• Inici
  •  » Debat general
  •  » Països Catalans? no gràcies...Països Catalans? pot ser sí.

#1 08-03-2011 20:48:52

TirantLoNegre
Membre

Països Catalans? no gràcies...Països Catalans? pot ser sí.

He cregut convenient penjar aquestes reflexions. La primera, d´un català. La segona és la resposta a la primera, d´un valencià que viu al Principat. Ho deixo per a la refelxió de tots.

Xavier Roig, a naciodigital.cat escrigué:

http://www.naciodigital.cat/opinionacio … ns/graciesPaïsos Catalans? No, gràciesD'aquí uns dies es trobaran el president Mas i el president Camps. La trobada es durà a terme sota un ambient enrarit que ve de lluny. Un ambient propiciat per, encara que sembli paradoxal, l’opinió pública catalana. Els valencians (incloc en aquest terme l’opinió pública majoritària i les legítimes institucions que els representen) tenen la sensació que els catalans (incloc en aquest terme l’opinió pública majoritària i les legítimes institucions que ens representen) practiquem la intromissió en els seus afers interns. No van desencaminats.

De fa molts anys els catalans hem comès un error enorme: confondre el fet cultural i lingüístic amb els afers d’organització territorial i política. Hem pensat que, del fet que els valencians parlessin català, s’induïa immediatament que volien formar part de Catalunya. O d’un territori comú organitzat políticament. Aquesta cançoneta ha fet molt de mal a tots plegats. Els andorrans no volen ser catalans. Ni els valencians, ni els mallorquins. Ni, menys encara, els rossellonesos o els algueresos. Ni els australians volen ser britànics –encara que ho van ser, i tenen més raons ells per voler-ho ser que els valencians per ser catalans-. El Quebec mai ha somiat ser un departament de França. I així podríem continuar...

Jo defensaré fins el final que aquells que volen practicar la cultura catalana al País Valencià ho facin. I ho practicaré amb tanta intensitat com practicaré el fet que ells, en l’exercici del principi democràtic més bàsic, triïn espanyolitzar-se. A ells els està bé un president del PP. Que prefereix abraçar Espanya per sobre de tot, practicar l’anticatalanisme i tancar repetidors de TV3. Doncs és la seva opció, i nosaltres no hi tenim res a dir. I fixin-se: practiqui el senyor Camps la legalitat o la il·legalitat. No és el nostre territori.

Una altra vessant. Al llarg dels darrers decennis, a Catalunya hi han emigrat molts valencians per diverses raons. Una d’elles, per poder practicar un catalanisme que, al seu país, generava incomoditats. Aquí se senten còmodes. Benvinguts siguin. Ara bé: que no projectin les seves frustracions nacionals sobre la política catalana. El País Valencià s’ha pronunciat repetidament sobre els seus desitjos nacionals. Ha tingut l’oportunitat que ha tingut Catalunya. I han escollit un altre camí. Els valencians vinguts a Catalunya hi podran estar d’acord o no. I els podrà saber més o menys greu. I a mi, també. Però és un afer de la gent que habita el País Valencià. I punt.

Catalunya ha de perseguir el seu interès i defensar la cultura catalana arreu. Però no voler ser jutge moral del món (allò que abans es deia “l’advocat dels pobres”). No hi tenim cap dret. I tampoc podem lligar el nostre futur polític a països que han llençat un missatge ras i curt. No podem criticar la intromissió espanyola en els afers catalans quan nosaltres fem el mateix amb d’altres. Ja els vaig dir un dia que els primers que no sabem practicar el federalisme som els catalans. Som capaços de manifestar-nos contra la pena de mort a Texas fet que, per principis federalistes, a Nova York no els passaria pel cap du a terme. Lligar el País Valencià a les nostres aspiracions nacionals és un llast que impossibilita el nostre avanç i que, a sobre, no diu res a favor del nostre sentit democràtic.

Última edició per TirantLoNegre (08-03-2011 20:50:34)


___________________________________________________________________________________________
http://acatalunyallenguavehicularelcatala.blogspot.com/
Ramon Muntaner, Crònica, cap. CCXCVI:
«E divenres matí venc, la gràcia de Déu,de bona pluja, que pres tot Aragon e Catalunya e Regne de Valencia e de Murcia e durà entrò per tot lo dicmenge tot dia»

Desconnectat

 

#2 08-03-2011 20:49:56

TirantLoNegre
Membre

Re: Països Catalans? no gràcies...Països Catalans? pot ser sí.

i ací la reposta d´un valencià afincat al Principat:

