La senyera perduda
L´investigador Pere Maria Orts, conegur per la seua obra "Historia de la Senyera al País Valencià (1979)", planteja una nova hipòtesis. Segons ell, de les tres senyeres a Valencia, falta una perque es va sustituir una al 1928 i que casualitat era la "senyera del exercit conqueridor" Vos deixe aquest article del "levante" que dona que pensar; aixo si, tot en castella,normal del "levante", per a que practiqueu si s´en aneu a andalusia a menjar "pescaito frito". -------------------------------------------------------------------------------------- El misterio de la ´senyera´ perdida
El investigador Pere Maria Orts plantea, a partir de un escrito de 1882, que la ciudad de Valencia conservaba entonces tres banderas históricas, las mismas que se exhiben actualmente, sólo que una (la que procesiona cada Nou d'Octubre) se confeccionó en 1928. La situación genera así una inquietante duda sobre si pudo haber algún interés en hacer desaparecer una de las telas antiguas
ALFONS GARCIA VALENCIA La historia de la bandera de Valencia se enfrenta a un nuevo enigma. El erudito Pere Maria Orts -autor de uno de los textos de referencia en este campo: Historia de la Senyera al País Valencià (1979)- lo plantea por escrito en un texto que estará en las librerías a primeros de julio, dentro del último número de la revista Afers. Fulls de recerca i pensament. El investigador rescata un folleto de 1882 del dramaturgo y concejal de Valencia Rafael Vives Azpiroz en el que este enumera las tres banderas históricas que por aquel entonces conservaba la ciudad en el archivo municipal. En la actualidad también hay tres, apostilla Orts, "pero una la ordenó hacer el marqués de Sotelo (Carlos Souza y Álvarez) cuando era alcalde de Valencia en 1928; por tanto, ¿dónde está la que falta?, ¿dónde está?" Las tres senyeres que Vives Azpiroz cita (Folleto escrito para justificar que la bandera que pusieron los moros, para señal, en la torre de Ali-Bufat, no es la Real bandera del Ejército Conquistador de Valencia, 1882) son "la bandera llamada de la conquista" (conocido hoy como el penó de la conquesta), el "antiguo pendón de la ciudad, que ya existía en tiempos de las Germanías" y "la Real Señera del ejército conquistador de Valencia". Esta última era la que se sacaba en cada centenario de la entrada de Jaume I en Valencia. Después del de 1838, el secretario del ayuntamiento la describe así (lo recuerda Orts en su artículo): "Es de cuatro telas estrechas de seda carmesí sobre otras de gaza de oro, que todo forma las armas de Aragón; y por remate una celada coronada y el murciélago encima, todo de plata". Este emblema se guardaba a partir del siglo XVIII en la llamada "arca de las tres llaves" y eso mismo es lo que recoge Vives Azpiroz en su folleto de 1882. Dice el edil que el penó de la conquesta y el de la ciudad se conservaban "dentro de dos pirámides de cristal" y "la Real Señera, dentro de un baúl de baqueta", junto con la espada de Jaume I.
Bandera del ejército conquistador Esta bandera "del ejército conquistador" sería, por tanto, la que pudiera haber desaparecido -al menos, no está expuesta ni se tiene conocimiento de ella-, a tenor de las descripciones que aporta Azpiroz. Pero ello no deja de ser una hipótesis. No obstante, en algunos círculos nacionalistas se han recogido ya los argumentos expuestos por Pere Maria Orts para aventurar un posible interés en la pérdida de esta senyera del Reino, pues, según la descripción de 1838, podría no tener franja azul. Orts, que no conocía el opúsculo de Azpiroz cuando redactó su síntesis histórica, señala ahora que el reencuentro con la senyera le ha dejado "cierta angustia", por el "poco encantador interrogante que se abre".
http://www.levante-emv.com/secciones/no … ra-perdida
- Webmestre
- Administrador
Re: La senyera perduda
Amic, nosaltres recollim això a la secció de "Bandera", que eixos "nous historiadors" de valencianisme.com sembla que no s'han llegit:
Segons l'erudit valencià Pere Maria Orts, a l'Ajuntament de València s'hi guardaven tres senyeres: Penó de la Conquesta Penó de la Conquesta (València, 1238).
