#1 19-09-2008 23:23:11

Bona iniciativa

Avui al vespre comencen les emissions d'un nou canal de televisió. Es diu BBC Alba i s'adreça a la comunitat gaèlica d'Escòcia, formada per uns 60.000 parlants distribuïts sobretot a la zona nord-occidental del país (Alba, en gaèlic). Aquesta iniciativa de la cadena pública britànica BBC, en col·laboració amb el govern escocès (a través de MG Alba), es pot sintonitzar a tota la Gran Bretanya per satèl·lit (Sky 168 i Freesat 110) i cable (Virgin Media). Pels responsables de la cadena, 'el llançament de BBC Alba representa un tombant en la història de les emissions en gaèlic i per a la comunitat de parlants d'aquesta llengua celta, però també s'espera que ampliï l'oferta televisiva de qualitat a l'audiència escocesa en general'. Per arribar als teleespectadors que no parlen gaèlic, es retransmetran els programes subretolats en anglès. L'horari d'emissions serà de cinc de la tarda a mitjanit i a la graella hi haurà programes esportius (fins a tres hores la setmana de futbol, rugbi i shinty), culturals, informatius (amb el telenotícies An Là a les vuit del vespre), infantils i d'entreteniment. També hi haurà cursos de gaèlic.

Fins ara, el gaèlic tenia una presència testimonial a la televisió per mitjà del canal digital privat TeleG (des de 1999) i, també, d'alguns programes emesos al canal analògic BBC Two Scotland, majoritàriament anglòfon. Aquests programes continuaran emetent-se fins a l'apagada digital, el 2010. La BBC també manté una ràdio en gaèlic, BBC Radio nan Gàidheal (amb intermitències des de 1923), i un portal de notícies per internet.

En el context de les llengües celtes, BBC Alba se suma al canal públic irlandès TG4 (amb una quota de pantalla del 3%), a algunes emissions en gaèlic de la BBC per al nord d'Irlanda i a TV Breizh, un canal de televisió per satèl·lit privat que es proposava emissions bilingües en francès i bretó, però que ha acabat arraconant de la graella aquesta última llengua. El cas més reeixit és el de S4C, el canal televisiu gal·lès que l'any passat va celebrar els vint-i-cinc anys d'emissions.

Extret de VilaWeb.cat
                     

És sens dubte una molt bona iniciativa per a intentar evitar que no caiguin en desús llengües minoritàries, i que es podria agafar com a exemple a altres zones d' Europa o inclús de l' estat espanyol (Astúries).

Última edició per <Roig_Català> (19-09-2008 23:23:47)


Socialisme... o barbàrie...

http://www.estat-catala.cat/imatges/otegui_askatu/ppcc_eh.jpg
Països Catalans------Euskal Herria >Bi herri, borroka bat: INDEPENDENTZIA ETA SOZIALISMO!!

Desconnectat

 

#2 20-09-2008 17:07:32

Mikel
Membre

Re: Bona iniciativa

Bona noticia!!


http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/62/Senyera_valenciana_preauton%C3%B2mica.svg/200px-Senyera_valenciana_preauton%C3%B2mica.svg.png

Desconnectat

 

#3 20-09-2008 21:36:50

grau_gandia
Membre

Re: Bona iniciativa

Si, bona iniciativa i bona notícia. Sempre es bo que hi haja un major ús de les llengües minoritàries als mitjans de comunicació. smile


__________

No "mos" fareu escriure mal  ll*ll

Desconnectat

 

#4 26-09-2008 00:18:57

Esquerrà
Expulsat

Re: Bona iniciativa

Però la gran oblidada a Escòcia és la llengua escocesa. La llengua gaèlica només es parla a les Illes Híbrides. La llengua escòcesa es parla a tot Escòcia. No és anglés, però és una llengua germànica similar a l'anglés i la gran majoria pensa que parla anglés malament. L'anglés ve de la llengua germànica que parlaven els anglos, i l'escocés ve de la llengua germànica que parlaven els scots.

Desconnectat

 

Peu del fòrum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB

Creative Commons License © 2004-2011 Antiblavers.org i altres contribuïdors | visites
Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons, tret d'on s'indique el contrari.
Funcionant gràcies a PmWiki, PunBB, Coppermine, PHP, MySQL, Apache i GNU/Linux.