Vicent Sanchís, a naciodigital.cat escrigué:

http://www.naciodigital.cat/opinionacio … ans/potser

Països Catalans? Potser sí...Enmig de la jungla d’opinions i declaracions que ha propiciat la revolució de les noves tecnologies de la comunicació espigolar veus solvents es fa massa sovint un calvari. Però n’hi ha. Per exemple, la de Xavier Roig, que, al meu escàs entendre, és un dels revulsius intel·lectuals més interessants que ha produït el país en la darrera dècada. Roig s’expressa amb coneixement i sense gaires complexos. Llegir-lo és adquirir saviesa. Forma part d’una nova formada de catalans que corren pel món amb solvència i seguretat, que tenen idees i es guanyen bé la vida. Mestre Roig, vós sabeu de què parleu. I jo que us ho reconec i que me n’alegro.

Però en aquesta vida la coincidència absoluta fa por. Discrepar és, per tant, un noble art entre cavallers i persones sensates. I en aquest cas, proclamo, en primera persona, la meva discrepància és absoluta pel que fa a l’article que Xavier Roig va publicar la setmana passada en aquest mateix espai. I que els déus m’ho agraeixin. Ingressava l’autor en les files dels partidaris de la “no intervenció” respecte al País Valencià. Deia Roig, de cognom il·lustre en aquelles contrades, que cal no confondre el fet cultural i lingüístic amb els afers d’organització territorial i política. Clamava a favor dels valencians –entesos com “l’opinió pública majoritària i les legítimes institucions que els representen”-, que considera preocupats per la “intromissió” que practiquen “els catalans” en els seus afers “interns”. I proclamava que “espanyolitzar-se és la seva opció”. Una opció contra la qual els catalans tenen poc a dir, perquè “no és el nostre territori”.

Amic i sempre admirat Xavier Roig, que fàcil que seria tot plegat si fos com vós ho conteu. En primer lloc, crec que cal constatar que és molt difícil definir què competeix “als catalans”, en el cas dels valencians, i què no. Què és idioma i què és una altra cosa. D’entrada, em fa l’efecte que la vitalitat de la llengua catalana és un afer en què tots els que la parlem tenim alguna cosa a dir. I si “els valencians” –entenent “els valencians” com “la majoria dels valencians i les institucions que els representen”- la volen liquidar, els catalans, els mallorquins, els rossellonesos, etcètera, tenen molt a dir, perquè aquesta decisió també els afecta. Així ho entenen els parlants de totes les llengües del món. O és que penseu que els francesos renuncien a influir en la substitució del seu idioma al Quebec? Defensar el dret de tots els valencians a veure TV3, reivindicar un mercat viu per a la llengua catalana, també és “intervenció”. Què hi farem! I molt menys efectiva que la que han practicat les institucions de la corona o l’Estat espanyol al País Valencià durant segles. Vós hi renuncieu? Cap problema. Però, amic Roig, no sigueu tan dur amb els que no ho fem. Ni critiqueu tampoc amb més fúria encara els que consideren que la llengua fa el país. És una opció més. Tan legítima, ni que sigui molt més minoritària, com la vostra. Una altra cosa és que arribi a ser contraproduent segons com es faci, però això és tota una altra qüestió. Els valencians majoritàriament sovint decideixen deixar de ser-ho. Ja s’ho faran? Per a la immensa majoria dels catalans, vós inclòs, i tant! No veieu fantasmes on no n’hi ha. Ni exagereu “intervencions” que, en realitat, són ben poca cosa. Però per a alguns pocs, d’ací i d’allà, les coses haurien de ser diferents. I les pretensions d’aquests pocs són tan legítimes i respectables com les dels altres.

Al meu parer, la realitat no és tal com la pinteu. La gran “intromissió” al País Valencià és la que ha aconseguit que el castellà desplacés el català en la majoria del territori. Contra aquesta pretensió poden haver-n’hi unes altres, molt més modestes en recursos i efectius. Em sembla que els concediu una importància i una influència que no tenen. Això sí, sovint són manipulades per regirar baixos instints i fòbies nacionals de bons resultats electorals. No les estigmatitzeu vós també, que no mosseguen. No sentencieu amb tanta contundència què està bé i què no, ni resolgueu la qüestió amb un “I punt”, perquè, gràcies als déus, ni és tan fàcil ni tots estem disposats a acceptar, amb resignació o entusiasme, la mateixa maledicció.

