#1 21-04-2008 11:03:30

LarsenAlacant
Membre

30000 persones al primer cap de setmana de Trobades

La pluja ha estat un assistent més al cap de setmana inaugural de les Trobades , obligant a ajornar les Festes per la Llengua de Sollana, a la Ribera,i Faura, al Camp de Morvedre. No obstant, la resta de Trobades previstes per a aquest cap de setmana inaugural han superat les expectatives d’assistència. En total, Agost, Albaida, Museros i La Romana han superat els 30.000 assistents, demostrant la capacitat de mobilització de l’entitat.

Sollana i Faura ja han anunciat que celebraran les Trobades ajornades hui el proper diumenge 27 d’abril i el dissabte 7 de juny respectivament. Escola Valenciana ha calculat que d’haver-se celebrat aquestes dues Trobades s’haurien superat els 58.000 assistents al primer cap de setmana de Trobades.

El president d’Escola Valenciana, Diego Gómez, que ha estat present hui a Museros i ahir a Albaida, ha destacat que “estem molt satisfets de comprovar que el Valencià és Futur, que la gent vol més presència del valencià a les escoles i a la societat en general, que la llengua està superant barreres polítiques,  que els valencians i valencianes, més enllà d’afinitats polítiques a uns i altres partits, volem emprar la nostra llengua”. Gómez ha destacat que “l’Escola Valenciana treballa per treure el valencià del centre de les batalles polítiques, treballar per un gran pacte per la llengua”. Com a prova dels resultats d’aquesta tasca, el president d’Escola Valenciana ha revelat que “aquest és l’any on més diversitat política hi ha en els pobles que acullen Trobades”.

Divendres es van inaugurar les Trobades a Agost, on La Cívica, entitat que forma part d’Escola Valenciana, va organitzar una festa per la llengua adreçada a alumnes de secundària. Hi van participar 13 instituts de la comarca de l’Alacantí i es van organitzar 30 tallers. La Trobada va cloure amb el concert de La Gira protagonitzat per Mugroman i Sant Gatxo. Més de 3000 persones es van acostar a la primera Trobada d’Escola Valenciana 2008.

Un dia després, Albaida va acollir la Festa per la Llengua. La Trobada de la Vall d’Albaida va superar, segons la policia local, els 12.000 assistents. Més de 100 tallers, el lliurament dels premis Sambori, les actuacions diverses com ara la del grup Riu Túria Riu, o el concert de La Gira amb els grups Orxata Sound System i Odi van centrar l’atenció de la jornada. Hi van participar 70 centres educatius que van organitzar més de 100 tallers.

Hui diumenge ha estat el torn de La Romana, a les Valls del Vinalopó, i Museros, a l’Horta Nord. Tot i la pluja de primera hora del matí, fins a aquest darrer poble s’han desplaçat 12.000 persones, segons la policia local. Més de 55 centres han organitzat 84 tallers desplegats a l’avinguda del País Valencià. Un dels moments destacats ha estat la tradicional dansada gegant, protagonitzada per més de 1200 persones. A la Plaça de les Palmeres s’ha inaugurat un mural dedicat a la Trobada elaborat per tots els centres de la comarca.

Les Valls del Vinalopó han tornat a organitzar Trobada, i més de 3000 persones hi han assistit. El centre educatiu que acollia la Festa per la Llengua ha presentat la Cançó de la Trobada, fruit de mesos de treball dels alumnes i dels mestres de l’escola. En total, 40 centres han organitzat tallers, destacant la implicació de les escoles concertades. A més, el coordinador de les activitats d’Escola Valenciana al migjorn valencià, Vicent Romans, ha destacat “la importància de la Festa per la Llengua  a aquesta comarca, i ha recordat que “el valencià és futur, i és el nexe vertebrador dels valencians, de sud a nord”. La Trobada de la les Valls del Vinalopó ha comptat amb un important recolzament institucional, amb representants polítics de La Romana, Petrer, El Pinós, Novelda o l’Alferia, entre d’altres. A més, s’ha inaugurat el mural ceràmic dedicat a la Trobada de l’artista Emili Boix. S’ha anunciat que Petrer acollirà la Trobada de l’any vinent.

El diumenge vinent se celebren Festes per la Llengua a València, Benicàssim, Xixona i Sollana. La Federació d’Associacions per la Llengua preveu altre cap de setmana d’assistència massiva a les Trobades, amb prop de 60.000 assistents. La Gira - El Festival Itinerant de Música en Valencià lligat a les Trobades s’aturarà a Sollana divendres 25 d’abril amb les actuacions de La Gossa Sorda, Bajoqueta Rock, The Skartats i Anguiles de Camal. El mateix dia 25 La Gira també viatjarà a Mallorca, amb l’actuació del grup Fora Corda. El 26 d’abril pujarà als escenaris del festival Miquel Gil, a Benicàssim.

El lema de les Trobades 2008 és El Valencià és Futur. Una frase contundent que està present als 20.000 cartells i les 60.000 samarretes que distribuïdes en motiu de les 19 Trobades que se celebren enguany a les nostres comarques.

El 2008 les Trobades acompleixen 23 anys i miren cap al futur en un any de commemoracions històriques, d’una banda el 800 aniversari del naixement del rei Jaume I i, de l’altra, la celebració dels 25 anys de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià.

Amb el lema El valencià és futur, Escola Valenciana aposta per un missatge en positiu i efectua una declaració d’intencions, convençuts que l’aposta de l’entitat per promoure la nostra llengua en diversos àmbits està donant el seus fruits en la normalització lingüística i cultural del País Valencià.

http://comunidad.levante-emv.com/servicios/galeriasMultimedia/media/1851/imagenes/1208714131951_trobada20-4-7nav.jpg

Fotos: http://comunidad.levante-emv.com/servic … ;pIndice=0


"La sang del meu esperit és la llengua i la meua pàtria arreu on és parlada." Acció Valenciana, 1931

Desconnectat

 

Peu del fòrum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB

Creative Commons License © 2004-2011 Antiblavers.org i altres contribuïdors | visites
Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons, tret d'on s'indique el contrari.
Funcionant gràcies a PmWiki, PunBB, Coppermine, PHP, MySQL, Apache i GNU/Linux.