El consell planteja ara fer front amb Catalunya per a revisar el finançament autonòmic
Els Governs valencià i català van aparcar ahir les seves diferències ideològiques per a acostar postures de cara a la negociació amb l'Executiu central per a canviar el finançament autonòmic. El vice-president d'Economia, Gerardo Camps, va mantenir que ambdós mantindran una postura comuna i va avalar que Catalunya tingui garantida via Estatut uneixi inversió estatal d'acord amb la seva riquesa els pròxims set anys. Això sí, va exigir igual tracte per a la Comunitat.
El Govern del tripartitt català ha deixat de ser per al Consell el causant de tots els mals polítics a convertir-se en un possible aliat per a aconseguir millorar el finançament autonòmic. El vice-president econòmic, Gerardo Camps, va aparcar ahir les diferències de partit amb Catalunya i, després de reunir-se a Barcelona amb el seu homòleg, Antoni Castells, va plantejar obertament un front comú a l'hora de negociar amb el Govern d'Espanya el nou model de finançament. "La Comunitat i Catalunya mantindran una posició comuna en els principis per a la revisió del model de finançament. Si no fos així seriem irresponsables com gestors públics", es va sincerar Camps durant una compareixença davant els mitjans de comunicació. La visita del titular d'Hisenda a Barcelona tenia com motiu la clausura d'una jornades tècniques sobre les infraestructures i el finançament del Corredor Mediterrani organitzades conjuntament per la Cambra de comerç de Barcelona i la Cambra de comerç de València. No obstant això, el finançament autonòmic es va colar en el debat i es va convertir en protagonista, sobretot, tenint en compte el canvi de rumb en el discurs del Consell respecte a Catalunya, fins a ara centrat en la permanent denúncia de greuges comparatius. Tant Camps com Castell es van centrar en allò que "uneix" a ambdues comunitats i van subratllar que supera amb escreix les diferències. "La Comunitat Valenciana i Catalunya necessiten estratègies comunes per a reptes comuns", va apuntar Camps.
Tensions pressupostàries
El punt de partida és la urgència de revisar el model de finançament autonòmic, una "prioritat" per a ambdues comunitats. "Tenim principis compartits clars perquè tenim tensions financeres i problemes comuns lligats al fort increment de la població derivades del fenomen de la immigració durant els últims anys i que ha portat aconsegueixo el desequilibri vertical", va indicar Camps. Segons el vicepresident valencià els ingressos de l'Estat han augmentat més que els de les comunitats autònomes, mentre que amb les despeses ha ocorregut la situació inversa. Això ha permès, va continuar Camps, que el Govern gaudi de superàvit mentre que els pressupostos autonòmics sofrixen tensions de despesa. Davant un "diagnòstic comú", el titular d'Hisenda va insistir en la plena coincidència amb Catalunya respecte als "principis" que defensaran en el nou model de finançament. "Ens devem als nostres ciutadans no als partits als quals militem i que en un moment donat serveixen per a guanyar o perdre eleccions. A partir d'aquest moment hem de resoldre els problemes que afecten al nostre territori", va afegir, deixant clar en un exercici de realisme que una cosa és l'estratègia de partit i una altra la responsabilitat de governar.
L'interès del vice-president segon del Consell a bandejar les hostilitats amb Catalunya i de passada rentar la imatge d'un partit anti-catalanista, li va dur fins i tot a aplaudir la clàusula de l'Estatut de Catalunya que obliga a l'Estat a garantir durant set anys a aquesta comunitat una inversió d'acord amb el seu Producte Interior Brut (PIB). La disposició, juntament amb altres apartats del Estatut català, està recorregut per la Generalitat Valenciana davant el Tribunal Constitucional per considerar que trenca els principis de solidaritat i genera privilegis entre comunitats.
Preguntat per aquesta qüestió, Camps va mantenir que li semblava "bé" aquesta clàusula, una postura, va assegurar, que fins i tot ha mantingut davant el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF). Ara bé, Camps va exigir que aquest compromís pressupostari s'estengui a altres comunitats que estiguin en circumstàncies similars a Catalunya, i en concret, va citar el cas de la Comunitat. Amb tot, Camps va deixar clar que el nou model de finançament ha d'acordar-se en el CPFF i de manera multilateral, alguna cosa, va dir, que és "compatible" amb el Estatut de Catalunya que crea una comissió mixta amb el Govern per a abordar el debat sobre el
Castell, finançament. que va exigir ja l'engegada d'aquest organisme, va reclamar major poder de decisió en els impostos que es recapten a Catalunya, alguna cosa, va sostenir, que no està renyit amb la solidaritat