• Inici
  •  » Debat general
  •  » reclamen major presència del valencià als llocs d’oci nocturn

#1 26-01-2008 23:24:31

amunt
Membre

reclamen major presència del valencià als llocs d’oci nocturn

El 93% dels ciutadans reclamen major presència del valencià als llocs d’oci nocturn       

La conselleria d'Educació i l'ONG Controla Club han donat a conéixer els resultats de l'estudi sobre la presència del valencià en els espais d'oci nocturn i festes populars, realitzat en el marc de les accions informatives de la campanya institucional «En valencià, naturalment». La campanya de sensibilització sobre l'ús del valencià en els locals d'oci nocturn i festes populars té com objectiu donar a conèixer el valencià, així com el grau d'utilització i implantació, tant pel que fa a usuaris com a la mateixa hostaleria recreativa nocturna.

Les activitats es van realitzar durant el 2007 en les localitats d'Alzira, Benicarló, Cabanes, Castelló, Sueca i València, i han donat com resultat 1.332 enquestes, i milers de suports promocionals que es van repartir entre els assistents. Entre els enquestats, el 80% van resultar ser joves de 14 a 30 anys, i l'altre 20%, majors de 30 anys. Quant a l'origen d'aquestes persones, el 83% van resultar ser nascudes a la Comunitat Valenciana –amb un clar biaix en detriment de les comarques del sud–, el 12% a la resta de l'Estat espanyol i només el 5% de qui van respondre l'enquesta eren estrangers. Quant al sexe, el 57% eren dones i el 43%, homes.

El primer resultat obtingut indica que el 97% d'usuaris de l'oci nocturn entén el valencià, amb la qual cosa, tenint en compte que només el 83% dels enquestats declarava ser de la Comunitat Valenciana, representa un percentatge significatiu de no-valencians que usen la nostra llengua, entre els quals trobem casos com ara ciutadans originaris del Marroc, Equador o Romania que la practicaven. A l'hora de parlar-lo, la xifra es redueix al 81%, que són els quals tenen la capacitat de fer-lo, si bé únicament el 66% opta per l'opció del valencià de manera quotidiana. En relació als hàbits de l'oci, el 64% prefereix el castellà, enfront del 36% que té el valencià com llengua en els espais de diversió, mentre que un 45% la utilitza indistintament, siga de manera esporàdica, quan algú en el grup el parla sempre o quan algú es dirigeix a ells en valencià.

D'altra banda, la falta d'implantació de l'ús del valencià en l'oci nocturn contrasta amb la gran demanda sobre la seua presència en aquests espais. En aquest sentit, els enquestats demanen un major esforç per part de les institucions públiques i de la restauració recreativa nocturna perquè el valencià tinga una major presència en aquests locals. Així, el 93% dels enquestats ho va veure com un objectiu a aconseguir per a la correcta normalització del valencià, per mitjà d’una major senyalització en valencià, l’edició de cartes i menús, atenció dels cambrers, etc.

Una dada que ha millorat respecte de l'any passat és el coneixement de les campanyes de promoció de l'ús de la llengua, que puja a 53%, un 8% més que l'any 2006. Per als autors de l’estudi, aquesta dada demostra l'èxit de la campanya de promoció de l'àrea de Política Lingüística, que en el cas del col·lectiu juvenil ha resultat ser satisfactòria a l'hora d'acostar la normalització lingüística als jóvens, i ha despertat un major interès, entre altres coses, associat al format juvenil de música i ball d'aquesta última campanya de conscienciació. L'ONG “Controla Club” aclareix que no es tracta d'un estudi científic, sinó una mostra aleatòria que ha arreplegat les opinions de la població en zones d'oci i festes populars de nostra Comunitat Valenciana- País Valencià.     http://www.pagina26.com/

Desconnectat

 
  • Inici
  •  » Debat general
  •  » reclamen major presència del valencià als llocs d’oci nocturn

Peu del fòrum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB

Creative Commons License © 2004-2011 Antiblavers.org i altres contribuïdors | visites
Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons, tret d'on s'indique el contrari.
Funcionant gràcies a PmWiki, PunBB, Coppermine, PHP, MySQL, Apache i GNU/Linux.