#1 10-02-2008 18:38:48

Jaume I Santoja Comenteulo Val La Pena.-

Array

Un altre text infumable de este ignorant

A principis de l’any 1232, estava el rei en Alcanyís, raonant en Blasco d’Alagó i Huc de Forcalquer, Mestre de l’Hospital, segons la Crònica: ‘E erem en Alcaniç e ab nos lo maestre del Espital e don Blasco d’Alagó; e forem ab dos denant nos en un terrat’, facilite el raonament transcrivint el text i l’opinant:

Mestre de l’Hospital: ‘Senyer, pus Deus vos ha tan be guiat el feyt de Maylorques, e en aqueles iles, ¿no començarets vos ni nos, deça, en aquel regne de Valencia (1), qui ha estat de cara tots temps (2), e de frontera, a vostre linyatge, e tots temps han punyat d’aver aquel e no’l han pogut aver? On, si Deus m’ajut, no seria que’y pensassem, pus som aquí, denant vos; que don Blasco hi sap mes que nuyl nom del mon, e que’us dixes d’aquela terra que al loch li semblaria en que vos posquessets entrar e pendre’.

Blasco d’Alagó: ‘Yo ben dire al rey tot quant hi se, e que a el bon sia. Epus volets, maestre, que yo ho diga, dire’hi. E nos pregam’lo que dixes hon li semblaria que nos primerament poguessem entrar e’l Regne de Valencia… Senyor, ver diulo maestre del Espital, que pus part mar vos ha Deu dat conquerir, que a lo que esta a la porta del vostre regne, que’u conquirats. E es la meylor terra e la pus bela del mon (3). Que yo senyor, he estat en Valencia be III anys o pus, quan vos me gitas de vostra terra. E no vuy deius Deu tan delitos logar com es la ciutat de Valencia, e tot aquel regne (4) e ten be VII iornades de terra de lonch (5). E si Deus vol que aquel conquirats, e volra’ho, la meylor cosas haurets conquista, de delits e forts Castells que sia e’l mon. E yo dire’us ço que a mi’n sembla: si yo’us conseylava que anassets assetjar un fort castell, dar’vos’hia mal conseyl, car ne n’i ha XL o L (6) que, mentre que menjar haguessem, vos ni tot vostre poder no’ls poriets pendre. Mas conseyl’vos en quant yo se ni enten, que antes a Borriana (7), per aquesta rao: car Borriana es loch pla e es prop de vostra terra, e venra’vos’hi, per mar e per terra, mils que no farie si pus luny fossets en la terra. E a fiança de Deu, al puys luny, haurets la dins un mes, e trobar hi’ets gran con duyt. E aquest es lo meylor loch que yo se per vos començar a conquerir lo regne de Valencia’.

Tras la pesada lectura, relean, y para favorecer la comprensión de flexiones, les he indicado entre paréntesis los puntos clave, demostrativos que nuestro reino ‘tenía raíces, que era antiguo, que ya vivían aquí ‘valencianos’, que el pueblo ya había nacido, según se dice en 1232, o sea antes de 1238 como pretende la ‘oficialidad’.

(1) Aquel reino ya existía, no era obra de ninguna fantasía.

(2) Y existía desde ‘todo tiempo’, o sea desde hacía mucho tiempo.

(3) Y era la mejor y más bella tierra del mundo, no porque lo dijera él, don Blasco, sino porque había vivido allí tres años en exilio; y se supone ‘convivido’ sin que nadie le molestara.

(4) Y toda la ciudad y reino era ‘delicioso’.

(5) Y tan grande que tenía ‘siete jornadas’ de largo.

(6) Y que tenía 40 o 50 castillos, lo que da idea de fortaleza y de población alrededor ¿o es que los castillos estaban de adorno, vacíos?
(7) Y que para evitar resistencias, el mejor lugar de acceso, por tierra y mar, era el llano de Burriana.

Quizá no falta quien piense que entre líneas ambos nobles, hablan de ‘vos ni nos’, quizá poniendo de manifiesto, que los dos interlocutores ya le habían ‘tirado el ojo’ al reino, ‘que nosotros pudiésemos entrar primero en el reino de Valencia’. Veremos como pasó en realidad.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rebatinli amb argumentes, a vore si creem un poc de debat ja que en dir passe o no ferlis cas  paraguem que no tenin no entendre mal idees per rebatir.-

AU.-

sagunt no morira.-

AQUI LA SEGONA PART DEL MATEIX TEXT


Oídas las razones, Jaime I contesta, no sin antes advertir que la idea no es nueva, que otros ya se lo habían aconsejado. Me duele esta respuesta larga, pero mis lectores tienen derecho a ella, siquiera para desechar versiones capciosas.

