou nefasta la divisió entre el comtat de Barcelona i el comtat d'Urgell, els dos comtats catalans que limitaven amb l'islam, que es passaren molt de temps barallant-se entre ells, en lloc de lluitar units contra l'islam (i expandir per tant els comtats i la nació catalana per extensió).

Per contra, el comtat d'Aragó, amb uns orígens molt modestos, gràcies als seus esforços i la seua aliança amb Navarra, fou expandint-se poc a poc, fins a conseguir sota el gran rei Alfons el Bataller la conquesta de quasi tota la vall de l'Ebre. Cert que en aquesta conquesta ajudaren molt els croats occitans (especialment de Bearn, aliat d'Aragó) i francs, però no se li ha de treure el mèrit a aquest gran rei, que no obstant féu un testament molt disparatat (deixant el regne als ordres militars).

El comtat de Barcelona sols començà a crèixer territorialment cap al sud de manera important amb Ramon Berenguer III i Ramon Berenguer IV. L'impuls decisiu fou, de nou, l'esperit de croada i l'impuls dels nous ordres militars, en especial els templers (al qual orde possiblement pertangueren els dos citats comtes).

Tambe fou important Alfons el Cast (o el Trobador), que conquerí quasi tota l'actual província de Terol i estigué a punt de conquerir València el 1172.

Pere el Catòlic per contra fou un desastre de rei, que sols conquerí el Racó d'Ademús i que pergué la batalla de Muret per ineptitud seua en gran part. I la situació dels regnes després de la seua mort fou pitjor encara que la d'Aragó en morir Alfons el Bataller. Els ordes militars (de nou, bàsicament els templers), salvaren la Corona d'Aragó i impulsaren directament el jove Jaume I (educat amb els templers en Montsó, no ho oblidem), a conquerir Mallorca, Eivissa i València (Menorca fou conquerida un poc més tard).

Bo, he fet una breu dissertació històrica relacionada amb les interessants consideracions del company gustau1975.

Desconnectat

 

#4 13-06-2011 10:04:49

senderi
Membre

Re: El regne d'Aragó

Interessant blog, Gustau.   wink

Encara que no sigui un entès en el tema, tampoc en sóc un defensor de la catalanitat de l'Aragó medieval, en aquest cas. Hem de tenir en compte que la unió dinàstica entre els dos territoris (CAtalunya i Aragó) va arribar en un moment en què els comtats catalans encara no tenien una integritat política unitària, i el regne d'Aragó s'havia quedat a la deriva sense la germana major (Navarra).
Això vol dir que ens van anar desenvolupant com a territori individualitzat paral·lelament a la unió, amb totes les conseqüencies d'aquest fet:  delimitació de fronteres i d'àmbits d'influència, bisbats, llengua emprada, lleis, conflictes de competències, disputes noves conquestes, etc. 

Així tenim la paradoxa de que un territori plenament català com Lleida va estar de poc que no caigués sota  l'òrbita aragonesa, i que indrets de clara connotació catalana, com el Comtat de Ribagorça, l'actual Franja i poblacions més de l'interior com Montsó, Alcanyís o Casp, tot i el fet cultural, pertanyeren des de bon començament (segons el cas) a l'administració aragonesa.

Tot un embolic, però força interessant.

Desconnectat

 

#5 13-06-2011 22:05:30

Pendrach
Membre

Re: El regne d'Aragó

En altre temps, per internet vaig trobar un moviment similar a GAV en la Franja de Ponent, anomenat FACAO.

Aquest és més resistent que el GAV??? Només per la curiositat.

Desconnectat

 

#6 16-06-2011 20:17:59

senderi
Membre

Re: El regne d'Aragó

Pendrach escrigué:

En altre temps, per internet vaig trobar un moviment similar a GAV en la Franja de Ponent, anomenat FACAO.

Aquest és més resistent que el GAV??? Només per la curiositat.

Aquí en tens un enllaç on es parla del "cacao de la Facao", potser el moviment secessionista (lingüístic) aragonès més important, per suposat bona mostra de l'anticatalanisme més furibund i amb lligams amb l'espanyolisme filofeixista, també.

http://locacaodelafacao.wordpress.com/

Desconnectat

 

#7 20-06-2011 12:26:31

Pendrach
Membre

Re: El regne d'Aragó

Gràcies, Senderi. smile

Desconnectat

 

#8 21-06-2011 19:37:15

TirantLoNegre
Membre

Re: El regne d'Aragó

Gustau, ets un crack com en Senderí.

Creus possible que Catalunya pogués recuperar algun dia el seu estatus de Principat (Usatges)?

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cf/Usatges.png/220px-Usatges.png

Er tal que las leys del Principat de Cathalunya, per noltres illustres predecessors promulgades...

Última edició per TirantLoNegre (21-06-2011 19:39:06)


___________________________________________________________________________________________
http://acatalunyallenguavehicularelcatala.blogspot.com/
Ramon Muntaner, Crònica, cap. CCXCVI:
«E divenres matí venc, la gràcia de Déu,de bona pluja, que pres tot Aragon e Catalunya e Regne de Valencia e de Murcia e durà entrò per tot lo dicmenge tot dia»

Desconnectat

 

#9 24-06-2011 14:32:33

gustau_1975
Membre

Re: El regne d'Aragó

No he pogut respondre-vos abans.
Pel que fa çò que dieu Webmestre sobre la vocació occitana o Senderi sobre l'administració aragonesa, al meu parer:

- les posessions occitanes o nord-pirinenques eren territori sota la seua administració i jo crec que més bé caldria considerar-les catalanes i no occitanes. Ja he comentat que per a mi n'hi existeix una continuïtat Septimània-Catalunya i encara que desprès de la 1ª croada anti-catalan o albigensa la població va ser a poc a poc espentada cap al sud i substituïda per occitans.

- si part de la Franja va caure dins l'Aragó és per com ha dit Webmestre per la política expansiva dels comtes catalans i no estar-se d'acord per conquerir nous territoris.

Tanmateix, aquest és el nostre tarannà: Pau i Treva, Confederació, Parlament ... i això va fer-nos forts al seu moment, i ara sembla que hom hi veu una feblesa.

M'agradaria comentar més aspectes, a vore si m'instale ben prompte l'Internet.

Salut

Desconnectat

 

Peu del fòrum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB

Creative Commons License © 2004-2011 Antiblavers.org i altres contribuïdors | visites
Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons, tret d'on s'indique el contrari.
Funcionant gràcies a PmWiki, PunBB, Coppermine, PHP, MySQL, Apache i GNU/Linux.