1. La senyera de la ciutat: La bandera quatribarrada transformada en blavera en el s. XIX. 2. El Penó de la Conquesta: També quatribarrat. Relíquia del temps de la conquesta, que encara està i que és en qualsevol cas la bandera més antiga de totes. De fet no sols és això, sinó que és la bandera d'Europa més antiga conservada, la qual cosa deuria d'omplir d'orgull a tots els valencians, també als que furibundament la critiquen. 3. La senyera del Regne: L'estendard reial quatribarrat. Estava guardat en "l'arca de les tres claus", i sols es treia una volta cada cent anys (coincidint amb l'aniversari de la reconquesta de València en 1238). Aquesta bandera hui dia ha desaparegut. O potser algú la té amagada en algun lloc? Alguns s'han inclinat per la darrera hipòtesi, perquè evidentment, si alguna volta es trobara, en ser aquesta l'autèntica bandera que representava tot el territori valencià, els arguments a favor de la bandera blavera desapareixerien d'un cop.
L'erudit valencià Orts recull ací l'opinió expressada un segle abans per D.R. Vives Azpiroz en el Folleto escrito para justificar que la Bandera que pusieron los moros, para señal en la torre de Alí Bufat, no es la Real Bandera del Ejército conquistador de Valencia [València. Imp. de Juan Guix. 1882]. En aquest opuscle, segons indica el seu títol, s'hi diu bàsicament que el Penó de la Conquesta (la bandera que onejà en la torre d'Alí Bufat, com s'hi diu) no podia ser la bandera de l'exèrcit conqueridor perquè aquesta era de molta més qualitat que el Penó, teixit amb teles bastes, car segons l'heràldica medieval, la bandera oficial d'un exèrcit estava teixida amb teles de qualitat. S'hi diu també, que aquesta, de cap manera es podia cedir als moros de València, ni que fóra per a que la posaren com a senyal de rendició (la qual va ser la funció bàsica del Penó de la Conquesta), perquè en qualsevol moment podien retenir-la, i l'exèrcit cristià s'haguera quedat sense el seu més preat símbol.
Podríem afegir també, que en una conversa privada que tinguérem fa uns anys amb Orts, ell ens digué que Santiago Bru i Vidal i altres donaven a entendre que sabien on estava aquesta "Senyera del Regne".
La pregunta, doncs, és òbvia: La té algú amagada en algun lloc??
Sembla que sí.
- alacantí
- Administrador
Re: La senyera perduda
Què no ús enganyen, ací no s’ha perdut res. S’haurà amagat o destruït intencionadament, ens han canviat la història i volen donar-nos gat per llebre.
Re: La senyera perduda
Poble manipulat, poble esclau! Som nosaltres eixos...
---------------------------------------------------------------------------------------------- Porta dels Països Catalans a Salses
Re: La senyera perduda
El que estan fent amb els nostres símbols recorda el que feia el "Ministeri de la Veritat" a la novel·la d'Orwell.
Re: La senyera perduda
Sinceramente me dá un poco de repelús que la bandera de mi región sea un "Pendón de la Conquista". Es como si en Latinoamérica siguiesen con las bandera de la Corona de Castilla, y eso que la Conquista de aquellas tierras fue un hecho mucho más reciente. No niego la historia como tal, hubo invasiones, conquistas y reconquistas, pero limitarla solo al hecho de una puntual conquista (en la que digamos no se fue muy respetuoso en cuanto a los derechos humanos de los anteriores pobladores de nuestra región) me parece una visión excesivamente obtusa. Además está el hecho de que si queremos que Valencia tenga personalidad propia algún símbolo distintivo debería de tener, ¿no? Parece lógico. Las cuatro barras sin más ya están muy vistas, están desde en la bandera y el escudo de mi pueblo hasta en el escudo de España. Si las banderas sirven para diferenciarse, ¿qué problema hay en usar la franja azul si así lo quiere el pueblo? A mi particularmente el azul de la bandera regional me parece que además de singularizarla le queda elegante, resulta una bandera vistosa que gusta a todo el mundo (más de un extranjero me ha hecho esta observación en fallas). Además, pese a que en Alicante y Castellón sea un tanto discutida por localismo en el resto de la Comunidad es una bandera popularísima. Se diría que la más popular de todas las de España. No hay más que ver como se engalanan todas las casas en fallas o en las fiestas importantes. ¿De verdad pensáis que es realista una involución de ocho siglos para imponer sin más un pendón de una conquista?