“Ara havem hoit lo conseyl de vos e de don Blasco, e tenim lo per bo e per leyal; e en nom de Deu faça’s pus acordat es; que lo mills mavets aconseylat. E dire’us ara una cosa, que para que Deu ho vuela. Nos erem a Maylorques al Cap de la Pera, quan Menorques se rete, e era ab nos don Sanç d’Orta, e don Garcia d’Orta, son frare, e Pero Lopis de Pomar, qui havia estat per missatgeria nostra al alcayt d’Ixativa; e nos gabam los molt la terra de Maylorques, e mentre nos la gabavem, dix don Sanç d’Orta: Senyor, vos guabats tot dia Maylorques e’l regne de Maylorques; mas conquerits Valencia, e tot aquel Regne, que tot es net contra aquel: que vos trobarets en Valencia, que vos exiran V milia o Vi milia balesters de II peus, e dels altres mes de compte: que no lexen acostar ost de la vila, podets ben dir que sots lo meylor rey del mon, e aquel qui tant ha feyt. E sobre aquestes paraules nos fom somoguts, per ço quan desloavem Maylorques e loavem Valencia… Ara’us direm com pendrem Valencia, e tota la altra terra. Nos nos n’irem a Borriana, he haurem conduyt, aquel que levar puxam en azembles de Terol, e farem venir, d’altra part, per mar conduyt per rao que abast en la ost; e levar hi’em II fenevols. E quan presa Borriana, ferem hi venir la reyna nostra muyler, per tal que entenen les gents que mayor cor hi havem d’estar. E aquels castella qui son a les espatles, axi com Paniscola, e Cervera, e Exivert, e Polpis, e les Coves d’Avinroma, e Alcayaten, e Morela, e Culla, e Ares, qui viuen del camp de Borriana de conduyt e tots aquells qui seran entre nos e terra de cristians, tots s’auran a retre, perque nos serem denant e no poran haver lo conduyt que’ls venia de Borriana. E quan aço sia feyt, que nos haiam aquels Castells, mudar nos’em a un loch que diem los cristians lo Pug de Sebola e es prop de Valencia dues legues. E d’aquí a cavalcades que farem fer a Valencia, e que la tala farem qua nos venrem e sabrem ardit que seran venguts a gran flaquea e a gran cuyta de fam, metrem nos sobre els enans que cuylan lo pa altra vegada; e assetjar los hem, e ab volentat de Deu pendrem los”.

Toda una razón de estrategia, en boca de un rey que cumple 24 años; y que sabe que existe un reino ‘moro’ de Valencia; ¿cómo sabía el rey, que en ‘cristiano’ El Puig se denominaba ‘Pug de Sebola’? ¿Por qué así lo denominaba en Aragón, o porque así lo denominaban posibles cristianos habitantes de El Puig? Hasta la entrada en Valencia tenían que pasar seis años, y muchos más hechos notables, que iremos viendo como si se tratara de una película.

De momento, para acabar el 1232, anoten que invitado por don Pedro Fernández, señor de Albarracín asistió a una ‘caça del senglar’, y que por San Miguel, caminando entre Villarroya y Morella, pasó frío, también los reyes pasan frío: “E moch se temps de neu e feye’n molta, e venia ab pluja, que nuyl hom no’s gosava descubrir la cara per paor que la neu no’l tocara… aquela nuyt no podem pujar lo conduyt… e haguem a endurar, que no menjam ni beguem de la nuyt que menjam en Vilaroja tro a hora de les vespres, ni nos, ni els cavalers, ni les besties”.

¡Aquel 1232, en la zona que hoy conocemos como Ports de Morella, no había quitanieves, y Jaime I y los suyos, incluidas bestias, tuvieron que ‘tragarse’ la nieve, que con lluvia, caía, y no mansamente! Seguiremos.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ARA SI BUENO DIR QUE DESPUES DE LLEGIR AQUEST TIPET sols dir que no te ni idea de historia se agrra a qualseval excusa per justificar la exitsneica de regne i parla valenciana abans de JaumeI conversacions tribals ...en fi,.

Desconnectat

 

Peu del fòrum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB

Creative Commons License © 2004-2011 Antiblavers.org i altres contribuïdors | visites
Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons, tret d'on s'indique el contrari.
Funcionant gràcies a PmWiki, PunBB, Coppermine, PHP, MySQL, Apache i GNU/Linux.