Per acabar hi ha un punt en el vostre text que em resulta particularment feridor. Afirmeu que “a Catalunya han emigrat molts valencians per diverses opcions”, entre les quals ressalteu la de “practicar el catalanisme”. I demaneu que no projecten “les seves frustracions nacionals sobre la política catalana”. El cas, senyor Roig, és que jo en sóc un, segons vós. Un “immigrant”, vull dir. Però el cas és que em dic Sanchis, de primer cognom, i Llàcer, de segon. Sànxiç i Llàtzer, com s’escrivia abans i com diu la normativa. Sóc, doncs, dels que fa segles se’n van anar al sud i ara torno al nord. I no m’he mogut de casa. Ni he vingut a Barcelona a practicar res que no practiqués allà. Però no vull que cregueu que defenso l’etnicisme. La veritat és que no em sento immigrant. Perquè, senzillament, m’he desplaçat dins el meu país. No projecto cap frustració, perquè al meu parer els problemes d’allà també són els d’ací. Ja ho sé, ja ho sé, que potser m’equivoco. Potser els meus sentiments són errats o contraproduents. Com els de vós. Ho admeto. M’ho admeteu? I no dic “I punt!”. Només, punts suspensius...


___________________________________________________________________________________________
http://acatalunyallenguavehicularelcatala.blogspot.com/
Ramon Muntaner, Crònica, cap. CCXCVI:
«E divenres matí venc, la gràcia de Déu,de bona pluja, que pres tot Aragon e Catalunya e Regne de Valencia e de Murcia e durà entrò per tot lo dicmenge tot dia»

Desconnectat

 

#3 08-03-2011 21:01:53

TirantLoNegre
Membre

Re: Països Catalans? no gràcies...Països Catalans? pot ser sí.

I jo he de dir que els catalans ens sentim molt sols en el projecte dels PPCC i aquest no té sentit sense el Pais Valencià. Per tant...Catalunya només renunciarà als Països Catalans si Espanya aconsegueix liquidar-nos.

Com que Espanya no ha pogut liquidar Catalunya mai, els catalans tampoc renunciarem mai als PPCC, i  no hi renunciarem mai a que el Pais Valencià formin part del projecte comú.

Per tant, neoblavers valcomeros i raconaires, zipallos, espanyoleros i altres dèries assuleres i blaveres, us faig saber que Catalunya i el Pais Valencià són com cul i merda, i que no podreu amb nosaltres i amb el nostre projecte.

Au! a fer la ma!


___________________________________________________________________________________________
http://acatalunyallenguavehicularelcatala.blogspot.com/
Ramon Muntaner, Crònica, cap. CCXCVI:
«E divenres matí venc, la gràcia de Déu,de bona pluja, que pres tot Aragon e Catalunya e Regne de Valencia e de Murcia e durà entrò per tot lo dicmenge tot dia»

Desconnectat

 

#4 08-03-2011 21:12:12

Webmestre
Administrador

Re: Països Catalans? no gràcies...Països Catalans? pot ser sí.

Tot i que no estic d'acord amb el primer article, diu una cosa interessant, que és que molts valencians que hi viuen al Principat hi han anat perquè allà "el tema nacional és més còmode".

Home, no és exacte, però també hi ha un factor molt gran de comoditat: Allà és més fàcil ser funcionari (el somni daurat "hispànic" precisament), els sous són més alts en general, o senzillament, allà estan més a prop d'Europa.

He dit moltes vegades que, si tots els nacionalistes valencians ens anàrem al Principat, València ja seria Castella. Per una qüestió d'ètica, el nostre lloc és ací. Així doncs, no puc estar d'acord amb eixos nacionalistes valencians que, per diversos m otius, se'n van a viure al Principat.

Per cert, un d'eixos valencians residents al Principat és un tal Vicent Baydal, que és un dels moderns ideòlegs del neoblaverisme, com podeu veure en el seu blog. Per cert, una de les coses que em molesta d'aquest xic és que és fastigosament cregut.

Desconnectat

 

#5 08-03-2011 23:28:29

Toni_M
Membre

Re: Països Catalans? no gràcies...Països Catalans? pot ser sí.

Hauríem de baixar-nos alguns principatins a València a viure ;-)

Sense València, no hi ha independència!

Desconnectat

 

#6 09-03-2011 21:50:11

Pendrach
Membre

Re: Països Catalans? no gràcies...Països Catalans? pot ser sí.

Tots els catalans són fills dels valencians...

Tots els valencians són fills dels catalans...

Tots els balears són fills dels catalanovalencians... big_smile

Desconnectat

 
  • Inici
  •  » Debat general
  •  » Països Catalans? no gràcies...Països Catalans? pot ser sí.

Peu del fòrum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB

Creative Commons License © 2004-2011 Antiblavers.org i altres contribuïdors | visites
Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons, tret d'on s'indique el contrari.
Funcionant gràcies a PmWiki, PunBB, Coppermine, PHP, MySQL, Apache i GNU/Linux.