- Webmestre
- Administrador
Re: La senyera perduda
Buñolero, nosaltres no volem imposar res. A nosaltres sí que se'ns ha imposat de manera terrorista la bandera blavera des de 1979.
Mira això:
http://www.antiblavers.info/pmwiki/pmwi … ciaBlavera
Després, em fa gràcia que sigues de Bunyol (un poble molt bonic). Mira quina és la bandera del teu poble:
És tota una exaltació de l'emblema quatribarrat.
Re: La senyera perduda
Fua! Tot quatribarrades... xD
Buñoler, perquè ha de ser la blava, perquè és més vistosa?? Quina gilip..llada, no?
__________
No "mos" fareu escriure mal ll*ll
Re: La senyera perduda
Bunyoler no em digues que la senyera coronada és un detall de distinció que segons eixa escusa ara mateixa la bandera oficial del País Valencià seria la senyera pre-autonómica.
"Assumiràs la veu d'un poble, i serà la veu del teu poble, i seràs, per a sempre, poble."
Re: La senyera perduda
webmaster ya he hecho referencia anteriormente a la bandera y escudo de mi pueblo. No me descubres nada.
Los partidos nacionalistas nunca han obtenido representación significativa y en el estatuto se puso lo que determinaron los partidos mayoritarios. Los partidos más votados, por sentido común, representan más al pueblo que los menos. ¿Donde está la imposición entonces? Por otra parte, ¿realmente afirmas que el pueblo valenciano prefería mayoritariamente usar simplemente las cuatro barras? Dí, ¿sí o no?
Por cierto burradas y fanatismo hay en todas las ideologías políticas, también entre los nacionalistas. Esos fanáticos cometieron el peor acto terrorista de la historia contemporanea de Valencia: el asesinato vil y cobarde de Manuel Broseta.
Re: La senyera perduda
Los partidos mayoritarios del Estado Español impusieron la bandera que les vino mejor, en el País Valencià ganó un partido que queria como bandera la quatribarrada, como himno la muixeranga i como nombre País Valencià. Ganó el PSPV, entonces nacionalista.
Per cert, parles de Manuel Broseta:
Manuel Broseta Pont, jurista i polític valencià. Va nàixer a Banyeres de Mariola el 13 d'octubre de 1932 i va morir assassinat per ETA, a València, el 15 de gener de 1992.
En el camp del dret va ser catedràtic de Dret Mercantil de la Universitat de València, va exercir com a advocat i va ser Conseller d'Estat, entre altres. La seua trajectòria política es va iniciar en la lluita contra el franquisme participant en diversos moviments democràtics valencians, com ara la Junta Democràtica del País Valencià, de la qual fou president. Posteriorment es va integrar en la Taula de Forces Polítiques i Sindicals del País Valencià.
Elegit senador en les llistes d'UCD per València en les eleccions generals espanyoles de 1979, va participar activament en el procés autonòmic valencià i ja des de la Secretaria d'Estat per a les Administracions Territorials, entre 1980 i 1982, desenvolupà una rellevant tasca en el procés de generalització de l'autonomia.
Abandonà la política activa el 1982 i es dedicà en exclusiva al seu despatx professional i a la seua tasca docent en la Universitat de València.
El 1991 va assumir la presidència del Consell de Cultura de la Ciutat de València.
