#1 11-03-2008 15:39:50

amunt
Membre

ENTREVISTA: Manuel Condeminas Hughes

ENTREVISTA: Manuel Condeminas Hughes, president del 'holding' M. Condeminas
"Per integrar-nos a Europa ens urgeix l'ample de via"
"És una obra elemental i prioritària". "Resulta inadmissible la falta de vols transoceànics des de BCN". "Si es milloren les infraestructures Catalunya tindrà molts avantatges en el mercat logístic del sud d'Europa"





Manuel Condeminas Hughes presideix una de les empreses logístiques familiars de Catalunya amb més història ja que el seu origen data del 1864. Defensor del potencial de Barcelona com a centre de distribució, propugna un poder de decisió més gran del govern català en matèria d'infraestructures i una millora de les vies d'accés a la Ciutat Comtal.

Vostè presideix un grup d'empreses de quasi 150 anys d'història. Com han anat afrontant les transformacions del sector logístic?
El transport integrat i la valorització del temps i de la puntualitat han sigut els factors d'evolució del nostre sector al llarg dels anys. Abans s'havia de tractar per separat amb l'agent de duanes i amb el consignatari, per exemple, i ara treballem de manera global i conjunta com a operadors logístics o com a estibadors de ports.

En quines àrees d'activitat centra els seus esforços el Grup Condeminas?
Per una banda tenim Ergransa amb les seves conegudes sitges de cereals al port de Barcelona, per un altra l'empresa Districenter dedicada a la logística convencional i finalment Condeminas Serveis Logístics a la zona d'activitats logístiques (ZAL) de Barcelona. L'espai portuari és escàs i car i cal optimitzar-lo. Ja no fem transport marítim i estem centrant la nostra activitat portuària en el sector dels cereals, en què estem movent més d'1,5 milions de tones a Barcelona i 0,6 milions a Tarragona. D'altra banda, hem potenciat la distribució en la línia blanca, és a dir, en els electrodomèstics de marca. Condeminas actualment disposa d'uns 50.000 metres quadrats de magatzem distribuïts entre la ZAL, la Zona Franca i Sabadell.

Han previst la integració futura de la seva empresa en algun grup internacional?
Som i tenim pensat ser independents. Cal organitzar-se amb prou solidesa per treballar conjuntament amb altres companyies però sense perdre la identitat d'una empresa que ja compta amb una quarta generació.

La desacceleració econòmica està afectant el transport marítim i per carretera de mercaderies?
Si hi ha menys consum, hi haurà menys moviment de mercaderies. Ja hem notat en la distribució dels electrodomèstics una reducció del 10 per cent amb relació a l'any passat a causa del fre de l'activitat constructiva.

El pla d'infraestructures de la Generalitat serà important per recuperar la competitivitat de l'economia?
És un pla de bones voluntats. Per sobre de tot, si a nivell de transport ens volem integrar a Europa, hem de tenir aviat l'ample de via fèrria europeu, que és un projecte amb una data final tan llunyana com el 2020. La Generalitat hauria de forçar el govern espanyol a tractar amb França per arribar a un acord com més aviat millor sobre aquest tema i aconseguir que Barcelona sigui de veritat un centre de distribució.

Quines infraestructures catalanes s'haurien de prioritzar ara mateix?
El Quart Cinturó és elemental i prioritari ja que la circulació per carretera està congestionada tant d'entrada com de sortida de l'àrea metropolitana. Cal millorar els accessos al port de Barcelona i sobretot les infraestructures aèries, ja que són moltes les empreses que volen venir a Barcelona.

La Generalitat hauria de manar decisivament en la gestió de l'aeroport del Prat i dels ports?
Estic absolutament a favor de la participació decisiva de la Generalitat en aquestes infraestructures. S'hauria d'actuar perquè és inadmissible que no hi hagi vols regulars directes transoceànics des de Barcelona i que la connexió amb Estats Units sigui bàsicament gràcies als creuers. En el cas del port de Barcelona tenim l'avantatge que s'ha aconseguit una comunitat portuària on l'administració i els administrats avancem conjuntament i treballem plegats.

El port de Barcelona està creixent, a diferència del de Tarragona, més com a port de creuers que de mercaderies...
El port de Tarragona està creixent ja que s'hi reben les mercaderies de la indústria petroquímica i més de quatre milions de tones de cereals, dos sectors que ara estan a l'alça. En canvi, el port de Barcelona enfoca el seu negoci cap als contenidors i els creuers, sector aquest últim del qual és el segon del món, després de Miami.

Ramon Tremosa, un important economista, ha dit que Catalunya serà logística o no serà. ¿Hi està d'acord?
Penso que Catalunya ja és logística. Els catalans sempre hem tingut mentalitat de transport internacional i hem sabut aplicar molt bé l'evolució de transitar a operador logístic. Si es milloren encara més les infraestructures, Catalunya tindrà molts avantatges en el mercat logístic del sud d'Europa.

Madrid, amb el seu futur port sec, vol ser la plataforma logística del sud d'Europa, però... això no ho volia ser Barcelona?
El centre logístic d'Espanya i Portugal s'ha anat desviant cap a Madrid, ja que disposa de millors infraestructures que Barcelona. Però el negoci amb Amèrica i Àsia ha de passar forçosament per un port com seria el de Barcelona o potser el port de València, ben connectat amb la capital espanyola.

www.avui.cat

Desconnectat

 

Peu del fòrum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB

Creative Commons License © 2004-2011 Antiblavers.org i altres contribuïdors | visites
Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons, tret d'on s'indique el contrari.
Funcionant gràcies a PmWiki, PunBB, Coppermine, PHP, MySQL, Apache i GNU/Linux.