Entre les seues obres, destaca un Manual de Dret Mercantil que encara hui continua reeditant-se.
Curios no? este manuel Broseta de la UCD valenciana participant en organitzacions que tenen per nom País Valencià... clar, a la UCD espanyola açò no li pareixeria be. No vegeu la gran hipocresia i contradiccions de la UCD?? Es per cagar-se i no torcar-se.
Per cert, flipant O_O, Alcaldes que ha tingut Buñol en temps de democràcia:
1979-1983 Joaquin Masmano (Pare) PCPV
1983-1987 Joaquin Masmano PCPV
1987-1991 Joaquín Masmano EUPV
1991-1995 Joaquín Masmano EUPV
1995-1999 Andres Perelló PSPV-PSOE
1999-2003 Minerva Gómez EUPV
2003-2007 Emilio Fernando Giraldos Roser PSPV-PSOE
2007-2011 Emilio Fernando Giraldos Roser PSPV-PSOE
" La teua terra i tu sou u mateix, si la terra mor, has mort tu també."
- PALAMOS
- Membre
Re: La senyera perduda
Buñelo si et vols passar per palamós, al carrer valència, casi qualevol divendres a la nit de 00:00 a 03:00 podem parlar amistosament del teu origen, som gent civilitzada, no?
Antiblavers, Irreductibles..
Re: La senyera perduda
Hola Gandia. Me parece muy aventurado decir que el PSOE-PSPV fuese un partido nacionalista (catalanista). Conozco bastante bien el socialismo valenciano y nunca se me ha transmitido esa impresión. Desde luego en nuestras comarcas ese debate siempre nos resultó alejado y un tanto ajeno. Luego en la izquierda de la ciudad de Valencia es indudable la división entre catalanistas y blaveros, además de un grueso de militancia indiferente ante estos temas identitarios y más preocupado por cuestiones sociales o incluso gente directamente centralista (de esa izquierda salen ahora muchos votos de UPyD o vease directamente la línea mantenida por UCE).
En Buñol el PSOE-PSPV siempre ha usado electoral e institucionalmente la denominación PSOE a secas. Emilio Giraldo es muy buen tío y ajeno a la cuestión.
- PALAMOS
- Membre
Re: La senyera perduda
Ostres que xula la bandera de Bunyol! Tío, buñuelo, deixa estar el teu estimat Felip V... L'espanyolització del PV representa un nadó en panyals cronològicament parlant, llegeix el meu avatar, guaita la teva bandera municipal, revisa el testimoniatge de la senyera al PV, escolta la parla valenciana...tot tot neix d'una matriu comuna: Jaume I. El que us va fer a tots valencians i us va donar un tracte diferenciat de la resta de territoris. No hi han persones que defensin el bilingüisme i alhora respectin Ovidi Montllor, raimón, Fuster... i tu no n'ets una exepció. Aquesta moto que ens vols vendre és en realitat una bici.
Última edició per PALAMOS (08-07-2009 16:36:04)
Antiblavers, Irreductibles..
Re: La senyera perduda
No s'altereu, amb gent com aquesta no s'arriba enlloc, després de dir ¿De verdad pensáis que es realista una involución de ocho siglos para imponer sin más un pendón de una conquista?, amb això ja s'ha dit tot, resulta que l'únic, o únics que han evolucionat són ells, quina casualitat!, no?, "elegancia, distintiva, señorial", si són adjectius molt bonics, però no li corresponen en tot cas al drap al que et refereixes, parles de "región", dis-me "buñolero", tant inferior et sents?, tant mediocre?, que dius que sóm una "región"?, tú coneixes en un sols mínim la teva-nostra història?, tu saps de debó qui ets, d'on vens i on vas?, crec que no, i et diré el perquè, per què estas utilitzant una terminologia retrograda, involutiva i què no s'ajusta en res a la realitat històrica ni tant sols actual del País Valencià, per cert recordeu que sou la frontera històrica del País, a veure si feu el vostre treball què ja us toca.
|